Verden

- Norske soldater drepte ikke

Lokale tjenestemenn hevdet i går at norske soldater skjøt med skarpt mot demonstrerende afghanere, men dette avvises av Forsvaret.

Tre eller fire afghanere ble drept, opptil 25 afghanere ble skadet, og seks norske soldater ble lettere skadet da flere hundre demonstranter rev ned hovedporten og stormet inn på gårdsplassen til leiren til den norskledede styrken i byen Meymaneh i det nordvestlige hjørnet av Afghanistan i går.Det antas at angrepet har sammenheng med offentliggjøringen av karikaturer av den muslimske profeten Muhammed.Hendelsesforløpet fremsto i går kveld fremdeles som temmelig uklart, men to representanter for lokale afghanske myndigheter hevdet i går at de norske soldatene hadde skutt mot demonstrantene.Det norske Forsvaret fastholdt likevel i går at norske soldater ikke hadde drept noen.

— Skjøt varselskudd.

Ifølge forsvarssjef Sverre Diesen brukte de norske soldatene tåregass og gummikuler mot demonstrantene og skjøt varselskudd i luften da mobben kom seg innenfor gjerdet og de norske soldatene ble skutt på med håndvåpen og det ble kastet stein og håndgranater mot dem.Visepolitimesteren i Faryab-distriktet, der Meymaneh er provinshovedstaden, hadde en noe annerledes versjon.- Mine styrker, så vel som nordmennene, skjøt med skarp ammunisjon mot menn med våpen i folkemengden som angrep dem, sa visepolitimester Sayed Aslam Ziaratia ifølge nyhetsbyrået AP. Han opplyste også i går at demonstranter tiltvang seg automatgeværene tilhørende lokalt politi og banket opp flere av politifolkene. Provinsguvernøren i Faryab-provinsen, Mohammed Latif, hevder også ifølge AP at den norskledede styrken skjøt mot demonstrantene etter at de var blitt beskutt. Talsmann for Fellesoperativt hovedkvarter, kommandørkaptein Thom Knustad, sier det er umulig for noen utenfor å se om det blir skutt med skarp ammunisjon eller med gummikuler.- Vi må nesten ha tillit til den informasjonen som kommer fra våre egne folk, sier Knustad.

- Defensive midler.

Det norske Forsvaret får også støtte til sin versjon fra en talsmann for den internasjonale sikkerhetsstyrken i Afghanistan (ISAF), som er en NATO-ledet operasjon.- ISAF-styrken i Meymaneh benyttet seg av defensive midler som tåregass, gummikuler og varselskudd. De viste tilbakeholdenhet i forhold til å bruke makt, sier den italienske ISAF-talsmannen Cosimo Argentieri til Aftenposten.Han sier de har fått opplyst fra det afghanske innenriksdepartementet at tre afghanere ble drept og 18 skadet, og at tre av de skadede var afghanske politifolk.Nyhetsbyrået Reuters meldte i går at fire personer ble drept etter at afghansk politi åpnet ild mot demonstranter som forsøkte å storme basen.- Politiet var nødt til å skyte. Noen mennesker forsøker å forstyrre sikkerheten, sa Azim Hakimi, talsmann for provinsens sikkerhetsdepartement til Reuters i går. Det kom i går også opplysninger om at antallet skadede afghanere var så høyt som 25.Det var også demonstrasjoner mot karikaturtegningene av Muhammed andre steder i Afghanistan i går, deriblant i Kabul og i Herat.

Alle midler.

Forsvarssjef Sverre Diesen understreket i går at de norske soldatene har lov til å ta i bruk alle midler for å forsvare seg, under et direkte angrep. Både Forsvarssjefen og forsvarsminister Anne Grethe Strøm-Erichsen skrøt i går av måten styrken i Meymaneh hadde håndtert situasjonen. Det samme gjorde statsminister Jens Stoltenberg.Aftenposten ba i går Forsvaret om deres hjelp til å få tak i noen av soldatene som var involvert i hendelsene i Meymaneh for å få høre deres versjon, men det lot seg ifølge Forsvaret ikke gjøre i går.

Les også

  1. To norske soldater til sykehus

  2. Norsk ambassade angrepet

  3. Demonstranter holder stand

  4. Nytt angrep på dansk ambassade

Dette bildet viser noen av demonstrantene som angrep den norskledede militærleiren i Maimana.
Voldsomt sinne. Mange afghanere viser et voldsomt raseri mot karikaturene av profeten Muhammed. Her fra en demonstrasjon i Herat, som ligger sør for byen Meymaneh, der demonstranter angrep en militærleir med norske soldater.
Soldaten på dette bildet trener her på Setermoen i Troms. Nå er han i Meymaneh i Afghanistan.
Den norskledede styrken i Meymaneh holder til i det som tidligere var en bankbygning. Noen av demonstrantene tok seg i går inn den inngjerdede gårdsplassen foran på bildet. De rev ned hovedporten og satte fyr på en vaktbu og et kjøretøy.