Verden

Opposisjonspolitiker løslatt i Venezuela

En ledende opposisjonspolitiker i Venezuela, Edgar Zambrano, er løslatt etter at en avtale ble inngått mellom Venezuelas regjering og flere opposisjonspartier.

Visepresident i Venezuelas opposisjonskontrollerte nasjonalforsamling Edgar Zambrano (t.v.) er løslatt fra fengsel. Her sammen med opposisjonsleder Juan Guaidó (i midten) og Omar Barboza, tidligere president i Venezuela nasjonalforsamling. Arkivfoto: AP / NTB scanpix

  • NTB-AFP

Zambrano, som er visepresident i Venezuelas opposisjonskontrollerte nasjonalforsamling, har vært fengslet siden opposisjonen forsøkte å få militæret til å vende seg mot Venezuelas president Nicolás Maduro i april og mai.

Han ble pågrepet sammen med 15 andre opposisjonspolitikere.

– Skamløse forbrytelser

Riksadvokaten i Venezuela, Tarek William Saab, som er lojal mot Maduro, sier i en uttalelse at Zambrano ble løslatt i forbindelse med en avtale mellom Venezuelas regjering og opposisjonen.

– Det var politikk som brakte meg i fengsel, og det var politikk som fikk meg ut, sier Zambrano selv etter at han slapp fri fra et militærfengsel utenfor Caracas.

Zambrano er en nær medarbeider av opposisjonslederen Juan Guaidó. Ifølge landets høyesterett ble han pågrepet for «skamløse forbrytelser som forræderi, konspirasjon og sivilt opprør».

Forhandlinger avsluttet

Løslatelsen skjer bare to dager etter at samtalene mellom regimet og opposisjonen, der Norge har vært tilrettelegger, ble avsluttet. Ifølge Guaidó var det Maduro-regjeringen som forlot forhandlingsbordet.

– Etter mer enn 40 dager der de har nektet å fortsette, bekrefter vi at Barbados-samtalene er ferdige, sa Guaidó i en uttalelse natt til mandag.

Ifølge den norske diplomaten Dag Halvor Nylander vil Norge legge til rette for videre samtaler dersom partene ønsker det. Men det er foreløpig uklart hva neste steg vil bli.

Avtale

Mandag inngikk imidlertid Maduro en avtale med noen av de mindre opposisjonspartiene, men ikke med Guaidós Voluntad Popular. Her var ett av punktene at fengslingene av politiske fanger skulle vurderes.

Onsdagens løslatelse av Zambrano kan tyde på at det kan bli en ny runde med samtaler med disse partiene i et forsøk på å svekke Guaidós stilling, skriver internasjonal nyhetsbyråer.

Venezuela er inne i en langvarig politisk og økonomisk krise. I januar utropte Guaidó seg selv til midlertidig president, med støtte fra den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen i landet. Dette var en direkte utfordring til Maduros regime i landet der millioner har flyktet fra fattigdom, økende kriminalitet og arbeidsledighet.

USA og rundt 50 andre land har anerkjent Guaidó som Venezuelas «legitime president». Norge er ikke blant dem.

Les mer om

  1. Venezuela