Verden

Hun vitner i dag: Ambassadøren følte seg truet da hun hørte hva presidenten hadde sagt om henne i en telefonsamtale

NEW YORK (Aftenposten): Demokratene i USAs kongress mistenker at den plutselige hjemsendelsen av en ambassadør var starten på Trump-overtredelse.

Marie Yovanovitch vitnet 11. oktober bak lukkede dører for Trump-granskerne. I dag kom hun tilbake til Kongressen. Foto: Andrew Harnik, AP/NTB scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Tidlig i mars ble Marie «Masha» Yovanovitch, den gang USAs ambassadør i Ukraina, bedt om å forlenge sitt opphold i Kiev til 2020. På morgenen 24. april holdt hun et arrangement mot korrupsjon da hun ble hun oppringt fra Washington og bedt om å komme seg hjem med første fly.

Det var uro for henne sikkerhet, var beskjeden hun fikk, men ingen ytterligere forklaring ble gitt.

– Landet vi alle elsker

Fredag vitner hun i de åpne høringene som undersøker om USAs president Donald Trump forsøkte å utnytte et annet land til sin egen politiske fordel.

President Trump angrep Yovanovitch på Twitter mens hun vitnet.

– Uansett hvor hun dro, gikk det galt. Hun begynte i Somalia , og hvordan gikk det, spurte Trump.

Komitéleder Adam Schiff kommenterte at man her kunne se direkte et forsøk på påvirkning av vitner.

Ordene «alle diplomater forstår»

– Jeg har brukt 33 år av mitt liv til å tjene det landet vi alle elsker, sa Yovanovitch i sitt åpningsinnlegg.

Da hun kom til Washington etter å ha bli hasteinnkalt hjem, fikk hun høre, som hun uttrykte det, «ordene alle diplomater forstår»: «Presidenten har mistet tilliten til deg.»

Diplomat Marie Yovanovitch tar en liten pause under sitt vitnemål fredag i USAs kongress. Foto: JONATHAN ERNST, Reuters/NTB scanpix

– Vanskelig å tro

Yovanovitch sa at hun i årenes løp har utført sitt oppdrag lojalt uansett hvilket politisk parti som har styrt.

Hun mener at president Trumps advokat, Rudy Giuliani, og hans Ukraina-forbindelser drev en svertekampanje for å få henne avsatt. Selv sier hun at hun har tjent fire republikanske og to demokratiske administrasjoner lojalt.

– Det er fortsatt vanskelig å tro at utenlandske, private interesser kunne lykkes med å undergrave USAs interesser, sa hun.

Yovanovitch fortalte om samtaler med sine sjefer i UD. Hun hadde argumentert for at hvis private, utenlandske interesser her kunne undergrave en amerikansk utsending de så som vrang, kan også andre i andre land gjøre det samme.

– Hvis de forstår at de kan fjerne oss, vil de gjøre det, sa hun.

Ute av den indre sirkel

I slutten av mai forlot Yovanovitch Ukraina for siste gang som ambassadør. Hun var dermed ute av den indre sirkel da Trump i juli snakket med Ukrainas nye president på telefon. Hun var heller ikke i Ukraina da militær støtte på nesten 400 millioner dollar til landet ble satt på vent i to måneder.

De åpne høringene holdes i Kongressens Longworth-bygning rett sør for Kapitol. Foto: JONATHAN ERNST, Reuters/NTB scanpix

Starten på det hele?

Hva skal så demokratene som leder granskningen, med hennes vitnemål? Veterandiplomatens plutselige hjemkalling skapte den første uroen i Utenriksdepartementet om at diplomater ikke kunne stole på sin egen regjering. Demokratene ser dette som starten på de handlingene som, ifølge dem, skulle sørge for at Ukraina sikret Trumps interesser fremfor USAs interesser.

Ble nevnt av presidenten

I telefonsamtalen 25. juli mellom Trump og president Volodymyr Zelenskij kalte Trump eks-ambassadøren henne «bad news» – et «dårlig papir». Han antydet også at hun hadde personlige problemer – «hun gjennomgår noen greier».

– Føltes som trussel

Demokratenes utspørrer Daniel Goldman spurte diplomaten om dette om «bad news»-stempelet.

– Jeg kunne ikke tro det. Jeg var sjokkert, rystet og sønderknust over at presidenten kunne snakke slik om noen ambassadør til en annen statsleder. Og det var meg! Jeg kunne ikke tro det, sa Yovanovitch.

Goldman spurte også om Trumps uttalelse om at «hun gjennomgår noen greier».

– Jeg ble svært urolig. Det hørtes ut som en trussel. Jeg visste ikke helt hva den innebar. Det er ikke en veldig presis uttalelse, men føltes som en vag trussel, svarte hun.

Demokratenes Adam Schiff leder granskningen av Foto: Joshua Roberts, Reuters/NTB scanpix

La grunnlaget

Republikanerne la grunnlaget for en del av sitt forsvar av presidenten allerede onsdag da to andre diplomater vitnet. De ble spurt om presidenten kunne bytte ut sine ambassadører som han ville og fikk bekreftende svar.

– Det er sant. Men spørsmålet er hvorfor han ville bytte henne ut, sa Schiff da høringen åpnet fredag.

Han påpekte at presidentens makt er stor.

– Men den er ikke absolutt. Den kan ikke brukes til korrupte formål, sa Schiff.

Republikanske Devin Nunes mener høringene er bortkastet tid. Foto: JONATHAN ERNST, Reuters/NTB scanpix

– Heldagssirkus på TV

Republikanernes Devin Nunes klaget i sitt åpningsinnlegg på at demokratene igjen har halt dem inn til en unødvendig høring i stedet for å styre landet.

– Det er uheldig at vi i dag og mesteparten av neste uke må fortsette å delta i demokratenes heldagssirkus på TV i stedet for å løse problemene vi ble sendt til Washington for å ta grep om, sa Nunes.

Senere mente han at Yovanovitch hadde lite å gjøre som vitne i denne saken siden hun ikke hadde kunnskap om hendelsene som førte til granskningen. Han nevnte at hun kanskje heller burde vitnet i Kongressens utenrikskomité i en eventuell høring om personalbehandlingen av diplomater.

 • Dette skjedde også fredag: Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter
 1. Les også

  Riksrettsgranskningen en vits? Her er noen av de latterlige poengene.

 2. Les også

  Presidenten kalte motstandere forrædere og holdt glødende taler på folkemøter. Han ble frikjent i riksretten med én stemme.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Diplomati
 3. Riksrettshøring
 4. Riksrett