Tror løslatelse av Frode Berg er nær forestående

En russisk kommisjon som håndterer benådninger, anbefaler at president Vladimir Putin benåder Frode Berg. Det er trolig også samtaletema under 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark.

Frode Berg og hans forsvarer, advokat Ilja Novikov, ved byretten i Moskva da berg ble dømt til 14 års fengsel.
  • NTB-Ritzau

Fredag markeres 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark med kongebesøk. Samtidig venter lokalsamfunnet spent på om spionasjedømte Frode Berg blir løslatt.

Utenriksminister Sergej Lavrov står i spissen for den russiske delegasjonen. I den norske delegasjonen er både kong Harald, Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Lavrov ga torsdag kveld et klart signal om at saken mot Berg kan gå mot en løsning. På TV 2s spørsmål om når Berg kan være hjemme igjen, svarte han «når som helst». Da han ankom Kirkenes sent torsdag, la utenriksministeren til at saken ikke har påvirket forholdet mellom de to landene i det hele tatt.

Benådning på gang

Tidligere torsdag formiddag opplyste menneskerettskommissær Tatjana Potjaeva i Moskva til Interfax at de har foreslått å benåde Frode Berg. Hun er medlem i kommisjonen.

Nyheten skapte umiddelbart økt tro på at en utlevering av den pensjonerte norske grenseinspektøren fra Kirkenes kan være nært forestående.

– Dette bekrefter ytterligere at det foreligger en avtale, slik vi har hørt om den siste uka, sa Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til NTB torsdag.

– Nå har de gått ut offentlig på både litauisk og russisk side og bekreftet deler av den historien vi har trodd på i det siste. Det gjør oss enda sikrere på at dette virkelig er sant, sier Risnes.

Norske myndigheter holder imidlertid kortene tett til brystet og viser foreløpig bare til at det jobbes for å ivareta Bergs interesser.

Berg (64) ble i april dømt til 14 års fengsel for spionasje etter å ha blitt pågrepet av sikkerhetspolitiet FSB i Moskva i desember 2017. Berg nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.

Bekreftet søknad

– Det er kjempebra hvis det kommer en benåding fra russisk side. De er jo en rettsstat, og dette må på plass før Frode kan komme hjem, sier Øystein Hansen i støttegruppen for Frode Berg til NTB.

Bergs advokater, russiske Ilja Novikov og norske Brynjulf Risnes, bekreftet tidligere i oktober at Berg formelt har søkt om å bli benådet av russiske myndigheter.

Hansen i støttegruppen mener det ikke er tilfeldig at nyheten kommer dagen før Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøker Kirkenes i forbindelse med 75-årsmarkeringen for frigjøringen fra tysk okkupasjon.

– Med utviklingen som har vært den siste tiden, tror jeg det er sannsynlig at Frode Berg feirer jul hjemme i Kirkenes, sier Hansen.

Trekantavtale med Litauen

Berg nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.

Det litauiske nyhetsbyrået BNS meldte forrige uke at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.