Geert Wilders pågrepet og sendt hjem

Den nederlandske parlamentarikeren Geert Wilders ble nektet adgang til Storbritannia i dag.

Geert Wilders vifter med pass og billett før avreise fra Schiphol-flyplassen i Amsterdam. Wilders leder det nederlandske Frihetspartiet, som har ni representanter i parlamentet.

Wilders ble anholdt ved ankomsten til Londons hovedflyplass Heathrow og tatt inn til avhør. Deretter ble han sendt hjem til Nederland.

Ifølge innenriksdepartementet i London anses politikeren som har kalt Koranen «en fascistisk bok», som en fare for den offentlige sikkerheten.

– Jeg sitter innesperret. De har tatt passet mitt. Jeg slipper ikke inn i landet. De kommer til å sende meg tilbake i løpet av noen få timer, sa Wilders til nyhetsbyrået Reuters på telefon fra en celle på Heathrow.

«Klar trussel»

Britiske myndigheter mener Wilders utgjør en «reell, klar og alvorlig trussel mot grunnleggende samfunnsinteresser».

– Deres uttalelser om muslimene og deres tro, som uttrykt i filmen «Fitna» og andre steder, truer harmonien i samfunnet, heter det i et brev til nederlenderen.

– De truer dermed også den offentlige sikkerheten, heter det videre i brevet.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har tidligere tatt skarp avstand fra «Fitna» og sagt at filmen krenker islam.

Nederlands London-ambassadør dro til Heathrow for å gjøre det klart at myndighetene i Haag er uenige i beslutningen om å nekte Wilders innreise. Etter at Wilders var satt på flyet hjem, offentliggjorde ambassaden et protestbrev der det heter at man "beklager på det sterkeste" at britiske myndigheter nektet politkeren innreise.

«Vi mener at en nederlandsk parlamentariker bør kunne reise fritt innen EU,» heter det i brevet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Til Overhuset

Wilders var blitt invitert av en britisk parlamentariker for å vise den islamkritiske filmen «Fitna» i Overhuset. Men innenriksdepartementet vil ikke gi ham innreisetillatelse fordi han anses som en trussel mot offentlig ro og orden.

I en uttalelse skriver departementet at regjeringen tar avstand fra ekstremisme i alle former, og at regelverket er strammet inn for å hindre at folk som står bak uakseptabel oppførsel, slipper inn.

Ytringsfrihet

I et intervju med BBC uttrykker Wilders stor skuffelse over det han mener er krenking av ytringsfriheten.

– Jeg ble overrasket og veldig lei meg for at ytringsfriheten, som var en meget viktig del av det britiske samfunnet, er blitt krenket, sier Wilders. Han mener avgjørelsen vitner om feighet.

I hjemlandet Nederland er Wilders anmeldt for å ha oppfordret til hat, og han venter på å bli stilt for retten for dette. I filmen bruker Wilders bilder fra flere terrorangrep samtidig som det refereres til Koranen.

Brevet fra britiske myndigheter til Wilders, som forklarer at han nektes adgang til landet (klikk for større bilde).