Verden

Verste oversvømmelse i Venezia på over 50 år

Turister vasset gjennom Venezias gater med bagasjen sin.

Det vil bli erklært unntakstilstand i Venezia etter at storm og kraftige regnskyll førte til oversvømmelse tirsdag. Vannet har ikke stått så høyt på 53 år. To personer skal ha omkommet.

  • NTB

Det er bare én gang tidligere i moderne tid at vannstanden har vært så høy i den italienske byen, og det var i november i 1966. Den gang steg vannet 1,94 meter. Tirsdag kveld var vannstanden 1,87 meter.

Ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA har to personer omkommet. En av dem skal være en pensjonist som skal ha blitt truffet av lynet da han prøvde å starte den elektriske pumpen for å få unna vannet. Det er ikke kjent hvordan den andre døde.

Borgermester Luigi Brugnaro i Venezia sier at han kommer til å erklærte unntakstilstand i byen onsdag, og da kommer alle skoler til å bli holdt stengt.

– Situasjonen er dramatisk. Vi har bedt myndighetene om hjelp. Det vil bli dyrt. Dette er konsekvensene av klimaendringer, sa Brugnaro, ifølge Reuters.

I Venezia ble den kjente Markusplassen dekket av nesten halvannen meter med vann da vannstanden var på det høyeste tirsdag ettermiddag.

Plassen, som er et yndet mål for turister, er ofte utsatt for oversvømmelser fordi den ligger i den laveste delen av byen, men det er sjelden at det kommer så mye vann som det gjorde tirsdag.

En butikkeier ved Markusplassen i Venezia forsøker å stenge flomvannet ute.
Det er ikke uvanlig med oversvømmelse på Markusplassen, men det som har skjedd det siste døgnet er likevel mer enn vanlig.

Brugnaro kaller det en «krise» og sier han kommer til å spørre regjeringen om hjelp til å dekke kostnadene som vil påløpe som følge av oversvømmelsen.

– Vi må hjelpe hverandre. Vi stå samlet for å møte denne situasjonen, som er et resultat av klimaendringene, sier borgermesteren.

Storm og kraftige regnskyll i tillegg til høyt tidevann førte til at den kjente Markusplassen ble dekket av over halvannen meter vann da vannstanden var på det høyeste sent tirsdag kveld.

Plassen, som er et yndet mål for turister, er ofte utsatt for oversvømmelser fordi den ligger i den laveste delen av byen, men det er sjelden at det kommer så mye vann som det gjorde tirsdag.

Vannet flommet blant annet inn i inngangspartiet til den berømte Markuskirken. En talsmann for kirkerådet sier at kun fem ganger tidligere i kirkens historie, byggingen startet i år 828, har den vært utsatt for så omfattende vannmasser. Og tre av disse oversvømmelsene har skjedd de siste 20 årene, noe talsmannen påpeker er bekymringsfullt.

Også andre deler av Italia fikk kjenne på værgudenes vrede tirsdag. I en rekke byer sør i landet, som Taranto, Brindisi og Matera holdt skoler stengt på grunn av ekstremværet. Det samme ble gjort i flere byer på Sicilia.

Det var flom inne i denne butikken natt til onsdag.
En oversvømmet kafé i Venezia. Byen ble rammet av store oversvømmelser tirsdag på grunn av mye nedbør og sterk vind.

Les mer om

  1. Italia
  2. Venezia
  3. Oversvømmelse
  4. Vær