Verden

Politiken: - Danske myndigheter unnlot å dele Scandinavian Star-opplysninger

Avisen Politiken skriver at danske myndigheter lenge har visst at en tidligere skipsinspektør ønsket å bidra i Scandinavian Star-saken. Dette ble ikke delt med norsk politi.

Ferjen Scandinavian Star ble satt inn på ruten Oslo – Frederikshavn fredag 1. april 1990. Den 7. april brøt det ut brann på ferjen. 159 personer omkom, 136 av dem var nordmenn.
  • Ntb

Fleming Thue Jensen sa nylig at det var besetningsmedlemmer på fergen som sto bak brannen som kostet 159 mennesker livet.

Ifølge den danske avisen fikk den danske Søfartsstyrelsen, justisdepartementet og riksadvokaten allerede for halvannet år siden vite at den tidligere skipsinspektøren hadde opplysninger om saken og ønsket å bidra til etterforskningen.

Ingen umiddelbar anledning

Politiken skriver at riksadvokaten i et svarbrev til Folketingets næringsutvalg sier at henvendelsen fra Flemming Thue Jensen var av en mer overordnet karakter og ikke inneholdt konkrete beviser.

Det var derfor ingen umiddelbar anledning for å henvende seg til politiet i Oslo. I 2014 besluttet politimesteren å etterforske deler av saken på nytt.

Overrasket

Skipsinspektøren selv er overrasket over det som står i brevet og sier til Politiken at han kom med nye opplysninger og at han i juli 2014 sendte to eposter til ledelsen i Søfartsstyrelsen.

Avisen lyktes ikke med å få en kommentar fra Danmarks justisminister Søren Pind, som skal i et møte om Scandinavian Star-saken torsdag. Riksadvokatens kommunikasjonssjef viser ifølge Politiken til det skriftlige svaret til næringsutvalget.

– Han er villig til å la seg avhøre av en domstol, men ikke av norsk eller dansk politi:

Les også

Dansk sjøfartsinspektør må i rettslig avhør om Scandinavian Star

Manglende diesel, brannsimuleringer, et bøyd rør, et nytt vitnemål, lagring av gassflasker og et mulig motiv:

Les også

Dette er de nye «Scandinavian Star»-bevisene


Se tidslinje for «Scandinavian Star»-saken her. Ved å trykke på pilene på sidene av grafikken kan du bla deg frem og tilbake i tid: