Overgangsrådet: Gadafi er drept

AFP hevder bilde viser skadet, pågrepet Gadafi.

Siste: Overgangsrådet i Libya bekrefter at Gadafi er død, ifølge New York Times.

  • AFP sender ut mobilbilde skal vise pågrepet, skadet Gadafi.
  • Reuters melder at Gadafi er død.

Muammar Gadafi skal ha blitt tatt til fange og drept i hjembyen Sirte i Libya torsdag. Det melder en rekke nyhetsbyåer.

De første meldingene gikk ut på at diktatoren var hardt skadet, og at han ble fraktet av gårde i ambulanse. Nå melder både Reuters og Al Jazeera at han døde av skadene han ble påført under pågripelsen. Begge siterer talsmenn for overgangsrådets militærstyrker.

Informasjonsminister i overgangsrådet, Mahmoud Shammam sier til nyhetsbyrået AP at han bekrefter at Gadafi er drept, og at overgangsrådets leder Mustafa Abdul-Jalil offisielt vil bekrefte dette snart. TV-kanalen Al Arabia sier de har blitt ovet tilgang til diktatorens lik i løpet av kort tid.

Talsmann for overgangsrådet, Mohamed Abdel Kafi, sier til Reuters at liket av Gadafi nå blir fraktet til et hemmelig sted av sikkerhetshensyn.

Nyhetsbyrået AFP sendte torsdag ettermiddag ut bilder tatt med mobilkamera av det som skal vise en skadet, pågrepet Gadafi. Overgangsrådet i Libya bekrefter torsdag ettermiddag ifølge Reuters at det er Gadafi som er på bildet.

Dette bildet, som skal være tatt med et mobilkamera, skal vise en skadet Gadafi under pågripelsen nær hjembyen Sirte torsdag. FOTO: PHILIPPE DESMAZES/ AFP

NATO bekrefter angrep

Ifølge Al-Jazeera ble diktatoren pågrepet i sin hjemby Sirte.

Gadafi ble tatt til gange i havnebyen Sirte idet han forsøkte å flykte fra byen i bil, ifølge nyhetskanalen Al Jazeera. Ifølge NTC ble Gaddafis bilkolonne rammet av et luftangrep utført av NATO. Ifølge Al Jazeera skulle det dreie seg om nærmere 100 biler.

NATO bekrefter overfor Reuters at deres fly angrep Gadafi-tilhengernes kjøretøy i nærheten av Sirte torsdag morgen.

Flere tatt til fange

Den libyske immigrasjonsministeren, Ali Errishi, bekrefter nå til TV-kanalen Al Jazeera at han har snakket med styrkene som skal ha pågrepet Gadafi.

Flere av hans nærmeste medarbeidere skal også være tatt til fange, blant annet talsmann Moussa Ibrahim.

Ifølge Majid ble også også forsvarsministeren i Gadafis tidligere regjering, Abu Bakr Yuni, drept under pågripelsen av Gadafi. Dette bekreftes av leger i Sirte.

Liket til den tidligere forsvarsministeren ble identifisert på et feltsykehus etter at det ble brakt inn til sykehuset på et lasteplan til en pick-up torsdag, sier legen Abdu Rauf ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kamper om byen

Libyske opprørssoldater meldte tidligere torsdag at de hadde fått kontroll over Gadafi-supporternes siste tilholdssteder i Sirte.

Overgangsrådet sier soldatene fortsatt kjemper mot små lommer av motstand i dette distriktet av byen, men at de har kontroll.

Overgangsrådet har sagt at de vil erklære Libya for frigjort når Sirte faller.

Gledesscener

Det amerikanske utenriksdepartementet sier de forholder seg avventende til de ubrekreftede meldingene.

— Vi har sett mediemeldingene, men vi kan ikke bekrefte dem, sier talskvinne Beth Gosselin til Reuters.

Det brøt ut gledesscener flere steder i Libya da nyheten om at Gadafi skal ha blitt tatt kom ut. Ifølge NTB tok folk til gatene i flere av landets største byer for å feire pågripelsen.

Kvinner roper tradisjonelle gledesrop i Benghazi, Libyas nest største by og opprørets arnested, mens menn synger «Gud er størst».

Lignende scener finner sted i Libyas hovedstad Tripoli.

I Sirte, byen hvor Gaddafi ble pågrepet, skyter soldater i luften mens de synger og feirer at diktatoren er tatt.

svp://

Startet i februar

Uroen i Libya startet i februar i år. Demonstrasjoner og opptøyer brøt ut i Benghazi etter at menneskerettighetsaktivisten Fethi Tarbel ble arrestert.

I slutten av måneden vedtok både EU og FNs sikkerhetsråd sanksjoner mot Gadafi og hans familie, og i begynnelsen av mars erklærte opprørerne at hadde samlet seg i Benghazi.

17.mars vedtok FN flyforbudssonen over landet, en operasjon Norge gikk inn og støttet.

Norske jagerfly deltok i opprettholdelsen av flyforbudet over landet, men kampene pågikk likevel i flere måneder på bakkenivå i landet.

I slutten av juni utstedte FNs krigstribunal i Haag arrestordre på Gadafi, som var som sunket i jorden.

Saken oppdateres.