Verden

Skal du julehandle i Paris? Forvent kaos og farlig trafikk

Streikebølgen i Frankrike rammer store deler av det offentlige transportnettet i Paris. Skal du dit på julehandel, forbered deg på kø og kaos.

Streik i kollektivtrafikken fører til enorme køer på metrostasjonene. Foto: Eric Gaillard/Reuters/NTB scanpix

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask

Streik i kollektivtrafikken er det siste en trenger i julerushet i Paris. Franskmenn og turister sykler eller går, drosjer og Über har gode dager. Det samme har de som leier ut sykler, elsparkesykler og elektriske mopeder. Folk oppfordres til å bruke fantasien. Folk som skal til flyplassene bør sjekke i god tid om bussen eller toget går. Trafikksituasjonen endrer seg fra time til time, men på denne nettsiden kan du skaffe deg oversikt over baner og busser som er i drift.

I tillegg: Når tog innstilles blir det gjerne trangt i tunnelene som fører til de underjordiske metrostasjonene.

– Om noen skulle rope brann kommer det til å ende i en katastrofe, sier Janel Siemplenski (49) til France 24.

Hun er egentlig fra USA, har bodd nesten 20 år i Paris, og sier hun er redd for å ta metroen fordi den er overfylt. Hun er engstelig for eldstedatteren som av og til må sykle i Paris-trafikken. Når flere nå bruker bilen, blir trafikken enda mindre trygg.

Kaos og kø på Chatelet Metro stasjon i Paris. Foto: Antoine Leveque, Reuters/NTB scanpix

Julerush og streik

Streiken førte tirsdag til at skoler ble stengt og at kollektivtrafikken ble strupet. Rundt 615.000 mennesker demonstrerte i Frankrike tirsdag, nesten dobbelt så mange som sist torsdag. De streiker og demonstrerer mot president Emmanuel Macrons planlagte pensjonsreform. Fagforeningen CGT (Confédération générale du travail) mener at så mange som 1,8 millioner deltok i demonstrasjonene. Ifølge deres tall deltok 1,5 millioner 5. desember, skriver NTB.

Uansett hvor store demonstrasjonene er – liker du ikke tåregass, så hold deg vekk fra demonstrasjonene. Hvor de skjer, kunngjøres på forhånd. I Paris kan de fort utvikle seg til sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Det er varslet en ny, stor demonstrasjon i Paris torsdag.

Skilt med linjer som ikke går, møter passasjerene. Foto: Benoit Tessier, Reuters/NTB scanpix

Eiffeltårnet ble stengt

Streiken rammer helt eller delvis de fleste langdistansetogene TGV, lokaltog og metroen i Paris. Til og med Eiffeltårnet, en av de største turistattraksjonene i Paris, ble stengt tirsdag. En rekke offentlige skoler var enten stengt eller har begrenset åpningstid. Elektrisitetsselskapet RTE skyldte på streiken da strømmen forsvant i Lyon.

 • Vibeke Knoop Rachline: Frankrike står på hodet, ikke sikkert alle kommer hjem til jul

Regjeringen insisterer på at pensjonsreformen er sårt tiltrengt for at det nåværende systemet, som er mer fordelaktig for dem som arbeider i offentlig sektor, skal bli mer rettferdig og bærekraftig. I Frankrike har man et sjenerøst statlig pensjonssystem som er delt inn i en rekke ulike ordninger, ifølge Reuters. Det er dette systemet som Macron vil forenkle, og gjøre pensjonsalderen mer lik. Det skal fortsatt være mulig å gå av ved 62 år, men en får ikke full opptjening før ved 64 år. Fagforeningene mener at dette vil føre til at mange grupper taper mye i pensjon.

Togene er så fulle at man ikke får dørene igjen. Foto: Eric Gaillard, Reuters/NTB scanpix

Fortsatt folkelig støtte

Ifølge en meningsmåling i ukeavisen Le Journal du Dimanche sier 56 prosent av de spurte at de enten støtter de streikende eller sympatiserer med saken. Kun 30 prosent sier de er motstandere av den. Dette har oppmuntret fagforeningene. De streikende håper på å gjenta streikesuksessen fra 1995, da de tvang en sentrum/høyre-regjering til å legge ned pensjonsreformen. Det skjedde etter tre uker lang og omfattende streik som lammet mye av førjulstrafikken.

En vakt fra sporveisselskapet forsøker å holde orden på passasjerene i kø for å komme med metroen. Foto: Eric Gaillard, Reuters/NTB scanpix

Men det er splittelse mellom fagforeningene. Den mer moderate fagforeningen CFDT, (Confédération française démocratique du travail) som organiserer folk i jernbanesektoren ønsker ikke at streiken skal fortsette gjennom julen. De vil stanse streiken i julen og heller fortsette på nyåret, sier generalsekretær Laurent Berger til avisen Journal du Dimanche.

Men den konkurrerende fagforeningen CGT sier de vil fortsette streiken til regjeringen gir seg, selv om det betyr at franskmenn ikke kommer hjem til jul.

Les mer om

 1. Streik
 2. Jul
 3. Frankrike
 4. Hjem
 5. Kollektivtrafikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Streik fører til togkaos i Frankrike

 2. KRONIKK

  Frankrike står på hodet. Det er slett ikke sikkert at alle kommer seg hjem til jul.

 3. VERDEN

  Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform

 4. VERDEN

  Varsler demonstrasjoner i Frankrike etter lærerdrap

 5. NORGE

  Trikkene fylles opp når bussene står stille. Ruter er bekymret.

 6. VERDEN

  Han ble kalt den nye solkongen. Nå er han i ferd med å miste grepet. Foran helgens valg er liberale Macron blitt knallhard.