Dette sier UD, reiseselskapene og forsikringsselskapene om situasjonen for nordmenn i Tyrkia

Nordmenn i Tyrkia må ta kontakt med fly- og reiseselskapene sine om de ønsker å reise hjem fra Tyrkia, sier Utenriksdepartementet (UD). Vi kan ikke tilby tidligere hjemreiser, sier Ving.

Passasjer som venter på informasjon om flyvningen sin til Istanbul ved en stengt innsjekkskranke på flyplassen i Dusseldorf.

Etter at en gruppe i militæret i Tyrkia natt til lørdag gjennomførte et kuppforsøk i landet, har UD frarådet nordmenn å reise til landet.

Søndag like før klokken 15.30 ble reiserådet endret til at UD fraråder alle reiser eller opphold som ikke er strengt nødvendige til Ankara og Istanbul, unntatt i transittområder på flyplassene.

I det oppdatertereiserådet fraråder UD som tidligere alle reiser eller opphold som ikke er strengt nødvendig i grenseområdene i Tyrkia nærmere enn ti kilometer fra grensen til Syria.

Men nordmenn som allerede er i Tyrkia, blir ikke oppfordret til å dra hjem.

– Vi oppfordrer folk til å ta en vurdering på selvstendig grunnlag for om de ønsker å reise hjem, sier pressekontakt Ane Haavardsdatter Lunde i UD til Aftenposten.

UD vurderer situasjonen fortløpende

UD forteller at de får henvendelser fra nordmenn som er i tvil om hva de skal gjøre.

– UD er tilgjengelig for gi råd om hvordan man skal forholde seg til situasjonen, men det er flyselskapene og reiseselskapene som er ansvarlige for eventuelle hjemreiser for nordmenn i landet, sier pressekontakt Ane Haavardsdatter Lunde i UD til Aftenposten.

– Når man råder nordmenn til å ikke dra til landet, burde man også tiilby hjelp til å komme seg hjem?

– Vi er tilgjengelig for å gi råd, men arbeidsfordelingen er klar: Det er reise- og flyselskapenes ansvar å hjelpe folk hjem dersom de ønsker det, sier Lunde.

Lunde sier at de forløpende vurderer hvor lenge reiserådet om å ikke reise til Tyrkia blir stående.

Charterturer går forelpig som planlagt

Ving og Startour kansellerte sine planlagte avganger til Tyrkia lørdag. Vings neste avgang til Tyrkia er på tirsdag.

– Reisen kommer til å gå som normalt, dersom reiserådet fra UD endres innen tirsdag. Men dersom det opprettholdes, må vi forholde oss til det og kansellerer planlagte avganger til Tyrkia, sier Mari-Anna Zachrisson, kommunikasjonsrådgiver i Ving, til Aftenposten.

– Vi kansellerer selvsagt turene dersom UDs reiseråd forblir slik den er akkurat nå, men dette kan endre seg, sier Nora Aspengren i Star Tour.

Zachrisson i Ving forteller at de får henvendelser fra folk som er bekymret for reisene sine til Tyrkia den kommende tiden.

– Dersom en reise blir kansellert på grunn av UDs reiseråd, får man dekket utgiftene til reisen. Men dersom man ønsker å avbestille reiser frem i tid, er dette noe man må betale avbestillingskostnader for, sier Zachrisson.

Heller ikke Apollo eller Star Tour gir pengene tilbake til reisende som ønsker å avbestille frem i tid, skriver E24.

Kan ikke tilby hjemreise tidligere enn planlagt

Det er Vings personell i Tyrkia som tar seg av henvendelser fra reisende som allerede er i Tyrkia.

– Vi har fått noen henvendelser fra reisende som ønsker å reise hjem tidligere enn planlagt på grunn av situasjonen i Tyrkia. Men det har så vidt jeg vet ikke vært veldig mange, sier Zachrisson.

Hun sier at reiseselskapet ikke har anledning til å tilby reisende å reise hjem tidligere enn planlagt

– Vi har dessverre små muligheter for å tilby hjemreiser før avtalt tidspunkt. Flyene våre er i utgangspunktet fulle, men dersom det av ulike grunner er noen åpne seter, prøver vi å tilby dem til folk som ønsker å reise hjem tidlig, sier hun.

Normal flytrafikk fra Istanbul

Atatürk internasjonale flyplass utenfor Istanbul åpnet for igjen for normal drift igjen lørdag morgen, etter at stridsvogner tok oppstilling og det ble meldt om skyting ved flyplassen i forbindelse med kuppforsøket natt til lørdag.

Søndag morgen går avganger fra flyplassen som normalt, viser flyplassen avgangsoversikt.

Mennesker går i gatene nær Taksim Square etter kuppforsøket 16.juli.

Dette dekker forsikringsselskapene

Flere forsikringsselskaper dekker imidlertid reiseutgifter for nordmenn som ønsker å dra hjem fra Tyrkia, eller som ønsker å avbestille turen.

– Tryg Forsikring dekker hjemreise fra Tyrkia og avbestilling av reiser. Bakgrunnen er forsøket på statskupp og den generelle uroen i deler av landet, og UDs reiseråd fredag kveld, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg.

Også Gjensidige dekker hjemreise og avbestilling av reiser til Tyrkia.

– Vi dekker avbestillinger fram til 30. juli, eller så lenge reiserådet fra UD gjelder. Vi dekker også ekstra utgifter i forbindelse med ny reiserute, sier informasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige.

Europeiske dekker kun tidlig hjemreise for reisende som oppholder seg i Ankara, Istanbul og tilliggende områder med uroligheter.

– Europeiske dekker også avbestilling for dem som ikke lenger ønsker å reise til Tyrkia. Det gjelder foreløpig til og med mandag 18. juli. En del reisearrangører og flyselskaper har opplyst at de vil refundere reisens pris, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske.