Rasistiske angrep brer om seg etter koronaviruset

Rasistiske og fremmedfiendtlige angrep mot mennesker som ser asiatiske ut brer om seg i kjølvannet av coronaviruset.

En kvinne med ansiktsmaske i New Yorks Chinatown. Kvinnen på bildet er ikke personen som er omtalt i saken.
  • Hans O. Torgersen

En mann på T-banen i Los Angeles erklærte at kinesere er skitne og sa «alle sykdommer kommer fra Kina». I New York ble en kvinne med ansiktsmaske angrepet og slått i hodet av en mann som kalte henne «en syk b.....», skriver CNN.

Uvitenhet og feilinformasjon om det nye koronaviruset har ført til stadig flere rasistiske og fremmedfiendtlige angrep mot folk som ser ut som at de kan komme fra Kina eller andre land i Øst-Asia, sier eksperter til CNN.

– Med nyhetene om koronaviruset har vi sett en økning i frykt for folk som ser slik ut, sier sosiologiprofessor Rosalind Chou ved Georgia State University.

Les også

Direkte: Vi følger utviklingen av det nye koronaviruset

– Vi er under angrep

Angrepene som folk blir utsatt for i USA spenner fra verbale til fysiske og økonomiske.

– Vi, det asiatiske miljøet, er under angrep, sier Tanny Jiraprapasuke, som er født og oppvokst i Los Angeles.

På sosiale medier har mennesker lagt ut videoer som blant annet viser en hotellansatt som ikke ønsker å leie ut rom til kinesere og det voldelige angrepet på en kvinne i New York.

Politiet i New York reagerte etter å ha sett en video av angrepet på Twitter og oppfordret kvinnen til å anmelde saken.

I New York har kinesiske restauranter mistet en stor del av omsetningen sin.

Kundene avbestiller

– På en vanlig dag pleier vi å ha gjester til 100 bord. Nå har vi bare 20 til 30, forteller David Zheng ved restauranten New Shanghai Deluxe i New Yorks Chinatown til CNN.

Eieren av restauranten, Rose Wu, sier at de har tapt mellom 70 og 80 prosent av omsetningen sin. Gjester som bestilte bord for flere måneder siden har ringt og avbestilt.

– En kunde ringte og sa «fastlands-Kina har denne sykdommen, vi går ikke ut lenger». Ingen på restauranten min har denne sykdommen. Ingen i Chinatown har denne sykdommen, sier Wu til CNN.

CNN skriver at ingen i hele delstaten New York blitt diagnostisert med sykdommen.

Les også

780 millioner kinesere har holdt seg hjemme i frykt for koronasmitte. Det kan få enorme økonomiske konsekvenser.

Også i Storbritannia har folk med asiatisk utseende opplevd å bli verbalt angrepet, skriver BBC.

Doktorgradsstudenten Angela Chan (46), som er britisk-kinesisk, forteller at hun ble utsatt for rasisme på jernbanestasjonen Clapham Junction i London. En mann begynte å rappe for henne med rim som blant annet inneholdt «koronavirus» og «kinesiske løgner».

I likhet med i USA opplever kinesiske forretningsdrivende at omsetningen har falt etter utbruddet av virussykdommen i Kina.

Ryktespredning på skole

Washington Post-reporteren John Pomfret skrev allerede i begynnelsen av februar om et rykte som sirkulerte blant skolebarna på en ungdomsskole i nabolaget hans, som gikk ut på at alle asiatiske barn har koronavirus og bør settes i karantene, skriver Vox.com.

Les også

C-vitaminer og våpenlaboratorier: Ryktene sprer seg som virus

Det sirkulerer også en rekke konspirasjonsteorier om koronaviruset. Under pseudonymet Tyler Durden skriver grunnlegger av en høyreekstrem finansiell blogg kalt ZeroHedge i en artikkel: «Er dette mannen bak den globale koronavirus-epidemien?» og gjengir navn og personlig informasjon til en kinesisk lege og forsker ved Wuhan Institute of Virology.

I innlegget på ZeroHedge blir legen anklaget for å samarbeide med den kinesiske regjeringen om utvikling av biovåpen, skriver Vox.com.