Helikopter styrtet nær barnehage utenfor Kyiv – toppolitikere døde

BROVARY/OSLO (Aftenposten): Et helikopter har styrtet i en forstad til Ukrainas hovedstad Kyiv. Minst 14 er døde, og 30 er sendt til sykehus. Helikopteret har tidligere flydd i Norge.

Lokale innbyggere var sjokkerte etter styrten og ble tatt hånd om av nødetatene.

Ukrainske myndigheter meldte tidligere onsdag at 17 mennesker omkom, blant dem fire barn og alle de ni personene som var om bord i helikoptret.

Men senere nedjusterte både nødetatene og presidentens kontor tallet på døde til 14.

Blant de omkomne var landets innenriksminister Denys Monastyrskiy og andre topper i departementet. De var i helikopteret.

Tre barn skal være blant de døde og 12 blant de skadede.

Brannen ble slukket, men brannvesenet jobbet fortsatt på stedet klokken 10.30 norsk tid. Ødeleggelsene ved barnehagen var store. Det brant også i en 14 etasjes boligblokk og en håndfull biler.

– En forferdelig tragedie. Smerten kan ikke uttrykkes med ord, sier president Volodymyr Zelenskyj om styrten.

Helikopteret styrtet nær denne barnehagen i Brovary utenfor Kyiv. Tre barn er blant de omkomne etter styrten, men det er foreløpig usikkert om disse var i barnehagen.

Har tidligere flydd i Norge

Rystede innbyggere på stedet forteller til Aftenposten at de trodde det var et bombeangrep da de hørte smellet fra styrten.

Helikopteret skal ha vært på vei til fronten. Det skriver ukrainske myndigheter i en pressemelding. Der melder de også at pilotene hadde det nødvendige antallet flytimer som kreves for å fly denne typen helikopter.

Helikopteret som styrtet har tidligere fløyet norske oljearbeidere i Nordsjøen. En annen maskin av samme type styrtet ved Turøy i Vestland i 2016, skriver Teknisk Ukeblad. 13 mennesker døde.

Nødetatene rykket ut til Brovary ved Kyiv etter en helikopterstyrt onsdag morgen.

Kan ta uker å få svar

Ukrainske myndigheter har ikke meldt om russiske angrep i området der styrten skjedde. Russland har heller ikke omtalt hendelsen.

Talsperson for det ukrainske luftforsvaret Jui Ignat sier til ukrainske medier at det er for tidlig å si noe om årsakene til styrten. Han anslår at det vil kunne ta 1–2 uker før de har et endelig svar.

– Jeg tror det vil bli opprettet en statlig kommisjon, sier han.

Den ukrainske presidentens PR-rådgiver Anton Herasjtsjenko har delt bilder og en melding på Twitter. Der skriver han:

«Mine venner og statsmenn Denys Monastyrskyi, Jevhenij Jenin, Yurii Lubkovych, alle som var om bord på det helikopteret, var patrioter som jobbet for å gjøre Ukraina sterkere.

Vi vil alltid huske dere. Familiene vil bli tatt vare på.»

Monastyrskiy var øverste ansvarlige for Ukrainas politi og innenlands sikkerhet. Han er den mest høytstående i Ukrainas maktapparat som er død siden Russland invaderte landet i fjor.

42-åringen tilhørte presidentens parti. Han ble innvalgt til parlamentet i 2019.

Ifølge ukrainske medier skal det være snakk om et helikopter av typen Super Puma, først utviklet av det franske selskapet Aérospatiale.

Lederen for det ukrainske luftforsvaret Ignat bekrefter at helikopteret tilhører de statlige nødetatene. De opplyser at helikopteret er av typen DSNS ES-225.
Det har vært mye brukt som redningshelikopter. Departementet har brukt det fordi det hadde plass til mange om bord.

Ifølge den statlige nødtjenesten var mannskapet godt trent for å fly under vanskelige forhold.

Nødetatene rykket ut til Brovary ved Kyiv etter en helikopterstyrt onsdag morgen.

Brovary ligger ca. 25 kilometer øst for sentrum av Kyiv. Før Russlands invasjon hadde forstaden ca. 100.000 innbyggere. Videoer og bilder som verserer på sosiale medier, viste onsdag morgen brann over et større område mellom og i flere større bygninger.