Verden

Tre danske ofre. Statsministeren uttrykte din dypeste medfølelse.

Tre dansker er drept i bombeangrepene, bekrefter dansk utenriksdepartementet. Statsministeren var tydelig preget da han møtte pressen søndag ettermiddag.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen var tydelig beveget da han søndag ettermiddag uttrykte sin dypeste medfølelse overfor de pårørende til de tre drepte i terrorristangrepet på Sri Lanka. Foto: Ritzau/Scanpix/Olafur Steinar Gestsson 

 • Thomas Olsen
  Journalist

Over 200 drept og 450 skadet etter eksplosjoner ved kirker og hoteller på Sri Lanka. Det store flertallet av drepte er srilankiske.

Blant de drepte er det også 35 utlendinger, opplyser National Hospital på Sri Lanka.

Tre danske ofre er nå bekreftet drept, skriver Udenrigsministeriets Borgerservice på Twitter.

Statsministeren: – Forferdelig å tenke på familien

– Påskefreden er blitt avbrutt på grusomste vis. Påskegleden er vendt til sorg. Den fredelige ferie er blitt til et mareritt.

Det sa en tydelig beveget statsminister søndag ettermiddag på et pressemøte i Statsministeriet i Danmark, ifølge Jyllandsposten.

Statsministeren uttrykte sin dypeste medfølelse med de pårørende både i Danmark og på Sri Lanka.

– Det er forferdelig å tenke på at det i Danmark sitter en familie som i dag har fått beskjed om at deres kjæreste døde på ferie. Det gjør meg ufattelig vondt, sier han ifølge avisen.

Hotel Shangri-La i Colombo ble utsatt for et av bombeangrepene på Sri Lanka. Fire hoteller ble rammet av terroren. Over 200 mennesker døde i angrepene, 35 av disse er utlendinger. Foto: @BHANOOB/REUTERS

Danmark sender militærfly

Danmark sender et militærfly til Sri Lanka. Et Challenger-fly er nå på vei til Colombo.

– I flyet vil det være folk fra utenriksdepartementets Borgerservice, politiet og akuttjenestene. De skal bistå de danskene som måtte ha behov på stedet, sier Ib Petersen i dansk UD.

Les også

Terroren på Sri Lanka – 100 kilo sprengstoff ble knyttet til IS

Over tusen danske turister

Dansk UD opplyser at det skal etableres en midlertidig helpdesk i hovedstaden for å hjelpe dansker på Sri Lanka.

Siden Danmark ikke har noen ambassade på Sri Lanka, vil denne hjelpesentralen opprettes i samarbeid med den norske ambassaden i Colombo.

Det skal ifølge Jyllands-Posten bo omkring 250 danske statsborgere fast i landet.

Udenrigsministeriet Borgerservice antar at det befinner seg mellom 1000 og 2000 danske turister på Sri Lanka i påsken.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har avbrutt sin ferie og reiser hjem fra Færøyene. Han var søndag ettermiddag på vei til Danmark.

 • 400 nordmenn på Sri Lanka: Nina var på vei til lunch på et av hotellene som ble rammet av terror

– Ingen indikasjoner på at det er norske ofre

– Det vil bli etablert et hjelpesenter på den norske ambassaden. De nordiske landene samarbeider i slike situasjoner, sier pressetalsmann Per Wiggen ved utenrikdepartementet.

Han har fortsatt ingen indikasjoner på at det er norske savnede eller skadede etter terroren.

På UDs reisesider har 400 personer registrert ta de er på Sri Lanka, men Wiggen påpeker at dette er en frivillig ordning og at tallet på nordmenn i området både kan være lavere og høyere.

Fra Sverige meldes det at de tre største reisebyråene, Ving, TUI og Apollo, opplyser at alle deres reisende er gjort rede for og har det bra etter forholdene. Ving har ennå ikke kommet i kontakt med en av sine grupper, men denne befinner seg langt fra Colombo og Negombo, i følge NTB.

Les også

Srilankisk redaktør: – Angrepene kom helt ut av det blå. Ingen forventet dette.

Fem briter drept

Fra Sverige meldes det at de tre største reisebyråene, Ving, TUI og Apollo, opplyser at alle deres reisende er gjort rede for og har det etter forholdene bra. Ving har ennå ikke kommet i kontakt med en av sine grupper, men denne befinner seg langt fra Colombo og Negombo.

Den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo opplyste søndag kveld at flere amerikanske statsborgere er blant ofrene.

Den nederlandske utenriksministeren har bekreftet at en nederlender er blant de døde. Det er også bekreftet to døde fra Tyrkia.

Srilankiske myndigheter melder om fem døde briter. To av disse hadde også amerikansk statsborgerskap.

Sent søndag kveld opplyser National hostpital at det er identifisert tre indere, to tyrkere og én portugisisk statsborger blant de drepte.

Det skal også være døde fra Polen, Kina, Japan, Pakistan, Marokko og Bangladesh.

Blant de nesten 500 som ble skadet i bombeangrepene, skal 19 være utenlandske statsborgere. Ni utlendinger er rapportert savnet.

Les mer om

 1. Terrorangrepet på Sri Lanka
 2. Sri Lanka
 3. Danmark
 4. Colombo
 5. Sverige
 6. Lars Løkke Rasmussen
 7. Turisme