Verden

The Washington Post: Trump skal ha funnet på et Stoltenberg-sitat

«Generalsekretær Stoltenberg er kanskje Trumps største fan, for å være ærlig med deg», sa president Donald Trump i et intervju med Laura Ingraham i Fox News denne uken.

F.v. Melania Trump, Tysklands statsminister, Angela Merkel, Jens Stoltenberg og president Donald Trump snakker sammen før NATO-toppmøtet i Brussel i juli 2018.
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • Øyvind Nordli
    Journalist

I intervjuet, som ble spilt inn i Normandie med gravsteinene på en amerikansk krigskirkegård i bakgrunnen, sa Trump at NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gir USAs president æren av å ha reddet NATO.

– Han holdt en tale her om dagen. Han sa «uten Donald Trump ville det kanskje ikke vært noe NATO», sier Trump i intervjuet, ifølge The Washington Post.

Den amerikanske avisen skriver i en analyse at det ikke ser ut til at Stoltenberg har sagt dette, men at han og andre NATO-ledere har rost Trump for å ha presset NATOs medlemsland til å øke tilskuddene til militæralliansen.

Under kan du se den aktuelle delen av intervjuet.

The Washington Post går så langt som å skrive at det ser ut til at president Trump har funnet opp det påståtte sitatet.

Det hvite hus har ikke kommentert saken overfor The Washington Post, mens NATO viser til Stoltenbergs taler og uttalelser, som ligger offentlig tilgjengelig på NATOs nettsider.

Laura Ingraham har talkshow hver kveld på Fox News og er en av kanalens aller største stjerner. Her fra da hun talte på republikanernes landsmøte i 2016.

Høy stjerne

Aftenposten har tidligere skrevet at vi vet at generalsekretæren har en svært høy stjerne i flere ulike lands NATO-delegasjoner. Det at han har klart å opparbeide seg et godt forhold til USAs president, trekkes frem som et stort pluss.

– Stoltenberg har hatt en betydelig innflytelse på Trump når det gjelder presidentens syn på NATO som helhet. Han bygger oppunder det samme budskapet som forsvarsminister Jim Mattis forteller Trump, sier Jorge Benitez, analytiker ved tankesmien Atlantic Council og forfatter av bloggen NATOSource, i denne artikkelen i juli 2018. Mattis gikk av som forsvarsminister i desember 2018.

Benitez peker på at Trump er kritisk til enkelte allierte – særlig Tyskland har fått gjennomgå – men at han etter hvert har sett noen av fordelene med NATO.

– Trump er vanligvis ikke komfortabel med internasjonale organisasjoner, så det var ikke gitt, sier Benitez.

Flere ganger tidligere har Trump uttalt at Stoltenberg «er hans største fan» og han har rost ham for at «pengene renner inn» til NATO.

To spørsmål til Stoltenberg

Aftenposten har stilt to konkrete spørsmål til Jens Stoltenbergs medieansvarlige. Det ene er om generalsekretæren har en kommentar til Trumps NATO-uttalelser til Fox News. Det andre spørsmålet er om hvor og når Stoltenberg skal ha sagt i en tale at «uten Donald Trump ville det kanskje ikke vært noe NATO».

Aftenposten har fått dette svaret på mail fra presseansvarlig, Daniele Riggio:
«I sine taler, samt i sine pressemeldinger, har generalsekretæren (Stoltenberg) gjentatte ganger sagt at han gleder seg over det fortsatte amerikanske bidraget til NATO. Generalsekretæren har også tydelig pekt på økningen i forsvarsinvesteringene til europeiske nasjoner og Canada, som vil utgjøre en økning på 862 milliarder kroner ved utgangen av neste år. Generalsekretæren har berømmet president Trump for sitt lederskap om bruk av penger til forsvaret. Dette gjør NATO sterkere».

Les også

Donald Trump kalte svigersønnens Midtøsten-plan for «århundrets avtale». Nå er han ikke så sikker lenger.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Fox News
  3. Jens Stoltenberg
  4. USA