Verden

Islands gjenvalgte president vil lede med Klopp som forbilde

Med over 92 prosent av stemmene er Gudni Johannesson gjenvalgt som Islands president. De fire neste årene har han ambisjon om å lede i Jürgen Klopps stil.

Islands president Gudni Jóhannesson og presidentfrue Eliza Reid. Presidenten ligger an til å bli gjenvalgt til en ny periode.
  • NTB

Johannessons høyrepopulistiske utfordrer Gudmundur Franklin Jonsson fikk knappe 8 prosent av stemmene, viser resultatet søndag.

Det er i tråd med meningsmålingene som viste at utfordreren, en kjent tilhenger av USAs president Donald Trump, knapt hadde sjans i lørdagens presidentvalg

Valgdeltakelsen var på nesten 67 prosent blant Islands 252.000 stemmeberettigede.

Ikke Liverpool-supporter

Da seieren var i boks, diskuterte Johannesson lederstiler i et intervju med kringkasteren Ruv. Presidenten avslørte der at hans ambisjon er å lede som den tyske fotballmanageren Jürgen Klopp.

Islendingen er ikke Liverpool-supporter, men fremhever de store lederevner Klopp viste da han ledet Liverpool til det første engelske ligagullet på 30 år.

– Han viste ansvar, men også ydmykhet. Han var konkurrerende, men også høflig. Sikker, men også beskjeden, sier Johannesson og fortsetter:

– Det er sånn gode ledere er, og det er en sånn type president jeg ønsker å være de neste fire årene, sa 52-åringen.

Uavhengig

52 år gamle Johannesson er professor i historie og vant med 39 prosent av stemmene da han stilte til valg som uavhengig kandidat i 2016. Gjennom hele sin første periode har han hatt en oppslutning på mellom 76 og 86 prosent, ifølge meningsmålingsinstituttet MMR.

– Han blir sett på som en mann av folket og er verken pompøs eller særlig formell. Islendingene ser derfor ut til å like ham og ønsker at han fortsetter som president, sa professor i statsvitenskap Olafur Hardarson ved universitetet på Island før valget.

Avstand og hansker

Høyrekandidaten Gudmundur Franklin Jonsson, som har en fortid som aksjemekler på Wall Street, erkjente tidlig nederlaget og gratulerte Johannesson på valgnatten.

Islands president har en stort sett seremoniell rolle, men han eller hun har myndighet til å nedlegge veto mot nye lover eller åpne for folkeavstemning.

Valget ble neppe påvirket av koronapandemien, som ifølge myndighetene bare har krevd ti liv blant Islands rundt 365.000 innbyggere. Landet har nå bare ti aktive smittetilfeller, men velgerne måtte holde minst 2 meters avstand i valglokalet der de også fikk utdelt hånddesinfeksjon og hansker.

Les mer om

  1. Island