Over 70 personer drept av bilbombe i Somalia

Dødstallet har steget til 76 etter at en bilbombe gikk av utenfor et skattekontor i morgenrushet i Somalias hovedstad Mogadishu.

En svært kraftig bilbombe rystet Mogadishu lørdag morgen.

– Antall bekreftede ofre er 76 drepte og 70 sårede. Tallene kan bli enda høyere, sier leder for den private ambulansetjenesten Aamin, Abdukadir Abdirahman Haji, til nyhetsbyrået AFP.

Medina-sykehusets sjef Mohamed Yusuf bekreftet like før at 73 mennesker var drept og 54 såret.

Dødstallet hadde da steget gjennom formiddagen lørdag etter at bilbomben rammet midt i morgenrushet tidlig på dagen. Det ble først meldt om minst fem drepte.

Svært store skader

Øyenvitner forteller om omfattende ødeleggelser.

– Dette er en dyster dag, sier øyenvitnet Ahmed Moalim Warsame.

Bilbomben gikk av ved en sikkerhetskontrollpost utenfor et skattekontor. Bilder fra stedet viser forvridde bildeler og lik som ligger på bakken. En stor svart røyksøyle steg opp fra stedet.

Ordfører Omar Mohamud Mohamed dro til stedet lørdag formiddag. Der fortalte han at flere av de drepte var universitetsstudenter.

– Jeg så mange drepte som lå på bakken. Noen av dem var politifolk, men flesteparten var studenter, sier øyenvitnet Mohamed Abdi Hakim.

Politiet opplyser at to av de drepte var tyrkiske statsborgere.

Ingen har tatt på seg skylden

Ingen har så langt uttalt at de sto bak bilbomben. Men den Al-Qaida-tilknyttede ytterliggående islamistgruppen al-Shabaab har ofte stått bak tilsvarende angrep i Somalia.

Al-Shabaab ble fordrevet fra Mogadishu for flere år siden, men har i ettertid fortsatt å utføre angrep rettet mot sikkerhetsposter, restauranter og hoteller i byen.

Gruppen har påtatt seg skylden for en rekke tidligere angrep. Men den gjorde det ikke da over 500 mennesker ble drept i et lastebilbombeangrep 14. oktober 2017, selv om gruppen ble anklaget for å ha stått bak.

Noen analytikere hevdet at al-Shabaab ikke hadde mot til å uttale at den sto bak 2017-angrepet, fordi dens strategi om å fremstille regjeringen som svekket, hadde begynt å slå tilbake.

Utenlandsk hjelp

Al-Shabaab, som kontrollerer deler av Somalias sørlige og sentrale regioner, skaffer seg inntekter via et selvinnført skattesystem som eksperter beskriver som utpressing av næringsliv og reisende som ankommer landet. Al-Shabaab tjener millioner av dollar i året på denne måten.

Somalia har siden 2012 vært styrt av en sentralregjering med støtte fra lokale klaner. Regjeringen støtter seg på styrker fra Den afrikanske union (AU).

Lørdagens angrep reiser bekymring rundt hvorvidt somaliske styrker er egnet til å overta ansvar for sikkerhetssituasjonen i landet fra AUs styrker i de kommende månedene.

Samtidig har Somalia de siste årene fått mer hjelp fra USA. USA har intensivert bruk av droneangrep mot al-Shabaab etter at president Donald Trump kom til makten, og USA har også styrket de diplomatiske båndene til Somalia. I oktober gjenåpnet USA sin ambassade i Mogadishu.

En overlevende etter angrepet bæres bort. Svært mange ble skadet.

Norsk hjelp

Somalia er et viktig partnerland for Norge. I fjor ga Norge 543 millioner kroner i bilateral bistand til landet.

I høst foreslo regjeringen at Norge neste år skal gi Somalia et kortsiktig overgangslån på drøyt 3,1 milliarder kroner. Det vil gjøre landet i stand til å betjene misligholdt gjeld til Verdensbanken. Deretter vil Somalia kunne få et nytt lån fra Verdensbanken, som benyttes til å innfri overgangslånet fra Norge.

– Etter flere tiår med borgerkrig har situasjonen i Somalia stabilisert seg de siste årene. Myndighetene har iverksatt flere viktige politiske og økonomiske reformer, men landet er fortsatt i en sårbar situasjon. Lånet fra Norge vil være et viktig bidrag til arbeidet med reform og stabilisering, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i oktober.

Somalia har en utenlandsgjeld på rundt 43 milliarder kroner, og landets regjering har gjeldslette som en hovedprioritet.