Verden

«Verdens beste» ordfører trer av i Reykjavik

Det er bare få dager til noen skal overta ordførerkjedet til anarkisten Jón Gnarr som lovet gratis håndklær til folket og å høre mer på eldre og kvinner.

Etter at Jón Gnarr vant Reykjavik-valget i 2010 sa han dette til dem som ikke stemte på ham.- Ingen trenger å være redde for Det beste partiet. Fordi det er det beste partiet. Om det ikke var det ville vi kalt oss Det verste partiet eller Det dårlige partiet.På dette bildet fra 2013 har han kledd seg ut som Obi-Wan Kenobi fra Star Wars.
  • Arild Færaas

Trolig har en ordfører i en så liten by aldri før fått så stor kjendisstatus verden over. At komiker og punker Jón Gnarr ble toppolitiker er litt som om Otto Jespersen skulle ha blitt ordfører i Oslo. Men i juni 2010 ble Gnarr sjefen i Islands hovedstad Reykjavik.

Partiet hans «Det beste partiet» fikk nesten 35 prosent av stemmene i byen som to år før hadde vært gjennom opptøyer og økonomisk krise. I likhet med italienere som i hopetall stemte på Beppe Grillo sist valg, fikk Gnarr mange proteststemmer fra oppgitte islendinger.

BAKGRUNN:

Les også

Komiker blir ordfører i Reykjavik

— Det kan være at de to neste årene blir økonomisk vanskelige. Men de skal ikke bli kjedelige, sa Gnarr etter valgseieren.

Og moro har det vært. I løpet av de fire årene han har vært den øverste politiske lederen i Reykjavik, har Gnarr blant annet dette på merittlisten:

— Deltatt i kvinnekostymer flere ganger i Gay Pride.

Tatovert Reykjaviks byvåpen på armen - og blitt syk av tatoveringen.

— Tatt til orde for å ta vare på isbjørner som driver i land på Island - i stedet for å skyte dem.

Nektet tyske krigsskip adgang til den gamle byhavnen under et offisielt marinebesøk.

Talt Moskva kraftig imot i forbindelse med Russlands homofiendtlige politikk.

Han har også posert villig på bilder med diverse verdenskjendiser - alt fra Russel Brand til Lady Gaga.

Under her kan du se valgkampvideoen som ble en farsott før valget 2010.

Ble verdenskjendis

Gnarr fikk mye oppmerksomhet da han ble valgt. Han ble omtalt i medier verden over, blant annet tyske Spiegel og i New York Times. Og det er laget en dokumentar om ham som ble vist på filmfestivalen Tribeca i New York.

Det var særlig valgløftene hans som skapte oppmerksomhet.

Sletting av all gjeld, Disneyland til Island, et narkofritt parlament innen 2020, gratis buss for stakkarer, gratis håndklær og ikke minst en isbjørn til byens dyrehage var noe av det ordføreren lovte velgerne.

Og for å sikre seg, lovet han også at han ikke skulle holde noen valgløfter.

LES OGSÅ:

Les også

Se til Island og lær!

Alvor bak klovnemasken

Selv om Gnarr har fått mest oppmerksomhet for de kuriøse påfunnene sine, står han absolutt for mer enn klovnerier. Partiet hans vil ikke definere seg politisk. Men det er liten tvil om at mange av meningene til Gnarr samsvarer best med venstresiden. Og selv kaller han seg anarkist.

I tillegg til et homoliberalt standpunkt, har han sagt at global oppvarming er menneskets største trussel, tatt avstand fra nasjonalisme, kommet med flere antikrigsutspill og offentlig støttet Pussy Riot.

Og som han sa i et intervju med avisen Vårt Land i 2010 før han ble valgt.

Ser du for deg Fabian Stang legge ut noe sånt på Facebook-siden sin?

— Jeg er ikke en klovn. Men landet vårt har vært gjennom så mye depresjon de siste årene at jeg heller velger å le enn å grine.Han la da vekt på direkte demokrati, miljøvennlig politikk og satsing på turisme og kultur.

Et konkret eksempel på direkte demokrati han har fått gjennomført er nettsiden betrireykjavik.is. Der kan innbyggerne komme med forslag og så stemme over dem. Kommunestyret har forpliktet seg til hver måned å diskutere minst 16 av ideene.

LES OGSÅ:

Les også

«Juletreet er en mer populær gave enn vi hadde drømt om»

Kunne trolig vunnet gjenvalg

Men nå er det slutt. Til tross for at Gnarr er så populær at han trolig kunne ha vunnet valget 31. mai. Før han annonserte avgangen i fjor høst viste flere meningsmålinger at Det beste partiet kunne få over 30 prosent av stemmene.

Professor Gunnar Helgi Kristinsson sa tidligere i mai til visir.is at ordføreren går av som en slags seierherre og at det er bemerkelsesverdig hvor bra det har gått.

— Han er generelt godt likt og det har vært ganske rolig rundt ham. Han har også vist at det går an å være politiker på en annen måte enn hva de tradisjonelle, politiske partiene gjør.

Det beste partiet har nå slått seg sammen med partiet «Lys fremtid» som ble stiftet i 2012 av utbrytere fra Det progressive partiet og sosialdemokratene. Selv uten en frontfigur som Gnarr viser meningsmålinger at de kan få mellom 20 og 25 prosent av stemmene. Og som nok et bevis på at de etablerte partiene ikke er blitt ordentlig tilgitt etter bankkrisen, ligger Piratpartiet an til å kunne få over 10 prosent i lokalvalget.

Og hva skal Gnarr selv gjøre nå? Han vil lete etter lykken, noe han ikke tror han finner i politikken. Og så skal han skrive. Aller først kommer selvbiografien «Hvordan jeg ble ordfører i Islands største by og forandret verden».

PS! Har du litt tid til overs og sans for absurd humor - scroll deg gjennom Gnarrs Facebook-side her.