Verden

Johnson gikk på nederlag i Overhuset

Statsminister Boris Johnson har tapt flere avstemninger i det britiske Overhuset om brexitlovgivningen. Denne gangen dreide det seg om flyktningbarn.

Overhuset vedtok til sammen fire endringsforslag i regjeringens brexitlov. Foto: Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

Da Overhuset mandag og tirsdag vedtok til sammen fire endringsforslag, var det første gang siden valget i desember at en avstemning i Parlamentet gikk mot statsminister Boris Johnson.

Johnson har gjort det klart at han ikke kommer til å godta noen endringer i lovforslaget om brexit. Regjeringens solide flertall i Underhuset kommer trolig til å reversere endringene onsdag når det reviderte forslaget sendes tilbake til Underhuset.

I spissen for det fjerde og siste endringsforslaget sto lord Alf Dubs, som selv flyktet fra nazistene som barn. Endringen vil hindre regjeringen i å fjerne en juridisk forpliktelse til å forhandle med EU om fortsatt rett til familiegjenforening for flyktningbarn.

Regjeringen sier at de vil fortsette å forene barn i EU-land med slektninger i Storbritannia, men mener dette ikke hører hjemme i brexitloven.

Overhuset gikk også imot regjeringens ønske om at lavere rettsinstanser skal kunne overstyre EU-lover. De mener slike avgjørelser kun skal kunne tas av høyesterett.

Etter planen skal britene forlate EU fredag om halvannen uke. Før det må brexitloven endelig vedtas og signeres av dronningen. Deretter må EU-parlamentet godkjenne utmeldingsavtalen. Det vil trolig skje i Brussel onsdag 29. januar, bare to dager før utmeldingsdatoen.

(NTB-AFP-AP)

Les også

  1. Zarif og Johnson viste Omans avdøde sultan den siste ære

  2. I London håper man Big Ben skal ringe ved midnatt. I Brussel skal «Union Jack»-flagget fires og havne på museum.

Les mer om

  1. Boris Johnson
  2. Brexit