Verden

Micheál Martin ny statsminister i historisk koalisjon i Irland

Fianna Fáils leder Micheál Martin er Irlands nye statsminister etter at historiske rivaler dannet en koalisjon som tilsidesetter valgvinner Sinn Féin.

Fungerende statsminister Leo Varadkar (bildet) må vike for Micheál Martin, men får tilbake jobben i 2022.
  • NTB

Fredag kveld ble det klart at Fianna Fáil og Fine Gael danner regjering sammen med De Grønne. Lørdag ettermiddag ble Martin valgt til taoseach, altså statsminister, av nasjonalforsamlingen.

Roteringsordningen partiene er enige om, betyr at avtroppende statsminister, Fine Gael-leder Leo Varadkar, får tilbake statsministerjobben i desember 2022.

Alliansen bringer sammen de to sentrumshøyrepartiene som i hele Irlands historie har sett på hverandre som hovedfienden, og de har fått med seg det mindre miljøpartiet.

Resesjon

Regjeringsplattformen ble stemt gjennom i hvert av de tre partiene fredag kveld.

I sin tale i parlamentet lørdag, sa Martin at hans viktigste jobb vil være å kjempe mot konsekvensene av koronapandemien i Irland.

Landet har 1.730 koronarelaterte dødsfall. Pandemien har forårsaket den raskeste resesjonen noensinne i Irland, påpekte Martin. Han løftet fram boligutfordringer, helse og klimaendringer som andre saker som skal prioriteres.

Historiske rivaler

De to største partiene ble i midten av juni enige om å danne regjering med det mindre miljøpartiet etter at Sinn Féin mislyktes i å danne regjering.

Det er første gang i historien at de to største partiene, som sto på hver sin side i den irske borgerkrigen for nesten 100 år siden, danner regjering sammen.

– Jeg tror at borgerkrigspolitikken tok slutt for lenge siden i landet vårt, men dette er slutten på borgerkrigspolitikken i parlamentet, sa avtroppende statsminister Varadkar.

Avtalen sikrer at republikanerne Sinn Féin ikke får regjeringsmakt selv om partiet vant valget i februar. Sinn Féin har historisk hatt bånd til den nordirske paramilitære bevegelsen IRA.

Uventet valgseier

Sinn Féin ble overraskende største parti etter å ha doblet stemmetallet og fått 24,5 prosent av stemmene, men måtte gi opp å danne regjering siden verken Fianna Fáil eller Fine Gael ville være med.

De to høyrepartiene fikk henholdsvis 20,9 og 22,2 prosent, som ikke var nok til å danne regjering alene. De trengte dermed De grønne, som fikk 7,1 prosent, en økning på 4 prosentpoeng.

Sinn Féins valgseier tilskrives delvis den ferske og populære lederen Mary Lou McDonald, som overtok etter Gerry Adams, en av forgrunnsfigurene i Nord-Irlands voldelige historie.

Selv om Sinn Féin ikke får del i makten, kan partiet gå framtiden i møte som største opposisjonsparti.

Les mer om

  1. Irland