USA kan bli kastet ut av Irak etter at de drepte iransk toppgeneral

Søndag skal nasjonalforsamlingen i Irak bestemme amerikanernes fremtid i landet. General Qasem Soleimani, som leder Irans spesialstyrker, ble fredag drept i et amerikansk droneangrep.

Et brennende bilvrak ved flyplassen i Bagdad var alt som var igjen etter det amerikanske rakettangrepet. Flere personer ble drept i angrepet, blant dem Qasem Soleimani, en av iransk mest sentrale militære ledere.

Iraks nasjonalforsamling vil holde et ekstraordinært møte søndag for å diskutere det amerikanske droneangrepet fredag morgen. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Angrepet drepte general Qasem Soleimani, som ledet spesialstyrkene i Irans revolusjonsgarde.

Skal diskutere tiltak mot USA

Soleimani og flere andre personer ble drept da raketter slo ned på området ved den internasjonale flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad tidlig fredag morgen. Bare brennende bilvrak var igjen etter dem.

Nestlederen i Iraks nasjonalforsamling, Hassan al-Kaabi, sier ifølge nyhetsbyrået AP at møtet i parlamentet vil vurdere «avgjørende tiltak for å gjøre slutt på USAs nærvær i Irak.»

Iraks statsminister Adel Abdel Mahdi har bedt om hastemøtet. Han sier USAs rolle i Irak er begrenset til å trene styrker som kan bekjempe terror.

Statsministeren har beskrevet angrepet på den iranske generalen som et «brudd» på vilkårene for at amerikanske tropper kan være i Irak, ifølge AP.

USA kaller det «forsvarshandling»

Angrepet ble gjennomført med droner, bekrefter Pentagon. Det amerikanske forsvarsdepartementet opplyser videre at angrepet ble beordret av president Donald Trump.

– USA har drept den iranske generalen Qasem Soleimani som et ledd i en forsvarshandling, heter det i en uttalelse.

Les også

PROFIL: Soleimani ble 62 år. Han var terrorlistet av USA.

Iran: – Led martyrdøden

General Qasem Soleimani fotografert i september 2016.

General Soleimani var øverstkommanderende for Revolusjonsgardens spesialsoldater, kjent som Quds-styrken, og han regnes som hjernen bak Irans operasjoner i land som Syria, Irak og Libanon. Iranske myndigheter bekrefter drapet av ham.

– Revolusjonsgarden kunngjør at den strålende lederen av Islam, Qasem Soleimani, etter et liv i tjeneste, led martyrdøden i et angrep utført av USA på flyplassen i Bagdad fredag, lød kunngjøringen som ble lest opp på den statlige TV-kanalen i Iran.

Blant de drepte er også Abu Mahdi al-Mohandes. Den irakiske statsborgeren var nestkommanderende i den paramilitære organisasjonen Folkets mobiliseringskomité, som består av en rekke iranskstøttede militsgrupper.

Klokken 03.32 norsk tid, drøyt to timer etter de første meldingene om angrepet, la USAs president Donald Trump ut et bilde av et stort amerikansk flagg på Twitter.

Les også

Riksrett i USA, tre x-er i Kina og en mektig mann i Moskva. Slik blir verden (kanskje) i 2020.

Iran lover hevn, Irak raser mot USA

Irans øverste leder Ali Khamenei lover å gjengjelde USAs likvidasjon av Soleimani.

Ali Khamenei er Irans øverste leder.

– Martyrdøden var belønningen for hans ustanselige innsats i alle disse årene, skriver Khamenei på sin persiskspråklige Twitter-konto.

Det er kunngjort tre dagers landesorg i Iran til minne om den drepte generalen.

– Med ham borte, ved Gud, vil hans arbeid bli ført videre, men rå gjengjeldelse venter de kriminelle som sølte til sine skitne hender med hans og de andre martyrenes blod i nattens hendelse, skriver Khamenei.

Også Adel Abdel-Mahdi, fungerende statsminister i Irak, reagerer svært kraftig. Flere irakiske statsborgere ble drept i angrepet.

– Likvidasjonen av en irakisk kommandant som innehadde en offisiell post, var en aggressiv handling mot Irak, mot staten, regjeringen og folket, heter det i en kunngjøring fra Abdel-Mahdi.

