Iransk missilangrep på base i Irak med rundt 70 nordmenn

Iran kaller angrepet selvforsvar og hevder at de har drept flere amerikanere. Irak opplyser at de ble informert om angrepet på forhånd.

Bildet viser norske soldater i militærbasen Ain al-Assad i Irak etter et rakettangrep mot basen i desember.

Kort oppsummert:

  • Iran angrep i natt basen Al-Assad i Irak med flere missiler.
  • Det er ca. 70 norske soldater ved basen. Ingen av disse skal være skadet, ifølge Forsvaret.
  • Iran kaller angrepet selvforsvar.
  • Det skal ifølge iranske offiserer ikke være amerikanske eller irakiske ofre.
  • Iranske medier sier flere «amerikanske terrorister» er drept eller skadet. Dette er ikke bekreftet.
  • USAs president sier «alt står bra til». Det er varslet pressekonferanse onsdag.
Les også

Ting skjer fortløpende. Følg saken i direktebloggen her

– Ingen norske skadet

Mange missiler rammet onsdag basen Al-Assad i Irak, hvor den amerikanskledede koalisjonens styrker holder til. Det norske Forsvaret har personell ved denne basen som hjelper irakiske sikkerhetsstyrker.

– Jeg kan bekrefte at det har vært flere nedslag i basen. Nå er det om lag 70 norske soldater i basen, sa pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til Aftenposten natt til onsdag.

Pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Tidlig onsdag morgen bekrefter Stordal at ingen norske soldater er kommet til skade. Forsvaret kan ikke uttale seg om andre nasjonaliteters personell.

– Soldatene ved basen er ved godt mot.

– Vil det bli gjort endringer eller foretatt forflytninger ved basen?

– Nå evaluerer vi fortløpende, og bruker morgentimene på å få oversikt over materielle skader. Vi tar det steg for steg, men det er ikke noen planer foreløpig om hverken endringer eller forflytning av soldater, sier Stordal til Aftenposten.

Stordal sier til NTB at det har vært et forhøyet sikkerhetsnivå ved basen etter at det først var voldsomme demonstrasjoner mot den amerikanske ambassaden i Bagdad i julen.

Etter at USA drepte den iranske generalen Qasem Soleimani fredag, har beredskapen vært på topp. Basen ble utsatt for et angrep også i desember.

Motstridende meldinger om ofre

Tidligere i dag var det motstridende meldinger om ofre, men i følge NTB er det ikke meldt om drepte eller sårede etter at 22 iranske missiler natt til onsdag slo ned i to amerikanske militærbaser i Irak.

Iranske medier kaller operasjonen «martyr Soleimani-operasjonen», oppkalt etter generalmajor Qasem Soleimani i den iranske Revolusjonsgarden, som ble drept i et amerikansk droneangrep 3. januar i år.

Videre opplyses det at amerikanske helikoptre og militært utstyr ble skadet, skriver Reuters.

Disse opplysningene er ikke bekreftet. Det skal derimot ifølge iranske offiserer gjengitt i The New York Times ikke være amerikanske eller irakiske ofre.

Iran varslet på forhånd

Irak skal ha fått offisiell muntlig beskjed fra Iran om at angrepet ville begrense seg til steder med amerikanske styrker i Irak, melder NTB.

– Iran varslet om nattens rakettangrep mot to amerikanske militærbaser på forhånd, sier kontoret til Iraks statsminister.

Luftfoto fra Al-Asad-basen tatt 29. desember i fjor.

Trump på Twitter: Alt står bra til!

USAs president Donald Trump melder på Twitter at alt så langt står bra til etter angrepene.

«Alt står bra til! Raketter ble avfyrt fra Iran mot to militærbaser i Irak. Kartlegging av omkomne og skade foregår nå. Så langt, så bra», skriver Trump.

«Vi har det mektigste og mest velutstyrte militæret i hele verden, uten tvil», tilføyer presidenten.

