To personer skutt ved restaurant i Stockholm natt til lørdag

Kl. 02.34 ble svensk politi varslet om skyting utenfor en restaurant i Märsta, nord for Stockholm sentrum.

Politiet har sperret av og gjør tekniske undersøkelser på åstedet i Märsta, nord for Stockholm sentrum. Flere tomhylser ble funnet på bakken, men lørdag morgen var ingen pågrepet.

To personer ble skadet i skytingen. Den ene er en mann i midten av 20-årene som ble skutt i brystet, mens den andre skal være lettere skadet, skriver Aftonbladet.

– De er ført til sykehuset med skuddskader. Foreløpig kan jeg ikke si mer enn det, sier vakthavende Anders Mattson i Stockholm-politiet til Expressen.

Det var vitner som ringte inn om at det ble løsnet skudd, og politiet ble først varslet kl. 02.34 natt til lørdag. Politiet rykket ut med helikopter og et titall biler, men lørdag morgen var ingen pågrepet.

Politiet etterforsker episoden som mordforsøk.

Hendelsen fant sted utenfor et serveringssted sentralt i Märsta. Märsta er kommunesentrum i Sigtuna og ligger 35 kilometer nord for Stockholm sentrum.

Les også

Da den amerikanske politieksperten kom til Sverige, ble han overrasket: - Har aldri sett eller hørt noe liknende

Drap, bomber og granater

Hittil i år er 14 personer drept i skyteepisoder bare i Stockholm.

I 2018 ble 45 personer drept ved skyting i Sverige, og 135 ble såret. Det er ofte unge menn som er ofrene, og episodene skjer som regel på offentlig sted. Til sammenlikning: I Norge i 2018 var det bare fem drap begått med skytevåpen.

Både i Stockholm og i andre svenske byer har det de siste årene vært en lang rekke skyteepisoder, bombeattentat og håndgranat-angrep som kobles til organiserte kriminelle miljøer. Mange av episodene har funnet sted i forsteder, og politiet har problemer med å oppklare og stanse lovbruddene.

Tradisjonelt har oppklaringsprosenten for drapssaker vært svært høy i Sverige, akkurat som i Norge, men den er synkende. De siste årene har den ligget i underkant av 70 prosent. Det er spesielt drap knyttet til organiserte kriminelle miljøer som trekker ned, viser en analyse av tallene.

Nylig la den svenske regjeringen frem en tiltakspakke for å få slutt på gjengvolden og den organiserte kriminalitet. litiet skal for eksempel få større adgang til å lese kryptert kommunikasjon, hemmelig avlytting, mer kameraovervåking på grensen og ha større adgang til husransakelser.

Svensk politi har foreløpig ikke sagt noe om årsak og motiv bak skyteepisoden i Märsta, der to ble skutt natt til lørdag.