Verden

Nord-Korea kaller Sør-Koreas president for «prostituert i verdensklasse»

Nord-Koreas leder Kim Jong-un sier at landets atomvåpen skal være klare til å avfyres på et øyeblikks varsel. Samtidig trapper landet opp retorikken mot nabolandets president.

Kim Jong-un skal ha ha gitt ordre om at landets atomvåpenstyrker må være i beredskap.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Kim har gitt ordre om at landets atomarsenal skal gjøres klar til bruk, og de militære styrkene er bedt om å gjøre seg klare til å slå til først dersom fienden truer.

Angrep Sør-Koreas president

Uttalelsene fra Kim om Nord-Koreas beredskap antas å ha blitt gitt i forbindelse med torsdagens test av kortrekkende raketter. Han skal også har benyttet anledningen til å angripe Sør-Koreas president Park Geun-hye. Ifølge Korea Times er det sjelden at Kim selv nevner henne ved navn.

— Park Geun-hye spiller et dumdristig spill med militær oppbygging mens hun snakker om et forkjøpsangrep. Dette er en tåpelig handling omtrent som å løpe inn i en skogbrann, sa Kim.

Slik utkjempes den elleville propagandafeiden mellom Nord-Korea og Sør-Korea:

Les også

Sjokoladekjeks, juletrær og heiajenter er våpen i PR-krig

— Prostituert i verdensklasse

Samtidig sendte det statlige nyhetsbyrået ut en artikkel som er ment å sverte Park i svært sterke ordelag. Hun beskrives blant annet som en «prostituert i verdensklasse» i artikkelen som har overskriften «En gjennomgang av Park Geun-hyes avskyelige karakter». Meldingen hevder å referere til en artikkel skrevet av en kvinne med koreansk navn, men originalkilden er uklar.

Sør-Koreas president Park Geun-hye skjelles ut på det groveste i nordkoreansk propaganda.

Har du 5 minutter? Da vil vi anbefale Aftenposten-korrespondent Jørgen Lohnes rapport fra grenseelven mellom Kina og Nord-Korea:

Les også

Bli med på en smugtitt inn i Nord-Korea

— Har ikke vært gift

I KCNA-artikkelen poengteres det at Park aldri har vært gift, ikke har barn og bare forårsaker problemer. – Inkompetanse, selvgodhet og arroganse er medfødte egenskaper, hevdes det videre og hun omtales som «en heks som bare gir koreanere fortvilelse i stedet for håp og død i stedet for liv».

- Hele verden hyllet Nord-Korea

Hun påstås å være grunnleggende uvitende i militære spørsmål og at hun begår høyforræderi.

— Mens hele verden hyllet Nord-Koreas suksess med hydrogenbomben og utskytingen av en satellitt, gikk hun amok sammen med sine redselslagne amerikanske herrer og begikk forferdelige forbrytelser mot en gjenforening, heter det i propagandaen.

Skittkastingen verre

Skittkastingen mot den sørkoreanske presidenten er stadig blitt skarpere. Flere analytikere mener den er blitt verre etter at landet i 2013 fikk kvinnelig president. Tidligere denne uken ble hun i nordkoreansk presse blant annet omtalt som både «en hissig tispe» og en «stygg flaggermus».

2015 var et travelt år for besluttsomme og myndige verdensledere:

Les også

Diktatoråret: De klatrer i fjell, spiser elefanter og bryter med krokodiller

— Ikke kompakte stridshoder

Det er ikke kommet noe offisielt svar på den nordkoreanske utskjellingen. President Park tok imidlertid opp forholdet til naboen i nord i en tale onsdag.

— Vår regjering vil alltid holde døren åpen for dialog, men hvis Nord-Korea ikke viser noen hensikter til å bli atomvåpenfri og avviser forandring, vil Sør-Korea og det internasjonale samfunnet holde presset oppe, sa hun.

Kims siste utspill om forhøyet atomberedskap blir imidlertid tonet ned av USA, som mener Nord-Koreas kapasitet til å angripe med atomvåpen ikke er endret.

— Vi har ikke sett Nord-Korea teste eller demonstrere at de er i stand til å bygge et kompakt atomstridshode som kan settes på en interkontinental rakett, sier en talsmann for det amerikanske forsvaret.

Hvor mye plutonium trenger du for å bygge en bombe?

Les også

Kims atomvåpen for nybegynnere

Opptrapping av sabelrasling

Torsdag fyrte den isolerte staten kortrekkende raketter ut i havet etter at nye FN-sanksjoner er blitt innført mot landet tidligere i uken. I neste uke iverksetter USA og Sør-Korea en stor militærøvelse. Nordkoreanerne hevder sin vane tro at øvelsen egentlig er forberedelser til invasjon av Nord-Korea.

— Den eneste måten å forsvare vår suverenitet, vår nasjon og vår rett til å eksistere i den nåværende ekstreme situasjonen, er å forsterke vår kjernefysiske styrke både i kvalitet og kvantitet, heter det i en kunngjøring fra det offisielle nyhetsbyrået KCNA.

  • Kim Jong-un bruker mye tid på å reise rundt i Nord-Korea for å inspisere. Og når den unge diktatoren snakker, noterer folket flittig ifølge de offisielle bildene.
  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les også

  1. Bygger sklie av glass 300 meter over fortauet

  2. Raid avslørte 895.897 falske solbriller i Bangkok

  3. Syv grunner til USAs Trump-forelskelse