UD: – Israel kan forsvare Gaza-blokaden med folkeretten

Israel handler ikke i strid med folkeretten med sin blokade av Gazastripen, ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Mens svensk UD mener at den israelske blokaden er i strid med internasjonale lovverk, har den norske regjeringen valgt å si at blokaden er uakseptabel, men ikke folkerettsstridig, ifølge Klassekampen.

Støre bekrefter overfor NTB at han ikke ønsker å kalle blokaden for ulovlig ettersom situasjonen på Gazastripen ikke kan kalles en humanitær krise.

– Vi mener at en blokade som fører til lidelser og humanitær krise for befolkningen, er i strid med folkeretten, men så er spørsmålet om det er slik i dag. Varetilgangen har økt, og situasjonen er blitt bedre, men blokaden er fortsatt uakseptabel, sier Støre.

Han nekter å svare et klart ja eller nei på spørsmålet om blokaden er i strid med folkeretten.

– Slik er ikke verden. Det er ikke UDs oppgave å rangere prinsippene i Folkeretten. Israel oppfatter at de er i væpnet konflikt med Hamas på Gazastripen og frykter våpensmugling og rakettangrep. Folkeretten åpner for den type kontroll i væpnede konflikter, sier Støre.

– Trist

Stortingsrepresentant Stine Renate Håheim (Ap), som deltar i årets Gaza-flåte, reagerer sterkt på UDs holdning.

– Jeg synes det er trist at en av de mest radikale regjeringene i Europa, som hele tiden har holdt fanen for folkeretten og menneskerettighetene høyt, går ut på denne måten. Jeg forstår ikke hvorfor Utenriksdepartementet vil så tvil om at blokaden er ulovlig, sier Håheim til Klassekampen

Hun kom med sin kommentar etter at en kommunikasjonsrådgiver i UD uttalte til avisen at det «ikke er illegitimt av Israel å hindre at våpen kommer inn i Gaza» og at «man ikke uten videre kan si at livsnødvendige varer ikke kommer inn til området».

Komplisert

Professor Geir Ulfstein ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo er også kritisk til UDs linje.

– Dette er et komplisert spørsmål fordi folkeretten bygger på to regelverk. Det er en folkerettslig rett til blokade i krig eller væpnet konflikt, og Utenriksdepartementets vurdering bygger trolig på dette. Men jeg mener at prinsippet om retten til selvbestemmelse er like relevant i den aktuelle situasjonen. I den grad palestinerne har rett til selvbestemmelse, kan ikke andre stater hindre dem i å utøve denne retten, sier han til Klassekampen.