- Video viser amerikansk luftangrep

  • Kristoffer Rønneberg
  • Se på de døde jævlene, sier en amerikansk soldat til en annen etter et tilsynelatende uprovosert angrep på en folkemengde i Irak.

To ansatte i nyhetsbyrået Reuters var blant de drepte etter et amerikansk angrep i den irakiske hovedstaden Bagdad i juli 2007. Rundt et dusin mennesker ble drept i angrepet, der to små barn ble alvorlig skadet.

Ifølge den offisielle pressemeldingen hadde amerikanske styrker skutt mot en gruppe opprørere etter selv å ha blitt beskutt.

Nå antyder en ny video, som ble offentliggjort mandag, at denne forklaringen ikke stemmer.

Skyter først

Videoen, som ble publisert på nettstedet Wikileaks mandag, viser hvordan amerikanske soldater i et Apache-helikopter sirkler over en gruppe mennesker på en gate. To av disse ser ut til å bære automatgevær, men oppfører seg ikke på noen måte aggressivt.

Et videokamera over skulderen til den ene Reuters-ansatte oppfattes som en granatkaster, og soldatene åpner ild uten selv å ha blitt beskutt først.

Amerikanerne skyter rett inn i folkemengden på rundt åtte personer. Når støvet har lagt seg, ligger likene spredt i gaten.

— Se på de døde jævlene, sier en av soldatene mens helikopteret sirkler over stedet.

«Bra skutt»

Senere i dialogen sier en soldat «Nice» mens videokameraet viser likene på bakken.

— Bra skutt, sier en soldat. - Takk, er svaret.

Like etter kommer en varebil kjørende til åstedet. Flere personer går ut av kjøretøyet og begynner å bære en skadet person inn i bilen. Ifølge Wikileaks er den skadede personen Namir Noor-Eldeen, en 22-årig Reuters-fotograf.

Artikkelen fortsetter under bildet.

De amerikanske soldatene trodde at Reuters' kameramann (midt i bildet) hadde et gevær over skulderen.

Soldatene i helikopteret ber igjen om tillatelse til å skyte, til tross for at ingen av personene på åstedet ser ut til å oppføre seg truende mot det amerikanske helikopteret. Videoen viser på dette tidspunktet ingen spor av våpen blant menneskene på bakken. Det er heller ingen tegn til aggressjon, og soldatene sier ingenting som tilsier at de på dette tidspunktet føler seg truet.

— Kom igjen, la oss få skyte, utbryter den ene soldaten.

To små barn i bilen

Tillatelsen blir gitt. Bilen blir pepret med flere salver. Den skadede personen som skulle løftes inn i varebilen blir liggende urørlig på bakken.

— Se på det, rett gjennom frontruten! Haha!, kommenterer en soldat når støvet igjen har lagt seg.

Noen minutter senere ankommer kjøretøy med amerikanske soldater åstedet. To små barn blir hentet ut av varebilen og fraktet til et amerikansk kjøretøy. De er hardt såret, ifølge Wikileaks.

— Vel, det er deres egen feil for at de har tatt barna sine inn i en kamp, uttaler en av soldatene i helikopteret.

Varslet lenge

Wikileaks har som spesialitet å offentliggjøre hemmeligstemplede dokumenter. Videoen som ble offentliggjort mandag har vært varslet i flere uker – grunnlegger Julian Assange hevdet overfor norske journalister på Skup-konferansen i Tønsberg i mars at den kunne være mer skadelig enn torturbildene fra Abu Ghraib-fengselet, som ble offentliggjort i 2004.

Ifølge Wikileaks har Reuters forsøkt å få tilgang til videoen som viser hvordan to av nyhetsbyråets ansatte – en fotograf og en sjåfør – ble drept. Det amerikanske forsvarsdepartementet skal ha nektet å gi byrået denne videoen, men Wikileaks skal likevel ha fått tak i en kopi.