Verden

Trump om Fidel Castros død: – Han var en brutal diktator

Cuba-ekspert Erik Jennische sier nyheten om Fidel Castros død trolig tas imot med stor nervøsitet i Havanna. USAs president Barack Obama tror historien vil felle dom over den avdøde statslederen.

  • Helle Aarnes
    Journalist
  • NTB

Fidel Castro døde kl 04.29 lørdag morgen, norsk tid. Han ble sist sett offentlig 15. november, da han tok i mot Vietnams tidligere president Tran Dai Quang i Havanna.

– Med dyp sorg beretter jeg til vårt folk, våre venner i dette Amerika og verden, at klokken 22:29 (cubansk tid, red.anm) døde befalshavende av den cubanske revolusjonen, uttalte Fidel Castros bror og nåværende leder Raúl Castro på cubansk tv.

Trump: – Brutal diktator

USAs påtroppende president Donald Trump omtaler den avdøde statslederen som en brutal diktator.

– I dag markerer verden bortgangen til en brutal diktator som undertrykket sitt eget folk i nesten seks tiår. Arven etter Fidel Castro handler om henrettelse av grupper med folk, tyveri, ufattelig lidelse, fattigdom og undertrykkelse av grunnleggende rettigheter, heter det i en uttalelse fra ham.

– Mens Cuba fortsatt er en totalitær øy, er det mitt håp at vi i dag markerer en overgang fra de grusomhetene som har holdt på lenge, og mot en fremtid der det cubanske folk endelig får leve i den friheten de fortjener, fortsetter han.

Med den cubanske signatur-sigaren på en pressekonferanse i Havanna, sommeren 1961.

Obama: – Historien vil dømme ham

I Miami, der mange eksil-cubanere bor, er det fyrverkeri og jubel. Fra Havanna meldes det om stille sorg.

– Vi vet at dette øyeblikket fyller cubanere på Cuba og i USA med sterke følelser. Dette minner oss om de mange måtene Fidel Castro har endret liv, familier og Cuba som nasjon. Historien vil felle en dom over den enorme påvirkningen denne ene mannen har hatt på folket og verden rundt ham, uttaler USAs president Barack Obama i en pressemelding sendt fra Det hvite hus.

Han gir uttrykk for at de med dette i større grad strekke ut sin hånd til det cubanske folket.

De siste årene har Obama jobbet for at USA og Cuba skal legge det turbulente forholdet bak seg.

– Røde tråden siden 50-tallet

Erik Jennische tror alle cubanere vil huske denne dagen.

– Fidel Castro har vært den røde tråden i alle spørsmål siden 50-tallet, i både stort og smått. Han har satt dagsorden for all politikk, kultur og hele samfunnet, sier Erik Jennische, sjefen for organisasjonen Civil Rights Defenders' Latinamerikaprogram, til NTB.

Han tror den cubanske regjeringen nå vil bruke Castros død til å styrke sin posisjon.

– De kommer til å mobilisere sorgen og reaksjonene for å styrke den revolusjonære bevegelsen. Presset på demokratibevegelsen har vært svært høyt siden i vår, sier Jennische.

Castro var president på Cuba frem til 2006, da han av helsegrunner overlot makten til sin bror. Fidel Castro feiret sin 90-årsdag i Cubas hovedstad Havanna i august.

Stedt til hvile neste søndag

Fidel Castro blir stedt til hvile under en seremoni i byen Santiago de Cuba søndag 4. desember, og han kremeres etter eget ønske.Det er erklært sørgeperiode i Cuba fra og med i dag til begravelsen.

Cubas tidligere president Fidel Castro tok i mot Vietnams tidligere president Tran Dai Quang i Havanna for ti dager siden.

Lørdag formiddag kom de første reaksjonene på Castros død.

– Fidel Castro er den cubanske revolusjonen i egen person, både i det håpet den skapte og de skuffelsene som fulgte, skriver Frankrikes president François Hollande på Twitter.

Hollande møtte Castro 11. mai 2015, i det første besøket fra en fransk president til øya siden revolusjonen.

– Frankrike har alltid bestridt blokaden ilagt av USA. Vi ønsket velkommen den åpenheten og dialogen som ble gjenopprettet mellom de to landene, sier Hollande.

I en uttalelse fra Kreml hyller Russlands president Vladimir Putin Castro som et «symbol på en æra» og som en «oppriktig og pålitelig venn av Russland».

Michail Gorbatjov, Sovjetunionens siste president berømmer på sin side Castro for å ha «styrket sitt land.»

Danmarks utenriksminister Kristian Jensen håper dødsfallet kan føre med seg positive endringer for Cuba.

