Verden

Sharialover i «Midtøstens Miami»

Dubai har dørene åpne for turister og arbeidsinnvandrere, som strømmer til, men gjeldende sharialover byr iblant på svært ubehagelige overraskelser for gjestene.

Chill Out isbar i Dubai er et av flere steder hvor det serveres alkohol, til tross for at det er strenge forbud ellers i byen. Personer som er bosatt i Dubai må ha lisens for å kjøpe og drikke alkohol. Foto: Kamran Jebreili

 • Isak Ladegaard

Atlantis er et av Dubais eksklusive hoteller, hvor festene kan være minst like ekstravagante. Foto: Joel Ryan

«Velkommen til Midtøstens svar på Miami.»

Slik blir Dubai introdusert av reisebyrået Apollo, som lister at byen byr på hoteller i verdensklasse, førsteklasses mat, vidunderlige strender og en uendelighet av aktiviteter.

Det er også nok av festing, hvis vi skal tro BBCs reporter Paul Moss, som tilbrakte en kveld med flere av byens utenlandske gjester. De kjørte angivelig nedpå med sofistikerte og kompliserte drinker og jublet over strømmen av vodka som fortsatte.

Salg og konsumering av alkohol er kun tillatt på steder med lisens, men likevel kan hver reisende ta med seg fire liter sprit eller 48 bokser øl inn i landet, og det florerer av utesteder og barer som blant annet frister med gratis alkohol for kvinner, happy hour-tilbud og halvlitere til 30 kroner.

Lonely Planet kaller Dubai for «Midtøstens mest dekadente utflukt», og lister byen som en av verdens oversette partyhovedsteder.

Verdens 7. mest besøkte by

Les også

Barth Eide: Tydeligere reaksjoner kunne forverret Martes situasjon

Dubais myndigheter satser hardt på turisme og sikter mot å etablere byen som en av verdens ledende turistdestinasjoner. Det er de godt på vei til å klare.Ifølge en studie utført på vegne av MasterCard er byen i dag verdens 7. mest populære reisemål, flere plasser over blant annet Hongkong, Barcelona, Tokyo og Roma.

Med sine 9.9 millioner besøkende hvert år er byen nesten dobbelt så mye besøkt som nr. 2 i Midtøsten, Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.

Reisemålet er også blitt populært for nordmenn, og Norwegian starter i begynnelsen av oktober tre ukentlige direkteruter fra Oslo.

— Vi ser at Dubai er en veldig populær destinasjon for nordmenn, sier Norwegians kommunikasjonsrådgiver, Astrid Gaustad Mannion.

- Det har vært stor etterspørsel for turer til Dubai de siste årene.

Kulturkræsj og usikre utlendinger

Samtidig som gjestene strømmer på, både for turisme og arbeid, har Dubais myndigheter beholdt sine strenge regler når det kommer til salg og konsum av alkohol, sex før ekteskapet og ganske alminnelig fysisk kontakt mellom kvinner og menn, som holding av hender og kyss.

Derfor har mange som kommer fra en vestlig kultur problemer med å forstå hvordan de skal leve der. Det skriver samfunnsforsker Danina Reiser i boken Analysis of Cultural Differences in Dubai .

Hun mener at rykter og også sanne historier om personer som har blitt straffet usedvanlig hardt for brudd på sharialover, gjør dem usikre på hvordan de skal oppføre seg. Mange er ikke alltid klar over at de gjør noe som er straffbart.

Retningslinjer

Utenriksdepartementet (UD) har flere retningslinjer for norske turister som skal til Dubai.

Les også

- Veldig uvanlig at utlendinger dømmes etter disse sharialovene

Departementet opplyser blant annet at hvis man havner i ulykker eller blir arrestert, og det viser seg at man har alkohol i blodet, så risikerer man bøter og i verste fall fengsel — selv om en ikke er skyld i hendelsen. Dette kan eksempelvis bli relevant i en trafikkulykke.Personer av ulikt kjønn, som er ugift og ikke i familie med hverandre, bryter loven hvis de bor eller oppholder seg i samme rom alene.

En ugift, britisk kvinne ble pågrepet tidligere i år for å ha vært alene med en nyseparert mann. De to drakk vin sammen idet politiet kom på døren, og dermed ble hun også tiltalt for å ha drukket alkohol uten lisens, ifølge Daily Mail.

En australsk kvinne opplevde mye av det samme som norske Marte Dalelv. 27 år gamle Alicia Gali ble tidligere i år dømt til åtte måneders fengsel for å ha hatt sex utenfor eksteskap. Kvinnen har fortalt at hun ble dopet ned og voldtatt av tre kolleger ved hotellet hun jobbet på, skriver samme avis.

Det er sjeldent at turister blir straffet etter denne såkalte Tawajed-paragrafen, men i teorien gjelder den også på hoteller, fordi lovbruddet «oppfordrer andre til synd».

Det forklarer professor Adel Khamis Al Mimari, som underviser i jus ved Ajman University og er sitert i Reisers bok.

 1. Les også

  Gi Emiratene beskjed

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Britisk kvinne fengslet i Dubai etter å ha fornærmet eksmannens nye kone på Facebook

 2. VERDEN
  Publisert:

  Hun er ordfører i verdens mest populære by. Nå strever hun med å få redde turister tilbake.

 3. REISE
  Publisert:

  Dette norske stedet er med på prestisjefylt internasjonal reiseliste

 4. SID
  Publisert:

  Influensere skjønnmaler Dubai for tusenvis av følgere. Ta ansvar!

 5. REISE
  Publisert:

  Dette er de mest besøkte byene i 2019

 6. VERDEN
  Publisert:

  Tre av fire bookinger forsvant fra dette turistmålet