Verden

IAEA-rapport: Irans uran-anriking overstiger atomavtalens grense

Irans anriking av uran har oversteget atomavtalens grense, og landet har startet anriking ved et anlegg som ikke var blitt innrapportert, slår IAEA fast.

Satellittfoto som viser Fordo-anlegget. Aktiviteten ble trappet opp før helgen, og anriking av uran startet lørdag. Foto: Maxar Technologies via AP / NTB scanpix

 • NTB-AP-DPA

Irans lager av lavanriket uran var 3. november på 372,3 kilo, skriver Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i sin kvartalsrapport. Atomavtalen som Iran hadde forpliktet seg til å overholde, satte 202,8 kilo som øvre grense for lavanriket uran. Dermed har Iran overskredet grensen ytterligere, slår IAEA fast. 19. august var lageret på 241,6 kilo.

Iran fortsetter også anriking av uran til en anrikingsgrad på opptil 4,5 prosent, noe som er mer enn atomavtalens begrensning på 3,67 prosent.

IAEAs inspektører har funnet bevis for at Iran startet anriking ved Fordo-anlegget lørdag, to dager etter at det var registrert økt aktivitet på stedet. Anriking ved dette undergrunnsanlegget er forbudt i henhold til atomavtalen fra 2015.

Tester sentrifuger

IAEAs rapport beskriver også hvordan Iran har forberedt et nytt anlegg for å teste ut sentrifuger – også det i strid med atomavtalen.

Videre har IAEA funnet spor av uran på et ikke navngitt sted som ikke har vært innrapportert som atomanlegg. Det dreier seg om partikler med menneskeskapt opprinnelse, ikke ubehandlet uran. Dermed bekrefter IAEA mistanker som Israel først hadde gitt uttrykk for.

– Det er av avgjørende betydning for Iran at landet fortsetter å samarbeide med IAEA for å løse dette så fort som mulig, opplyser IAEA, som krever «fullt og betimelig samarbeid».

Europa bekymret

Frankrike, Tyskland, Storbritannia og EU sier i en felles uttalelse at de er «ekstremt bekymret» over Irans beslutning om å gjenoppta uran-anrikingen ved Fordo-anlegget og oppfordrer iranske myndigheter til å stanse all aktivitet som bryter med atomavtalen.

Irans viseambassadør til FN, Eshagh Al Habib, svarer på den internasjonale bekymringen ved å si at Iran fortsatt vil samarbeide med IAEA og svare på alle spørsmål fra byrået.

– Irans aktiviteter er i overensstemmelse med våre forpliktelser i henhold til Irans avtale med IAEA, sa Habib på et møte i FNs sikkerhetsråd mandag.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Iran
 2. USA
 3. Atomkraft
 4. Atomvåpen

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Iran river fra hverandre ny del av atomavtalen

 2. VERDEN

  Mange fryktet krig mellom USA og Iran. Hvor raskt kan presteregimet skaffe seg en atombombe?

 3. KRONIKK

  Satsing på kjernekraft for å redde klimaet gir økt fare for atomkrig

 4. VERDEN

  Halve oljeproduksjonen i Saudi-Arabia er satt ut av spill. Dette må du vite.

 5. VERDEN

  Rakettangrep nær USAs ambassade i Bagdad. Trump med nye trusler.

 6. VERDEN

  ICC: Trump-sanksjoner er uakseptabelt