Annenhver makrell som fiskes i Norge, ender opp i Japan. Nå fører brexit og klimaendringene til trøbbel.

CHOSHI, JAPAN (Aftenposten): – Kvaliteten er ikke god nok. Fortsetter det sånn, må jeg finne meg et annet sted å kjøpe fra, sier Yukio Edono (76). I snart 40 år har han vært en av Japans største kjøpere av norsk makrell.

Yukio Edono husker sitt første besøk til Norge veldig godt.

– Ålesund, Måløy og Bergen! sier han fornøyd, og legger til at han opplevde Bergen som spesielt vakker.

Året var 1986. Han var en ung forretningsmann med et kjempeproblem: Fiskerne utenfor Japan fanget nesten ikke lenger makrell. Og bedriften hans, som faren hadde startet 50 år tidligere, spesialiserte seg på å rense og filetere makrell. Hva skulle han gjøre nå?

Svaret, etter en rundreise i Europa, fant han til slutt i Norge. Om høsten er den norske makrellen god og fet, akkurat slik kundene til Edono liker den. Året etter la han inn en stor bestilling. Den har han fornyet hvert år. I fjor kjøpte han 7000 tonn makrell fra Norge.

Men i år? Han er sannelig ikke sikker. Noe har fått ham til å rynke på nesen over den norske makrellen. Akkurat som i 1986 har han fått et kjempeproblem.

Les hele saken med abonnement