Verden

Skulle demonstrere presisjon og perfeksjon – fløy over feil festival

Da det sveitsiske luftforsvaret skulle ha oppvisning, førte en kombinasjon av gammelt utstyr, et uventet helikopter og et stort telt til at de havnet over feil festival.

Patrouille Suisse, en del av det sveitsiske luftforsvaret, fløy over feil festival lørdag 6. juli. Bildet er fra en oppvisning i Wengen i Sveits den 18. januar 2019. Marco Tacca / AP / NTB scanpix

 • Lisa Marie Schaft

Det gikk ikke helt etter planen da Patrouille Suisse, en del av det sveitsiske luftforsvaret, skulle ha oppvisning den første helgen i juli.

Havnet over jodle-festival

En rekke uheldige omstendigheter og et gammeldags navigasjonssystem gjorde at flyene kom på avveie, og oppvisningen skjedde på feil sted, skriver CNN.

Planen var at det akrobatiske fly-teamet skulle hedre den sveitsiske flyveren Oskar Bider den 6. juli, hundre år etter hans død. Bider var den første som fløy over alpene i begge retninger, noe han gjorde i 1913. Han ble født i Langenbruck, en kommune nordvest i Sveits. Det var også her flyoppvisningen skulle funnet sted.

I stedet havnet flyverne i Mümliswil, som ligger rundt seks kilometer unna.

Hovedpiloten la merke til et helikopter i luftrommet og fokuserte på å ikke kollidere med dette. Det gjorde at flyene allerede var på feil kurs da piloten oppdaget et stort telt som tilhørte den 31. nordvestlige jodle-festivalen, og antok at dette var stedet for Biders markering.

Ifølge BBC skal den uplanlagte oppvisningen ha vært til stor glede for jodlerne på festivalen.

Hovedpiloten, major Gunnar Jansen, som selv er født i Langenbruck skal være svært flau over det hele.

Les også

Verdens største fly til salgs for knappe 3,5 milliarder kroner

40 år gammelt navigeringssystem

Ironisk nok skriver Patrouille Suisse på hjemmesiden at de skal demonstrere ytelseskapasiteten, presisjonen og den operative beredskapen til det sveitsiske luftforsvaret. De bruker ordene «presisjon, sikkerhet og perfeksjon» i beskrivelsen.

Grunnen til feilberegningen skal blant annet ha vært gammelt, utdatert utstyr.

Flyene skal ikke være utstyrt med GPS eller annet moderne utstyr, og «forberedelsene ble gjort ved å se på et kart, der en cm på kartet utgjør en kilometer, som tilsvarer fem sekunder flytid,» skal Daniel Reist, en talsmann fra forsvaret ha uttalt til CNN.

F-5 flyene er fremdeles populære

Flyene som skulle brukes i oppvisningen, var av typen F-5E Tiger II.

Reist forteller at navigeringsutstyret i disse flyene er over 40 år gammelt, og at de ikke hadde bakkepersonell til å assistere pilotene under oppdraget forrige helg. De vurderer nå bakkepersonell til fremtidige oppvisninger.

Talsmannen sier en folkeavstemning for noen år siden avslørte at de gamle F-5 flyene fremdeles er populære og «ikke bør fjernes fra luften enda».

Flyene brukes i dag ikke til krigsoppdrag, og oppvisningen skal ha vært en enkel oppvisning, ikke en militær demonstrasjon.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Sveits
 2. Luftforsvaret
 3. Utenriks
 4. Fly

Relevante artikler

 1. NORGE

  Det startet ille og ble enda verre. Dette må du vite om ambulanseflykrisen.

 2. NORGE

  Seks omkomne etter helikopterstyrten i Alta. Fem lokale ungdommer blant de døde.

 3. A-MAGASINET

  «På flyet nå», skrev Karoline. Så ble det stille.

 4. POLITIKK

  Oppgjør i Stortinget om luftambulansen i nord

 5. VERDEN

  De som kunne betale, ble evakuert. Resten måtte vente i ruinene en hel uke.

 6. VERDEN

  Armyana Medina og Tammi Spinks er blant 130.000 hjemløse i California. Antallet stiger eksplosivt.