Har utnevnt Soleimanis etterfølger

Khamenei har utnevnt Esmail Qaani som ny leder for den iranske Revolusjonsgardens eliteenhet.

Qaani er brigadegeneral og har vært en nær medarbeider av Soleimani og nestkommanderende i Quds-styrken siden 2006.

62-åringen ble født i Khorasan-provinsen nord i Iran i 1957 og sluttet seg til Revolusjonsgarden som 25-åring.

Les også

«Kan Trump bli gjenvalgt? Yes, he can», skriver Frank Rossavik

Iran avviste kobling

Rakettangrepet kommer i kjølvannet av kraftige demonstrasjoner mot den amerikanske ambassaden i Bagdad de siste dagene. Nyttårsaften tok demonstranter seg helt inn til resepsjonsområdet i ambassaden før de ble drevet tilbake.

Bakgrunnen for demonstrasjonene var USAs bombing av en Iran-støttet milits inne i Irak hvor 25 personer ble drept.

Både demonstranter og milits deltok i stormingen av USAS ambassadeanlegg i Bagdad 31. desember. Flere viftet med flaggene til den libanesiske gruppen Hizbollah. Gruppen, som er finansiert og støttet av Iran, har både en militær og politisk fløy.

USA har sagt at det var Iran som sto bak demonstrasjonene som førte til angrepet mot ambassaden, men dette ble avvist av ledere i Teheran. De avfeide president Donald Trumps nyttårsønske med en trussel om gjengjeldelse.

En stor folkemengde demonstrerte i Iran fredag ettermiddag, mot drapet på Soleimani i Irak natt til fredag.

«Iran vil fullt ut bli holdt ansvarlig for tapte liv eller skader på noen av våre anlegg. De vil betale en veldig høy pris. Dette er ingen advarsel, det er en trussel. Godt nytt år», tvitret Trump tirsdag kveld.

– Du kan ikke gjøre en fordømt ting! Dette har ingenting med Iran å gjøre, lød Irans øverste leder Ali Khamenei svar onsdag.

Etter demonstrasjonene bestemte USA å sende ytterligere 750 soldater til Midtøsten.

Les også

Internett ble blokkert i en uke i Iran. Nå avslører videoene drap, vold og arrestasjoner.

Oljeprisen med hopp opp

Nyheten om at Qasem Soleimani hadde blitt drept, førte til økte oljepriser.

Prisen på nordsjøolje steg med 4,4 prosent til 69,16 dollar og amerikansk lettolje – WTI steg med 4,3 prosent til 63,84 dollar over økt bekymring fra investorer som fryktet en svikt i forsyningene av olje etter angrepet.

Senere flatet oljeprisen noe ut, men er fremdeles godt over prisnivået fra torsdag. Ved 18.30-tiden fredag ble den omsatt til 68,20 dollar pr. fat.

– Dette er mer enn bare å slå til noen på nesen. Dette er en demonstrasjon av aggresjon og en provokasjon som kan utløse en ny krig i Midtøsten, sa oljetrader Stephen Innes til nyhetsbyrået AFP.

Fall på børsene i USA

Amerikanske aksjekurser falt da Wall Street åpnet fredag, få timer etter at USA gjennomførte droneangrepet.

Om lag 20 minutter etter at børsene i USA åpnet fredag ettermiddag norsk tid, hadde industriindeksen Dow Jones falt med 0,7 prosent, samme nedgang som den brede S & P 500-indeksen. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt med 0,8 prosent.

I oljelandet Norge unngikk hovedindeksen på Oslo Børs å bli trukket ned av børsene i USA. I Oslo steg indeksen med 0,2 prosent til 942,68 poeng.

Forhøyet beredskap for norske soldater i Irak

Det er omkring 70 norske soldater i Al-Asad-basen i den urolige Anbar-provinsen vest i Irak. Den norske styrken skal tjenestegjøre der til utgangen av 2020.

– Den lokale beredskapen for de norske styrkene har vært hevet etter angrepet på den amerikanske ambassaden på nyttårsaften. Beredskapen vil fortsatt være forhøyet, sier talsperson Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Han legger til at Forsvaret fortløpende evaluerer beredskapsnivået, men at det foreløpig ikke har vært aktuelt å evakuere de norske soldatene.