1,6 millioner bedt om å evakuere i Japan

Tyfonen Haishen brakte søndag med seg kraftig nedbør og vindkast over det sørlige Japan da den nærmet seg øya Kyushu. Åtte millioner er blitt bedt om å evakuere.

Tyfonen førte med seg høye bølger da den traff sørvestlige Japan.

Statsminister Shinzo Abe har anmodet befolkningen på de sørlige øyene om å utvise den største forsiktighet når tyfonen treffer land.

Nesten 430.000 hjem i regionen Kyushu var uten strøm mandag kveld lokal japansk tid, melder japanske NHK ifølge BBC.

Tyfonen har ført til at 555 flygninger som var satt opp mandag, er blitt kansellert. Det er også blitt kansellert en rekke togavganger i regionen. I tillegg er fabrikker, skoler og bedrifter stengt over hele vestlige Japan.

Haishen er den andre tyfonen som treffer Japan på én uke, og det meteorologiske instituttet har fastslått at den potensielt kan slå nedbørsrekorder. Det kan føre til jordskred og oversvømmelser, frykter myndighetene.

Tyfonen har svekket seg noe og endret retning da den nærmet seg land, men den er fortsatt ekstremt kraftig, opplyser det meteorologiske instituttet til AFP.

Etter å ha passert Japan, ventes det at Haishen mandag blåser inn over Sør-Korea, hvor myndighetene også er i beredskap.

Butikkeiere i Fukuoka i Japan sikrer vinduene mot tyfonen Haishen.