Verden

Kronprinsen på lukket toppmøte

Deltagerlisten er tilgjengelig for mediene, men konferansen, denne gangen holdt i sveitsiske St. Moritz, er stengt for presse og publikum.

Kronprins Haakon skal være en av flere deltakere som i helgen var samlet bak lukkede dører på Bilderberg-konferansen.

  • Sol Gabrielle Larsen

Konferansen blir beskrevet som et møte mellom verdens mektigste mennesker. Blant deltakerne er regjeringssjefer, ministre, kongelige, fremstående akademikere og noen av verdens viktigste beslutningstakere innen finans, industri, forsvar og massemedia.

Nettsiden Infowars.com har tidligere publisert lister over deltakere på konferansen. Ifølge dem deltok fire nordmenn i år: Kronprins Haakon, forretningsmann Egil Myklebust, rektor Ole Petter Ottersen og Høyres Erna Solberg.

– Jeg kan bekrefte at Kronprinsen ble invitert og at han deltok på dette møtet, opplyser kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen på slottet til Aftenposten.

Diskuterte Kina og sosiale medier

Til VG forteller deltager Erna Solberg at temaene i år var utfordringene som ligger i å skape økonomisk vekst og innovasjon,samt EUs og fremvoksende økonomiers betydning for å få til dette.

Også diskutert var ifølge Solberg bindingen mellom sosiale medier og sikkerhetsspørsmål med utgangspunkt i situasjonen man nå har i Midtøsten og andre konfliktområder.

Til avisen nevner hun også at et tema var fremtidige demografiske utfordringer for blant annet Kina.

Demokratiske utfordringer

Andre deltakere som skal ha vært blant de inviterte på årets konferanse er den svenske politikeren Carl Bildt, den spanske dronningen Doña Sofía og dronning Beatrix av Nederland.

Konferansen fant i år sted på et hotell i den sveitiske alpebyen St. Moritz. Møtet tok for seg utfordringer knyttet til vekst, innovasjon og budsjettering. I tillegg diskuterte deltakerne sosiale nettverk og demokratiske utfordringer i Midt-Østen.

Den første Bilderberg-konferansen ble holdt i 1954 i Nederland. Meningen med møtet var å fremme samholdet mellom USA og Vest-Europa i en tid da antiamerikanske følelser var i fremvekst i flere land. To personer fra hvert land ble invitert.

Konspirasjonsteorier

Aktivister protesterer mot Bilderberg-konferansen i Sveits. Foto: AFP

Bilderberg-konferansene blir ofte kritisert for hemmeligholdet rundt konferansene og noen har gått så langt som å hevde at gruppen forsøker å skaffe seg verdensherredømme.–Konspirasjonsteoriene er absurde, sier den sveitiske politikeren Pascal Couchepin til Time Magazine.

Couchepin skal selv ha deltatt på flere av konferansene.

–Vi bruker tre dager på å forstå verden bedre gjennom møter som jeg vil beskrive som mer intellektuelle enn politiske. Vi har ikke noe press på oss, sier han.

–Ærlig og åpen diskusjon

De siste årene har mysteriet rundt konferansen forsvunnet noe, og en av årsakene kan være den økte mediedekningen. En annen årsak kan være at informasjon om konferansen nå er tilgjengelig på nett gjennom det som skal være gruppens egen hjemmeside. Ifølge nettsiden oppmuntrer de hemmelige møtene til en ærlig og åpen diskusjon.