Sjokkvalget Boris Johnson ikke så komme. Partiet som ønsker et forent Irland, kan bli valgvinner.

BRUSSEL (Aftenposten): I skyggen av brexit er det i ferd med å skje et politisk jordskjelv i Irland. Sinn Féin, den tidligere terrororganisasjonen IRAs politiske arm, ser ut til å gjøre et brakvalg.

Det er mange stemmeurner som skal fraktes rundt i Irland lørdag. Her er politiet og en valgfunksjonær på vei med til et valglokale på den lille øya Inishbofin.

Lørdag er det valg i Irland. De siste tiårene har det stort sett handlet om hvilket av de to statsbærende partiene som skal lede landet: Fine Gael eller Fianna Fáil. Begge er sentrumsorienterte partier.

I denne valgkampen har ett parti styrket seg fra uke til uke: Sinn Féin. The Irish Times’ måling fra onsdag viser at partiet nå er størst i Irland med en oppslutning på 25 prosent.

Og enda mer oppsiktsvekkende: I Dublin har Sinn Féin nesten doblet oppslutningen fra 14 til 24 prosent.

Sinn Féin er aktivt på begge sider av irskegrensen og ønsker å gjenforene øya Irland. Historisk har Sinn Féin vært tilknyttet IRA (Den irske republikanske hær), som i lang tid drev en væpnet kamp mot britisk styre i Nord-Irland.

Hva skjedde med Varadkar?

De fleste observatører trodde også at landets populære statsminister Leo Varadkar (41) fra Fine Gael satt trygt.

På den internasjonale scenen er han blitt en politisk yndling. Liberal, elegant kledd, åpen homofil og den som sees på morgen-jogg med Canadas statsminister Justin Trudeau.

Leo Varadkar har styrt Irland til økonomisk suksess og innført en rekke liberale reformer. På hjemmebane sliter han kraftig på meningsmålingene.
  • Varadkar var pådriver da dypt katolske Irland i 2018 fikk fjernet landets strenge abortlov og senere tillot ekteskap mellom likekjønnede.
  • Han var sterkt medvirkende til at Storbritannia og EU kom i mål med en skilsmisseavtale før jul og for at grensen mellom Irland og Nord-Irland forble åpen.
  • Irland går så det suser, men heller ikke det får Varadkar æren for. Den økonomiske veksten er blant den sterkeste i eurosonen, og arbeidsledigheten er lav.

I Irland er det få som deler denne lidenskapen for Varadkar. Nå kjemper han for sitt politiske liv.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel i samtale med Irlands Leo Varadkar.

Partiet Fine Gael har sittet med makten siden 2011, mens partileder Varadkar har ledet partiet siden 2017. Irene er lei partiet og ønsker forandring. Tre saker har dominert valgkampen: krisen på boligmarkedet, økende hjemløshet og et stadig større velferdsskille mellom by og land. Og den store jokeren: Kampen for et forent Irland. Som er Sinn Feins viktigste valgkampsak.

Les også

HJEMLØSE IRLAND: Gruppen hjemløse som øker mest i Irland, er barn

Strategien lykkes?

At den tidligere terrororganisasjonen IRAs politiske arm, Sinn Féin, kan ende på vippen i Irland, er for mange en stor overraskelse. Partiet Sinn Féin har vært en dominerende kraft i Nord-Irland, men aldri vært noen kraft sør for grensen.

Men det som nå skjer, har vært en bevisst strategi over mange år.

I over 30 år var Gerry Adams det republikanske Nord-Irlands mest markante stemme. Så bestemte han seg for å gi opp alle verv for å bygge partiet sør for grensen.

Gerry Adams, tidligere leder for Sinn Féin i Nord-Irland, ga i 2013 avkall på alle politiske verv i Nord-Irland i et forsøk på å bli valgt inn i den irske nasjonalforsamlingen. Partiet mente tiden var moden for å bygge en tilsvarende maktbase på sørsiden av grensen.

Sinn Féins mål har hele tiden vært et gjenforent Irland, men nå med politiske midler.

Gerry Adams hadde tidlig i karrieren tette kontakter til terrororganisasjonen IRA, men han har alltid benektet at han var medlem. På 80-tallet var Adams pådriver for at IRA skulle legge ned våpnene, og han var senere sentral i fredsavtalen for Nord-Irland. Her med Tony Blair og IRAs sjefforhandler, Martin McGuinness.

«England. Kom dere ut av Irland.»

I januar 2018 var det vaktbytte i Sinn Féin. Mary Lou McDonald (51) overtok som leder, men hennes politiske ambisjon er nøyaktig den samme som Adams: Et forent Irland.

McDonald har tatt partiet mot sentrum, men hun sliter fortsatt med troverdigheten og hvor ekte bruddet med fortiden er.

Blant annet fikk hun sterk kritikk etter at hun i fjor, under St. Patrick-dag feiringen i New York, gikk under banneret «England – kom dere ut av Irland».

Irlands utenriksminister, Simon Coveney, kalte partilederens protest «støtende, splittende og pinlig». Blant unionistene i Nord-Irland var reaksjonene også sterke: Mens de fleste feirer St. Patricks Day i en ikke-konfronterende og respektfull måte, provoserer Sinn Féin ved å gjøre som i fortiden», sa leder for protestantene i Ulster, Robin Swann.

Gary Adams var partileder for Sinn Féin fra 1983 til 2017. For to år siden overtok Mary Lou McDonald (50) lederskapet.

Mary Lou McDonald avviser all kritikk om at partiet fortsatt har sympatier og tette forbindelser til paramilitære grupper og arvtagere etter IRA.

– Krigen er over, og det har den vært i årtier, fnyser McDonald når hun blir spurt om Sinn Féins fortid.

Avviser regjeringssamarbeid

I Nord-Irland deler Sinn Féin makten med unionistpartiet DUP i en helt spesiell koalisjon, som ble opprettet etter fredsavtalen i 1998.

Selv om Sinn Féin skulle bli det største partiet i Irland, vil det trolig ikke havne i regjering. Både Fine Gael og Fianna Fáil har avvist ethvert samarbeid med partiet.

Mary Lou McDonald river ned en «provisorisk mur» for å symbolisere frykten for en ny mur mellom Nord-Irland og Irland i et fremtidig post-brexit scenario.

Begge de to partiene mener at Sinn Féin går til valg på et uansvarlig økonomisk program med en eksplosjon i offentlige utgifter, det finansiert gjennom skatteøkninger for de rike og næringslivet.

Selv om partiet ikke havner ikke regjering, kan det få stor innflytelse fordi det kan havne i vippeposisjon.

Farlig for Boris Johnson

For Boris Johnson vil Sinn Féins sterke posisjon skape en ny hodepine. Storbritannia knaker allerede i sammenføyningene. Skottlands ønske om ny folkeavstemning om uavhengighet har økt i styrke etter at Johnson vant valget.

Boris Johnson vil slite med å holde Storbritannia samlet og forent i årene fremover.

Nå har også en folkeavstemning om et forent Irland rykket nærmere. Ifølge Langfredagsavtalen er partene forpliktet til å holde en folkeavstemning hvis et flertall i Nord-Irland og Irland ønsker dette.

Sinn Féins sterke posisjon i Irland kan også bli førende for hvordan Irland stiller seg til Storbritannias fremtidige forhold til EU. Forhandlingene om en fremtidig avtale skal være klar ved utgangen av året. Samtlige EU-land må godkjenne avtalen. Et irsk veto er derfor ikke utenkelig.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.