Trump skriver at han vil komme med en uttalelse onsdag lokal tid. Tidspunkt er ikke klart.

Stoltenberg og Johnson fordømmer angrepet

Generalsekretæren i Nato, Jens Stoltenberg, fordømmer også angrepet mot basen i Irak.

På Twitter skriver han at partene i konflikten må avstå fra ytterligere vold. Han gjør det klart at de allierte landene i den USA-ledede koalisjonen er innstilt på å fortsette sitt treningsoppdrag i Irak.

Boris Johnson fordømmer Irans angrep mot militærbaser med amerikanske og andre soldater i Irak. Han gjentar oppfordringen om å dempe konflikten.

Oppblussingen av konflikten ble tema da den britiske statsministeren stilte til spørretime i Parlamentet onsdag. Labour-leder Jeremy Corbyn spurte om Johnson følte seg sikker på at britisk personell i regionen er trygge.

Statsministeren sa at personer som ikke har nøkkelfunksjoner, er flyttet. Han la til at regjeringen ønsker å dempe konflikten og jobber sammen med EU for å oppnå dette.

På spørsmål fra Corbyn sa Johnson også at han «selvfølgelig kan bekrefte» at han ikke ønsker ytterligere gjengjeldelser eller vold i Midtøsten. Johnson sa også at den britiske regjeringen vil gjøre alt den kan for å beskytte Iraks integritet.

Irans utenriksminister Javad Zarif hevder angrepet mot basene i Irak var selvforsvar, og sier de ikke ønsker krig.

Kaller angrepet selvforsvar

Iransk utenriksminister Javad Zarif hevder landets rakettangrep onsdag var selvforsvar.

Twitter skriver ministeren at angrepene ble gjort i selvforsvar i henhold til artikkel 51 i FN-pakten, som omhandler retten til individuelt eller kollektivt selvforsvar mot væpnede angrep.

– Vi ønsker ikke en opptrapping eller krig, men vi vil forsvare oss mot enhver aggresjon, skriver Zarif.

Rouhani advarer USA mot å gjengjelde rakettangrep

Irans president Hassan Rouhani advarer USA mot å gjengjelde rakettangrepet og lover å få amerikanske styrker ut av Irak.

– Dersom USA utfører flere angrep og forbrytelser, vil vi svare med enda kraftigere angrep, sier Rouhani i en uttalelse.

Natt til onsdag sendte Iran en rekke missiler mot to av basene til den USA-ledede militærkoalisjonen i Irak. Rouhani påpeker at angrepet var gjengjeldelse for likvideringen av general Qasem Soleimani forrige uke. Den iranske generalen ble drept i et amerikansk droneangrep.

– Vårt endelige svar på likvidasjonen av ham vil være å sparke alle de amerikanske styrkene ut av regionen, skriver Rouhani på Twitter.

Rouhani hyller Soleimani og skriver at han blant annet kjempet mot IS og Al-Qaida.

– Hadde det ikke vært for hans krig mot terror, ville europeiske byer vært i større fare, skriver han.

Irak fordømmer Irans angrep

Iraks president Barham Saleh fordømmer det iranske rakettangrepet mot militærbaser tilhørende den USA-ledede koalisjonen i Irak.

Saleh sier han frykter en farlig utvikling i regionen.

– Vi fordømmer det iranske rakettangrepet som traff militære installasjoner på irakisk territorium og gjentar vår avvisning av de gjentatte bruddene på Iraks suverenitet, og at Irak gjøres om til en slagmark for krigførende parter, sier han i en uttalelse.

Irans revolusjonsgarde advarer nabolandene

Irans revolusjonsgarde uttaler følgende:

– Vi advarer alle USAs allierte om at dersom angrep utføres fra baser i deres land mot Iran vil de være et mål for militær gjengjeldelse.

Ifølge nyhetsbyrået AFP nevnes Israel spesifikt.