Dylann Roof siktet for ni drap - etterforskes som terrorisme

Sterke følelser da ofrenes familier konfronterte den siktede under fengslingsmøtet fredag kveld.

Dylann Roof møtte via videolink i et fengslingsmøte etter kirkedrapene i Charleston.

Dylann Roof (21) var med via videolink på et kort fengslingsmøte fredag. Der ble kausjonen satt til 1 million dollar for ulovlig våpenbesittelse mens dommeren sa at han ikke kunne sette kausjon for drapssiktelsen.

Mens delstatspolitiet i South Carolina etterforsker saken som en ordinær drapssak, har den føderale påtalemyndigheten parallelt besluttet å etterforske ham for hatkriminalitet og for å ha begått en innenriks terrorhandling, opplyser justisdepartementet fredag, skriver NTB.

Roof drepte seks kvinner og tre menn da han onsdag kveld gikk inn i en kirke i Charlestown i delstaten Sør-Carolina. Den siktede skal ha sittet i taushet i en time før han erklærte sitt hat mot svarte og begynte å skyte.

Flere pårørende som var til stede, fikk også mulighet til å si noen ord.

— Jeg tilgir deg

Datteren til et av ofrene for terrorhandlingen henvendte seg til Roof:

— Jeg vil aldri kunne snakke med henne igjen. Jeg vil aldri kunne holde henne igjen. Men jeg tilgir deg.

- Du har såret meg. Du har såret mange mennesker, men Gud tilgir deg, og jeg tilgir deg, sa kvinnen ifølge New York Times.

En kvinne overlevde massakren ved å spille død, men mistet sønnen.

— Vi ønsket deg velkommen inn til vår bibelgruppe med åpne armer, onsdag kveld.

- Måtte Gud være deg nådig, sa hun.

Gjerningsmannen selv, sa lite i via videolinken, og snakket kun for å bekrefte sin alder, adresse og at han er arbeidsledig.

Kan få dødsstraff

Charlestons borgermester Joseph P. Riley sier han ikke er i tvil om at påtalemyndigheten vil be om dødsstraff for den siktede 21-åringen, skriver NTB.

- Hvis vi først skal ha dødsstraff, må det være for denne typen saker, sa han, og la til at han selv er motstander av en slik form for straff, ifølgeABC News.

Guvernør Nikki Haley i South Carolina mener imidlertid at dødsstraff er en passende reaksjon.

— Dette er en delstat i sorg over drapene på ni uskyldige mennesker. Vi vil virkelig ønske at han blir dømt til døden, sier Haley i et intervju med TV-kanalen NBC fredag.

Opptatt av rase

Roof hadde planlagt angrepet mot kirken i seks måneder og var svært opptatt av raseskiller, ifølge en romkamerat av ham.

- Han sa han ønsket å starte borgerkrig, og at han skulle gjøre noe slikt og deretter ta sitt eget liv, sier Dalton Tyler til ABC News.

Også en venn av Roof sier 21-åringen ønsket å gjeninnføre raseskille.

— Han sa at han synes svarte som rase trekker ned den hvite rasen, sier Joey Meek til kanalen.

Ifølge Meek bodde Roof hos ham og moren i noen dager forrige uke, men han sier de ikke la merke til noe uvanlig i oppførselen hans. 21-åringen fullførte aldri videregående skole, og har jobbet i et arkitektfirma den siste tiden.

- Dette var en rasistisk terrorhandling

Debatten har rast i amerikanske medier og sosiale medier om Roof skal omtales som terrorist eller ikke.

- Dette var ikke bare et massedrap, ikke bare et tilfelle av skyting. Dette var en rasistisk terrorhandling, og hendelsen må behandles deretter, sier Cornell William Brooks som leder borgerrettsorganisasjonen NAACP.

— Folk med alle typer tro, alle typer tradisjoner, av alle farger og alle opphav, er sjokkert over hendelsen, la Brooks til.

Tenketanken Soufan Group, som skriver mest om terror i Midtøsten, nøler ikke med å karakterisere angrepet i Charleston som «hjemlig terror».

— Det er ikke noe krav at handlingen må være egnet til å skape frykt i hele befolkningen. Handlingen vil kunne anses som en terrorhandling dersom en del av befolkningen rammes, for eksempel alle som er mørkhudede, sier Jo Stigen, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo.

«Dylan Roof er en terrorist og bør omtales som det,» skriver Aftenpostens kommentator, Helene Skjeggestad. Les hele hennes kommentar om Charleston-skytingen:

Les også

Handler dette om hudfarge?

Video: — Vi må snart innse at denne type vold ikke skjer i andre utviklede land