Verden

Her hyller de sin elskede landsfader

På overflaten er dette en by som ser ut til å være vilt begeistret for Libyas leder Muammar al-Gadafi.

Libyere i hovedstaden Tripoli under en begravelse for personer drept i luftangrep av den internasjonale koalisjonen. Foto: AHMED JADALLAH, REUTERS

 • Liz Sly

Les også:

Gadafis portrett henger på lyktestolper, pryder kjøpesentre og preger de nye skinnende kontorbygningene ved sjøen. Sitater fra hans Grønne bok, obligatorisk lesning for alle skolebarn, står på statlige bygninger, inkludert offentlige toaletter.

Tilhengere bærer med seg bilder av lederen, kler seg i Gafadi-grønt og hyller ham høylytt nesten døgnet rundt. De raser gjennom gatene med bil eller de samler seg på Tripolis Grønne plass og messer rytmisk slagordet som beskriver Gadafis allmakt: «Gud, Muammar, Libya: Nok!»

Fryktes makt

Det er vanskelig å si hvor dypt støtten stikker i en befolkning som har vært kontrollert med frykt i tiår. Seks dager inn i det allierte bombardementet er det klart at Gadafi kan stole på heftig troskap fra en ikke ubetydelig del av befolkningen i en del områder.

 • Vi vil ikke ha noen andre, bare ham, utbryter Fatima al-Mishai (20) som er blant de frivillige menneskelige skjold ved Gadafis Bab al-Aziziyah-kompleks. - Han ga oss frihet og alt vi trenger, sier hun.

Den libyske regjeringen har holdt gjennomsnittsinntekten relativt høy, og delt rundhåndet ut til sosiale stønader, inkludert helse og utdanning.

Til og med Gadafis motstandere, som kun tør mumle sin misnøye i skjul, vedgår at han har reell støtte blant folk.

 • 75 prosent av folket er mot ham, sier en dissident.

Mysterium

Han var i fortroppen blant opprørsbevegelsen i Tripoli som forrige måned ble knust. Han møter oss i hemmelighet på kafé. –Men det finnes folk som virkelig elsker ham. De kjenner ingen annen tilværelse. De tror han er i blodet deres, sier han.

Å gå inn i de Gadafi-troendes verden er som å gå inn i et Alice i eventyrland-aktig rike der regimets støttespillere er de ekte revolusjonære, ikke opprørerne som vil styrte Gadafi, fordi Libya er i en konstand tilstand av revolusjon. Det libyske folk kan ikke kaste sin regjering fordi de er regjeringen. Dette er i tråd med landets definisjon av seg selv som Det Store Sosialistiske Folkets Libyske Arabiske Jamahiriya. Det siste oversettes løst som massenes stat.

Gadafi kan ikke kastet fordi han ikke har noen formell posisjon. Han er Den broderlige leder, en veiviser og mentor, patriark og onkel som gir sitt folk råd, men styrer dem ikke.

 • Bror og leder Muammar al-Gadafi og hans kolleger er fullstendig ute av styringen av landet. Det er det libyske folk som tar avgjørelsene og utfører dem ¿ fordi revolusjonen er alle tings utgangspunkt, sier oberst Milad Hussein, ansvarlig for ideologisk opplæring i Libyas militære styrker.

Revolusjonskomiteene

Ifølge Dirk Vandewalle, Libya-ekspert og professor ved Dartmouth-universitetet i USA, er det Gadafi som er den libyske staten. Alle beslutninger tas av ham. I utformingen av politikken bruker han et nettverk som består av sikkerhetstjenesten og de såkalte revolusjonære komiteene. Disse fungerer som lokale aktivister som nøye overvåker alle libyeres aktiviteter.

 • Den vanlige libyer har ingen egne overbevisninger, men det har katastrofale følger om du ikke støtter Gadafi, sier Vandewalle.

Likevel ser det ut til at noen tror fullt ut på regimets linje. På Tripolis Grønne plass er en liten gruppe Gadafi-tilhengere hele tiden samlet til en markering. De roper, danser og synger for å vise sin støtte til det libyerne kaller den permanente revolusjonen.

Uniformerte vakter

Det hele overvåkes av kvinnelige vakter kledd i nye uniformer og utstyrt med nye maskinpistoler av typen kalasjnikov.

 • Han gjør at jeg føler meg som et fritt menneske. Om jeg ikke skader noen, så er jeg fri, sier Majdi Daba, en 42 år gammel tannlege, som er født samme året Gadafi tok makten og fjernet kongedømmet. Han forteller at han går til plassen hver dag.
 • Gadafi gir oss råd. Det er alt han gjør. Når han dør, vil landets syv millioner mennesker styre selv.
 • Regimets motstandere er bare interessert i en ting, sier Daba. –Det er å tjene mer penger, men libyere flest er tilfreds med at regimet sørger for at deres behov er dekket på en tilfredsstillende måte. Dette er ikke noe merkelig. Dette landet er annerledes enn Egypt. Der er det mange som er fattige, og mange er sultne. Her er det ingen fattige eller sultne.

Rikdommen

Det at Libya er et oljerikt land med en liten befolkning, kan et stykke på vei forklare at Gadafi har vært i stand til å sikre seg den støtten han har. Libya er nesten dobbelt så stort som Egypt i utstrekning, men folketallet er bare en tiendedel. Bruttonasjonalprodukt pr. innbygger er mer enn det dobbelte av Egypt.

Regjeringen finansierer et omfattende sosialt program, som omfatter gratis utdanning og helsetjeneste. Dette har hindret fattigdommen som utløste misnøyen andre steder i Midtøsten.

 • Han har gjort mye for landet, det kan ingen benekte, sier Mustafa Fetouri. Han er leder for masterstudiet i bedriftsadministrasjon ved Akademiet for videregående studier i Tripoli. –Det er to slags mennesker: De som tror på regimet, og som ikke er så opptatt av frihet, og så er det stammestrukturen som støtter ham, sier Fetouri. –Stammeledernes støtte er ikke først å fremst en støtte til Gadafi, men til hans stamme.

Norsk enerett: Aftenposten

 1. Les også

  Bekymret for sivile tap i Libya-krigen

Relevante artikler

 1. SPORT

  OL-billetter til despoter

 2. VERDEN

  I dag kommer granskningsrapporten om Norges bombing av Libya

 3. VERDEN

  Her signerer Erdogan våpenet som har gjort krigen i Libya farligere

 4. VERDEN

  En libysk general pleier vennskapet med Russland - det vekker bekymring

 5. VERDEN

  Norge bombet landet. Hvem tok ansvar etterpå?

 6. VERDEN

  Han kalles spøkelset etter Gaddafi. Kan militærveteranen (75) bli diktator i Libya?