Ahed (16) er i årevis blitt filmet mens hun angriper soldater. Nå er hun i ferd med å bli et ikon for palestinsk motstand.

ISTANBUL (Aftenposten): Palestinske Ahead (16) blir lagt merke til for sitt lange, blonde hår og for knyttnevene mot israelske soldater. Alle sider hevder at hun er et offer.

Ahed Tamimi (16) blir fremstilt for en domstol inne i et militært fengsel ved Jerusalem den 28. desember. Hun ble arrestert uken før. 1. januar ble hun siktet for vold mot israelske soldater.

Mandag denne uken ble Ahed Tamimi (16) formelt siktet for vold mot israelske offiserer. Det har foreløpig kun bidratt til å øke den palestinske jentas popularitet. For dem som støtter palestinernes sak, er hun blitt det siste og for øyeblikket mest iøynefallende symbolet på motstanden mot den israelske okkupasjonen.

Det skyldes ikke minst utseendet hennes. De lange, lyse lokkene blir lagt merke til. Israel-vennlige bloggere har gitt henne klengenavnet Shirley Temper – en referanse til den langlokkede filmstjernen Shirley Temple og til temperament, mens palestinerne ser på henne som en helt.

En palestiner blir arrestert av israelske sikkerhetsstyrker 28. desember under en demonstrasjon der Ahed Tamimi ble krevd løslatt.

Klapset til israelske soldater

Ahed Tamimi ble arrestert den 19. desember etter at en video som viste hvordan hun klapser til to israelske soldater og forsøker å sparke dem, ble svært populær på internett. Hendelsen skal ha skjedd etter at Aheds 14 år gamle fetter ble skutt i ansiktet av en israelsk soldat og alvorlig skadet.

Nå er Ahed, moren og en kusine siktet for vold mot israelske soldater og for oppvigleri. Israelske myndigheter mener Ahed og de andre bevisst forsøkte å fremprovosere en voldelig reaksjon fra de israelske soldatene slik at de kunne fange det opp på video og spre det på nettet etterpå.

Ahed, moren Nariman og niesen Nour (20) ble arrestert fordi israelske myndigheter ville tekkes et hevnlystent publikum og skremme palestinske ungdommer slik at de ikke gjør opprør mot okkupasjonen, skriver den liberale israelske avisen Haaretz på lederplass.

Avisen mener Israel står i fare for å gjøre henne til palestinernes Jeanne d’Arc, den franske motstandshelten fra middelalderen. Haaretz kaller henne et offer.

Lang historie med konfrontasjoner med israelske soldater

Men etter at Aheds berømmelse har økt voldsomt de siste tre ukene, har det dukket opp spørsmål om hvorvidt jenta blir utnyttet av voksne i kampen mot den israelske okkupasjonen.

På nettet verserer det flere videoer som viser hvordan hun allerede som 11-åring i 2012 gjorde voldsom motstand mot israelske soldater. Hun ble kjendis også da, og hun fikk treffe både palestinernes president Mahmoud Abbas og Tyrkias nåværende president Recep Tayyip Erdogan.

En annen video viser hvordan hun og en rekke andre ungdommer i 2015 sloss mot en israelsk soldat som forsøkte å arrestere en gutt som skulle ha kastet stein på israelske soldater.

Anklager familien for å ha brukt barna i konfrontasjoner

Aheds far, Bassem al-Tamimi, har hver uke arrangert demonstrasjoner mot israelernes bosettere, som de hevder urettmessig har tatt deres land ved hjemlandsbyen Nabi Salih.

– Familien Tamimi er kjent for å sende barn ut i konfrontasjoner med israelske soldater, hevder den konservative amerikanske bloggeren William A Jacobson i en video som er sett over 130.000 ganger på Youtube. Jacobson står bak bloggen Legal Insurrection.

Arrestasjonen av Ahed Tamimi har kommet samtidig med de kraftige demonstrasjonene mot at USA anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Mener Israel må reagere – tross mulig økt heltestatus

En dom mot Ahed, moren og niesen vil bare øke deres popularitet, sier den tidligere ministeren i den palestinske selvstyremyndigheten, Ashraf Ajrami til Jerusalem Post.

– Å dømme henne til en fengselsstraff, vil bare gi henne mer troverdighet, og hun vil i enda sterkere grad kunne bli et symbol og en helt i palestinernes øyne, sier han til avisen.

Men det vil trolig ikke svekke den israelske påtalemyndighetens vilje til å føre saken videre.

– Det kan styrke henne status, men man kan ikke legitimere oppførselen hennes. Om nødvendig må vi betale prisen og håpe at det vil avskrekke andre fra å gjenta en slik oppførsel. Å fortsette som om ingenting har skjedd er uakseptabelt, sier Shaul Shay, direktør for Institutt for politikk og strategi ved Det interdisiplinære senteret i Herzliya til Jerusalem Post.