Sist Trump besøkte Dronningen, ydmyket han henne. Mandag kveld boikottet britiske politikere slottsmiddagen.

BRUSSEL (Aftenposten): Britene er kjent for sin «stiff upper lip». Sjelden har det vært mer påkrevd å holde masken.

Donald Trump og Melania ble tatt imot av Dronning Elizabeth i Buckingham Palace tidligere i dag. Spørsmålet er om den amerikanske presidenten tenker å følge protokoll denne gangen.

Allerede før USAs president Donald Trump landet på britisk jord, brøt han en av diplomatiets mest selvskrevne regler: Å ikke blande seg inn i britisk politikk, eller «vertslandets indre anliggender», som det heter på diplomatspråket.

Sjelden har et statsbesøk vært omgitt av større kontroverser.

Og da dronning Elizabeth mandag kveld inviterte til storslagen bankett på Buckingham Palace, sto mange stoler tomme.

Minnet om store offer

Dronning Elisabeth minnet president Trump på hvorfor det er viktig å bevare etterkrigstidens allianser og institusjoner da hun talte på den formelle galamiddagen på slottet.

I full regalia og med vekten av hele sin historie understreket dronningen at arbeidet har pågått helt siden president Dwight Eisenhower - som dronning Elizabeth selv møtte.

– Etter de felles ofrene i den andre verdenskrigen jobbet Storbritannia og USA med andre allierte for å bygge en gruppe internasjonale organisasjoner, slik at de kunne forsikre seg om at krigens grusomheter aldri ville bli gjentatt. Selv om verden har forandret seg, er vi oppmerksom på den opprinnelige betydningen av disse organisasjonene: nasjoner som jobber sammen for å sikre en fred som kostet svært mye, sa dronningen.

Trump på sin side holdt seg til manus, og hedret britenes mot under andre verdenskrig.

– I den mørke tiden viste dette landets innbggere verden hva det vil si å være britisk, sa presidenten - og la til at dette motet sikret at Storbritannias skjebne «forble på deres egne hender».

Får ikke sove på Buckingham Palace

Mange amerikanske presidenter har gjestet Storbritannia. Bare et fåtall er blitt invitert av Dronning Elizabeth og dermed blitt behandlet med all den pomp og prakt som hører med til et offisielt statsbesøk.

Dronning Elizabeth tok imot det amerikanske presidentparet i Buckingham Palace. Men i motsetning til andre gjester invitert av Dronningen, får de ikke overnatte på slottet denne gangen.

Unntakene er Barack Obama og George W. Bush, som var dronningens gjester i henholdsvis 2003 og 2011. Og nå altså Donald Trump.

Men i motsetning til Obama og Bush: Som Dronningens gjest må Trump finne seg i å bli behandlet en smule annenrangs. Det amerikanske presidentparet får nemlig ikke overnatte på Buckingham Palace. Den offisielle grunnen er at gjestefløyen pusses opp.

Det amerikanske presidentparet fikk ikke kjøre Dronningens åpne gullvogn nedover The Mall, en gest forbeholdt de fleste presidenter som er på offisielt statsbesøk i Storbritannia.

Av sikkerhetshensyn kommer Trump heller ikke til å kjøre i Dronningens åpne gullvogn nedover the Mall, paradegaten som går fra Buckingham Palace og til Trafalgar Square. Her ville presidentparet normalt blitt møtt av jublende briter.

Jubel i gatene erstattet med demonstrasjoner

I stedet er London hermetisk lukket. Trump vil ikke komme i kontakt med noen vanlige folk.

Tirsdag er det ventet massedemonstrasjoner i London og i flere britiske byer.

Sjelden har et statsbesøk vært omgitt av så mye motstand. 1.9 millioner briter har signert en underskriftskampanje om at en amerikanske presidenten ikke er velkommen til London.

Det britiske underhuset debatterte besøket, og Underhusets leder, John Bercow har nektet Trump å tale i Parlamentet.

Donald Trump ankommer Buckingham Palace. Her blir han mottatt med pomp og prakt og æresgarde.

Boikotter slottsmiddagen

Det hele har toppet seg under statsbanketten, som holdes på Buckingham Palace i mandag kveld, med 170 gjester til stede.

Flere britiske toppolitikere boikotter middagen, deriblant Labours leder, Jeremy Corbyn, LibDems leder, Vince Cable og Londons ordfører, Sadiq Khan.

Sistnevnte fikk tildelt tidenes skyllebøtte da Trump landet på britisk jord mandag formiddag:

– Han er en iskald taper, var Trumps karakteristikk etter at London-ordføreren skal ha vært kritisk til presidentens besøk.

Da hadde Trump allerede rukket å omtale Meghan Markle, prins Harry amerikanske kone, for «nasty» -eller ufyselig.

Donald Trump og førstedamen, Melania Trump ankommer Buckingham Palace.

«Han utnytter britenes svakhet»

Trumps besøk kunne ikke kommet på et verre tidspunkt. Brexit-kaoset har lammet britisk politikk, og i Downing Street sitter Theresa May på oppsigelse. Det siste hun kunne tenke seg å bruke tid på, er trolig Donald Trump.

Tirsdag skal de to møtes. Da har Trump allerede ment at Boris Johnson vil bli en glitrende statsminister, at Nigel Farage bør bli med i delegasjonen som forhandler brexit i Brussel -og at britene bør saksøke EU!

«Hadde den britiske regjeringen vært sterkere, hadde det vært utenkelig at Trump hadde gått så langt i sine kommentarer. Han utnytter britenes svakhet».

Det skriver tidligere britisk ambassadør til USA, Christopher Meyer i The Times.

– Mange spør seg hvorfor i all verden vi tillater et statsbesøk av Trump samme uke som statsministeren leverer inn sine adgangskort i Downing Street, skriver han.

Donald Trump legger ned krans ved den ukjente soldats grav i Westminster Abbey.

Frykter nye blemmer

Men besøket er et faktum, og nå må britene forsøke å gjøre det beste ut av det.

Mange husker tilbake til Donald Trumps forrige besøk til Storbritannia, for et drøyt år siden. Det var et såkalt arbeidsbesøk, sommeren 2018. Av frykt for demonstrasjoner, ble besøket holdt i Windsor, utenfor London.

Klarer Donald Trump å holde seg til protokoll denne gangen? Sist Trump besøkte Dronningen, gikk det ikke så bra.

Her rakk Trump å fornærme statsminister Theresa May, for deretter å ydmyke Dronningen.

Han titulerte blant annet dronningen feil under middagen, og han gjorde henne forlegen under en inspeksjon av æresgarden.

Da dronning Elizabeth skulle inspirere vaktene utenfor Windsor slott, tok Trump over kommandoen. Han snudde ryggen til Dronningen og lot henne bli gående gjemt bak presidenten.

Britene er i krise, så hvorfor kommer Trump?

Selv amerikanerne lurer på hvorfor i all verden Trump er i London. Washington Post kommentator, Anne Applebaum, finner ingen aktverdig grunn. Unntatt at Trump vil pleie sitt ego og ta fine bilder sammen med Dronningen. Det gjør seg godt foran hans kommende valgkamp. Det skriver hun i en drepende kommentar.

Trumps svigersønn, Jared Kushner og datteren Ivanka Trump ankommer Westminster Abbey. Alle Trumps voksne barn følger faren på London-besøket.

Dessuten: Trump har tatt med alle sine voksne barn til London: Donald Jr, Ivanka, Eric og Tiffany. De har tatt inn på luksushotellet Corinthia, hvor en suite koster 240 000.- kroner pr.natt.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.