Verden

Forfatter pekte på Skandiamannen

I boka «Den osannolika mördaren» peker forfatteren Thomas Pettersson på Stig Engström, også kjent som Skandiamannen, som Olof Palmes drapsmann.

 • NTB

Boka kom ut i 2018, etter at Pettersson hadde jobbet i tolv år med saken. Han var da overbevist om at Engström sto bak en av tidenes mest omtalte drapssaker.

Pettersson intervjuet vitner, gravde i etterforskningsmaterialet og hadde også kontinuerlig kontakt med Palme-gruppen i politiet.

– Den første eposten jeg skrev, var til etterforskningsleder Stig Edqvist 2011, deretter hadde jeg kontakt med Dag Andersson i hans tid og nå Dag Melander og Krister Peterssons. Det har alltid handlet om Skandiamannen, sier Pettersson i et intervju med SVT onsdag morgen – før resultatet ble kjent.

– Jeg ble avhørt i september 2017, og i den forbindelse forklarte politiet at de nå skulle etterforske Skandiamannen ordentlig. For meg var det som å gå i mål. Det har vært en lang prosess og mye research, der målet var å rette etterforskningen mot Skandiamannen, sier Pettersson.

Onsdag ble det kjent at Palme-etterforskerne har kommet til samme konklusjon og mener det var Engström som drepte den svenske statsministeren i 1986.

Stig Engström var på stedet da Olof Palme ble skutt og drept og var med i drapsetterforskningen fra dag én, men ble selv aldri etterforsket som gjerningsmann. I løpet av graveprosessen fant Thomas Pettersson det som ingen tidligere hadde sett: Engströms mulige motiv, samt at han hadde skyteerfaring og tilgang til samme slags våpen som Palme ble skutt med.

Engström døde i 2000.

Petterssons bok ble i 2018 belønnet med Guldspaden, Sveriges høyeste utmerkelse for gravende journalistikk.

 1. Les også

  Politiet mener «Skandiamannen» drepte Olof Palme. Følg politiets pressekonferanse om den 34 år gamle drapsgåten

 2. Les også

  Skandiamannen til Aftenposten om drapskvelden: – Jeg var på vei hjem fra overtidsarbeid

Les mer om

 1. Palme-drapet
 2. Olof Palme
 3. Journalistikk

Palme-drapet

 1. VERDEN
  Publisert:

  Ekspertslakt av påtalemyndighetens Palme-konklusjon

 2. VERDEN
  Publisert:

  Mannen som var over alt i mediene, men som gikk under politiets radar

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Fasiten i Palme-saken er en stor skuffelse

 4. VERDEN
  Publisert:

  Mårten Palme til Expressen: – Åpenbart at han lyver

 5. VERDEN
  Publisert:

  Skandiamannen til Aftenposten om drapskvelden: – Jeg var på vei hjem fra overtidsarbeid