Verden

FN har alvorlige bekymringer om iransk atomprogram

Atomenergibyrået IAEA mener de har funnet en rekke tegn på at Iran har forsøkt å utvikle atomvåpen.

Dette bildet, som er tatt i 2009, viser det som skal være et anrikningsanlegg for uran i byen Qom. AP

 • Lars Martin Gimse

Det kommer frem i en ny rapport fra FNs atomenergibyrå, som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til.

— Byrået har alvorlige bekymringer vedrørende de mulige militære dimensjonene til Irans kjernefysiske program, heter det i rapporten.

Oppfordrer Iran til samarbeid

IAEA fastslår at informasjonen de har samlet sammen er «samlet og troverdig».

— Denne informasjonen viser at Iran har gjennomført aktiviteter som er relevante for utvikling av eksplosive kjernefysiske enheter, står det videre i rapporten.

Videre skriver byrået at det i tiden før 2003 så er det ting som tyder på at det fant sted et strukturert program og at noen av aktivitene muligens fremdeles er pågående.

De oppfordrer nå myndighetene i Iran til å samarbeide med byrået, slik at IAEA kan få de avklaringer de trenger.

I de over 1000 sidene med informasjon som byrået har samlet sammen, fastslår de også at det er ting som indikerer at Iran har utført arbeid og «utvikling av en naturlig utforming av et kjernefysisk våpen, inkludert testing av komponenter».

Les også

Øker truslene mot Iran etter ny rapport om atomprogrammet

Israelerne diskuterer mulig angrep

Iran hevder på sin side at deres atomprogram har fredelige hensikter. De har også avvist den nye rapporten før den kom ut, fordi de hevder den er basert på falske opplysninger.

Den nye rapporten kan også gi vann på møllen til spekulasjonene om at Israel vil gjennomføre et forebyggende angrep på Irans kjernefysiske anlegg. Det har den siste tiden foregått en åpen debatt i Israel om et mulig angrep mot Iran.

Russlands president Dmitrij Medvedev advarer nå om at Israels trusler om å angripe Iran er «en ekstremt farlig retorikk» og at det kan resultere i «en katastrofe».

Det russiske utenriksdepartementet uttrykker også sinne over rapporten, som de mener forsterker spenningene mellom verdens makter og Iran.

Iran benekter at de ønsker atombomber

— Russland er dypt skuffet og forvirret etter at rapporten har blitt forvandlet til en kilde som forsterker spenningene som er knyttet til det iranske atomprogrammet, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Ifølge diplomater i Wien skal Russland og Kina ha lagt press på IAEA for å få dem til å ikke publisere rapporten. Russerne sier at det er en fare for at rapporten blir brukt av de som ønsker å stille Iran i et dårligst mulig lys, muligens med referanse til USA og Israel.

— Det er de som har logikken «jo verre jo bedre». Vi kan ikke støtte denne destruktive logikken som bevisst ødelegger den diplomatiske prossessen, heter det i den russiske pressemeldingen.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad understreket tirsdag at Iran "ikke trenger en atombombe" og at de i stedet ville "opptre hensynsfullt" i måten de konfronterer USAs trusler mot Iran. Men i en kommentar til statlige medier kommer presidenten med en advarsel.

- Hvis Amerika ønsker å konfrontere den iranske nasjonen, så vil de helt sikkert angre på den iranske nasjonens respons, sier Ahmadinejad ifølge AFP.

Kan fremskynde amerikansk angrep

I forrige uke meldte britiske The Guardian at rapporten kan komme til å fremskynde USAs forberedelser til målrettede rakettangrep mot Irans viktigste atominstallasjoner. USAs president Barack Obama skal være kritisk til et militært angrep, men kan bli satt under kraftig press.

Ifølge The Guardian kan USA i alle tilfeller regne med ubetinget støtte fra Storbritannia. Militære strateger skal allerede ha lagt planer for hvordan britiske skip og ubåter kan delta i angrepet med Tomahawk-missiler.

Israel har lenge argumentert med at USA ikke må vente for lenge med å ta ut Irans atomprogram. Frykten er at anrikningsanleggene vil flyttes under jorden, ute av rekkevidde for rakettene.

Anlegget som nevnes spesielt befinner seg i byen Qom.

I første omgang varsler amerikanerne nå at de ønsker å bruke rapporten for å få støtte for ytterligere sanksjoner mot Iran.

— Vi forventer absolutt at det skal forsterke det vi har sagt om Irans oppførsel og deres manglende evne til å leve opp til sine internasjonale forpliktelser, sier talsmann for det hvite hus Jay Carney.

 1. Les også

  Øker truslene mot Iran etter nyrapport om atomprogrammet

 2. Les også

  Israel prøveskjøt langdistanserakett

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  USA på kollisjonskurs med FN og EU i synet på Iran

 2. VERDEN

  Iran advarer USA mot å droppe atomavtalen

 3. VERDEN

  Iran vedgår at de har overgått atomavtalens grense for lagring av uran

 4. VERDEN

  IAEAs leder er død

 5. VERDEN

  Pompeo vil ikke si om Iran-avtalen er brutt

 6. VERDEN

  Mange fryktet krig mellom USA og Iran. Hvor raskt kan presteregimet skaffe seg en atombombe?