Frykter «megabrann» i Australia de neste dagene

Australske myndigheter har utvidet katastrofevarselet for delstaten Victoria. Samtidig igangsetter hæren evakuering av deler av Kangaroo Island i Sør-Australia.

Minst 26 personer har mistet livet i de katastrofale brannene i Australia, og faren er ikke over, minner Victorias beredskapsminister Lisa Neville om.

Katastrofevarselet som gjelder over store deler av Victoria, er utvidet med 48 timer, og personer som er innenfor faresonen, er bedt om å forlate området om det lar seg gjøre, ifølge Reuters.

– Ikke bli munter av regnet vi har hatt nylig. Disse brannene beveger seg fortsatt, de vokser fremdeles i landskapet vårt, og de utgjør en betydelig trussel mot lokalsamfunnene våre, sier Victorias beredskapsminister Lisa Neville.

Farenivået er størst fredag, på grunn av hete. Det er meldt 41 grader og sterk vind kombinert med tordenvær.

– Vi vil de neste 12, 24 og 36 timene stå overfor en veldig farlig og dynamisk situasjon, sier leder for beredskapen i Victoria, Andrew Crisp.

– Betydelig økning

I Victoria er det torsdag 40 branner som dekker store deler av den østlige delen av delstaten. Delstatsminister Daniel Andrews sa torsdag at han venter en «betydelig økning» hva gjelder brannene de neste 48 timene.

Flere evakueringssentre er satt opp, blant annet utenfor Melbourne, hovedstaden i Victoria.

Myndighetene frykter samtidig at en stor brann nord i Victoria kan slå seg sammen med en annen brann i nabodelstaten New South Wales og lede til en «megabrann».

Oversikt over brannene de siste syv dagene:

Helikopter styrtet

Også i den til nå hardest rammede delstaten New South Wales forbereder myndighetene seg på det som ventes å bli en krevende fredag. Blant annet evakueres flere byer.

Delstatsmyndighetene opplyser torsdag at rundt 1900 hjem er blitt ødelagt i branner i New South Wales denne brannsesongen.

Myndighetene opplyser torsdag også at et helikopter styrtet da det slapp vann på en brann i den sørøstre delen av delstaten, men at piloten overlevde uten alvorlige skader.

Hæren løper fra dør til dør

Hæren har igangsatt evakuering av deler av Kangaroo Island i delstaten South Australia, som grenser til NSW og Victoria.

Video fra stedet viser hæren som løper fra dør til dør i Parndana som ligger midt på øya. Ifølge Daily Mail fikk innbyggerne fem minutter på seg til å forlate hjemmet sitt.

Også i områder rundt Vionne Bay på sørkysten av øya blir folk evakuert. Der gikk politi og brannvesen fra dør til dør torsdag og oppfordret innbyggerne til å dra til havnebyen Kingscote eller tettstedet Penneshaw.

Øya er kjent for et unikt artsmangfold. Bare den siste uken er 25.000 koalaer drept i flammene, i følge BBC.

Les også

Les kronikk: Malcolm Langford: Mitt land brenner

Massive ødeleggelser

Massive branner har herjet i Australia siden september. Minst 26 mennesker har mistet livet, og over 2000 hjem er ødelagt.

Brannene har også ført til massive ødeleggelser for fauna og flora, og over 800 millioner dyr er rammet. Om lag 500 millioner dyr, flere av dem utrydningstruede arter, har mistet livet i brannene, ifølge anslag fra organisasjonen Zoos Victoria, som arbeider med utrydningstruede dyrearter.

Ikke kjøligere vær i sikte

2019 var et rekordvarmt og -tørt år for Australia. Det meteorologiske byrået i Australia uttalte torsdag lokal tid at temperaturene ser ut til å forbli høyere enn normalt også i månedene fremover, ifølge Reuters.

Australia hadde kun 6 prosent av nedbøren forventet i løpet av et normalår i fjor, og gjennomsnittstemperaturen lå 2 grader høyere på dagtid enn normalen.

Skogbrannene herjer ved Stokes Bay på Kangaroo Island i det sørvestre Australia.