– Alla dødsfall er triste, men i Castros tilfelle tror jeg det kan føre noe godt med seg siden hans ikoniske betydning nå er borte, sier Jensen til Ritzau

Mexicos president Enrique Pena Nieto tvitret, ifølge NTB, at «Fidel Castro var en venn av Mexico, og han fremmet bilaterale forhold basert på respekt, dialog og solidaritet.»

I Venezuela, Cubas viktigste allierte i regionen, tvitrer president Nicolás Maduro at han har snakket med Raul Castro og «sendt solidaritet og kjærlighet til Cubas folk».

– Det er nå opp til oss å ta arvens hans videre og heise flagget for uavhengighet, skriver Maduro.

Menneskerettigheter

I India har både statsminister Narendra Modi og president Pranab Mukherjee tvitret hilsener til det cubanske folk.

– India sørger over tapet av en god venn, skriver statsministeren.

Ivan Melnikov, viseordfører i Russlands kommunistparti hyller Castro på sin måte:

– Fidel vil alltid være på nivå med personer som Marx, Lenin, Stalin, José Martí och Che Guevara.

I tillegg til skryt, er det også flere som også benytter anledningen til å komme med kritikk av Castros lange regjeringsperiode.

– Selv om han er ansvarlig for brudd på menneskerettighetene og ytringsfriheten, så har Castro skapt et samfunn med tilgang til gratis helsetjenester og utdanning, til tross for den amerikanske blokaden, sier den britiske politikeren Peter Hain.

Krokrygget og gammel

Det har gått mange rykter om Fidel Castros sviktende helse. Cubas innbyggere har hatt tid til å forberede seg på patriarkens og revolusjonslederens bortgang. Han har sjelden vist seg offentlig de siste årene. 90-årsdagen ble markert med en direktesendt galla i Karl Marx-teateret i Havana.

Den ikoniske kommunistlederen var iført en Puma-joggedress, men har de siste årene fremstått som en gammel, krokrygget mann med hvitt skjegg, som må ha hjelp til å gå. Her er bilder fra den siste tiden.

I en artikkel publisert i statlige medier dagen før bursdagen, kritiserte han erkefienden USA og beskyldte president Obama for å ikke ha bedt tydelig om unnskyldning for atombombene i 1945 under sitt historiske besøk til Hiroshima i mai.

Fidel Castro (venstre) var den siste tiden betydelig redusert. Her løfter hans bror, president Raul Castro, hånden hans mens de synger kommunistpartiets hymne. Bildet er av de siste som er tatt av den tidligere presidenten, og er tatt på den syvende kongressen til det cubanske kommunistpartiet i april 2016.

Ikonisk og diktator

– Dere kan dømme meg, men historien vil frikjenne meg.

Slik avsluttet den da 26 år gamle Fidel Castro sin forsvarstale etter en mislykket oppstand i 1953. Castro styrte i 49 år.

Foruten dronning Elisabeth, var Castro den verdenslederen som satt ved makten lengst, i følge The New York Times.

Han regnes som den cubanske revolusjonens far og en av det 20. århundrets mest ikoniske helter i den latinamerikanske verden. Samtidig er han også en av de mest kontroversielle og omstridte.

Av kritikerne ble han sett som en nådeløs diktator som styrte landet med utallige brudd på menneskerettighetene, ødela landets økonomi og tvang millioner av cubanere til å flykte fra Cuba. Av tilhengerne ble han derimot hyllet som en helt som jobbet frem sosialistiske idealer, og protesterte mot USA og andre av verdens politiske giganter.

Obamas historiske Cuba-besøk

Barack Obama skapte historie da han tidligere i år besøkte Cuba. Det var første gang på 88 år at en sittende amerikansk president besøkte den karibiske øystaten. Den forrige var president Calvin Coolidge i 1928.

Obama hadde akkurat landet da han hilste landet gjennom sosiale medier via Twitter: «¿Que bolá Cuba?», altså: «Hva skjer 'a, Cuba?».

Barack tok med seg både fru Michelle og døtrene Sasha og Malia på sitt historiske besøk på Cuba i mars i år. Besøket ble det første på 88 år. De to landene har lenge vært erkefiender. Her løfter president Raul Castro den amerikanske presidentens arm på en pressekonferanse i Revolusjonspalasset i Havana.
Air Force One med USAs president Obama og hans familie flyr over et nabolag i Havana i det det lander på Havanas flyplass i mars 2016.
Slik har USA og Cuba dyrket uvennskapet i 55 år

På den internasjonale arena markerte han seg som beinhard motstander av nykolonialisme og rå markedsliberalisme. Samtidig var han lojal støttespiller for betongsosialistene i Moskva fram til Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1990.

Les mer om

  1. Havanna
  2. Cuba
  3. Raúl Castro