Verden

Volden i hjemmet øker eksplosivt. Et diskré kodeord kan hjelpe noen.

Det var en søndag i mars i den koronastengte franske byen Nancy. Kun butikker og apoteker hadde åpent. En gravid dame gikk inn på et av de åpne apotekene, bort til kassen og sa «maske 19».

Den franske presidenten Emmanuel Macron har satt i gang harde tiltak for å bekjempe koronasmitten i Frankrike. Tiltakene har gitt landet, og andre land, et større problem med vold i hjemmet. Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters/NTB scanpix

 • Helene Skjeggestad
  Korrespondent i Russland
 • Afshin Ismaeli
  Journalist

Kort tid etter ble mannen hennes arrestert for vold.

– Dette var et vellykket tilfelle av myndighetenes nye tiltak for å bekjempe vold i hjemmet. En kvinne benyttet seg av det nye varslingssystemet som er innført hos apotekene, forklarte en representant for byens påtalemyndighet til den franske avisen le Parisien.

Kodeordet «maske 19» er en del av myndighetenes respons til sjokktall på vold i hjemmet i Frankrike.

Etter at landet ble stengt ned 17. mars, har antall meldinger om vold i hjemmet økt med 36 prosent i Paris og 32 prosent andre steder i Frankrike, skriver Reuters.

En kvinne går alene forbi Eiffeltårnet i Paris. I flere uker har Frankrike hatt strenge vilkår for å gå ut av hjemmet. Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters / NTB scanpix

FN slår alarm

Franske myndigheter sier at de også vil betale for hotellrom til mennesker som er utsatt for vold i hjemmet, samt at hjelpeorganisasjoner får én million euro til disposisjon for å hjelpe ofrene.

Store deler av verden har bedt sine borgere om å leve livet sitt hjemme. Samtidig er mye av hjelpeapparatet overbelastet.

– Det er den perfekte storm, sier Suzanne Jacob ved den britiske helseorganisasjonen SafeLives til Reuters. Hun slår alarm.

FN gjør det samme.

– Voldsbruken skjer ikke bare på slagmarken. For mange kvinner finnes den største trussel der de burde være trygge – i deres egne hjem, sa generalsekretær António Guterres.

António Guterres er bekymret over meldingene om stadig mer vold i hjemmet under koronakrisen. Foto: Salvatore Di Nolfi, AP / NTB scanpix

Økning flere steder

Mens stadig flere land i verden ber innbyggerne seg om å holde seg inne, kommer det nye tall på hva som skjer innenfor hjemmets fire vegger:

 • I Hubei-provinsen i Kina, hvor koronautbruddet startet, er antall vold i hjemmet-anmeldelser tredoblet, skriver The Guardian.
 • I New York er tallet på rapportert vold i hjemmet 10 prosent høyere enn det var i fjor på samme tid. Den amerikanske hjelpeorganisasjonen Women Helping Women melder om en økning på 30 prosent i antall henvendelser.
 • I Brasil melder rettsvesenet om en økning på «mellom 40 og 50 prosent» i henvendelser om vold i hjemmet.
 • På Kypros merket hjelpetelefonen en økning i antall henvendelser på 30 prosent uken etter at landet fikk sitt første smittetilfelle.
 • I Storbritannia har den nasjonale hjelpetelefonen for vold i hjemmet også sett en økning på 25 prosent siden landet ble stengt ned.
 • Spania har lenge slitt med partnervold og har også tatt i bruk kodeordet «maske 19». Det hjalp ikke en tobarnsmamma i Valencia som fem dager etter at Spania erklærte unntakstilstand, ble drept i hjemmet av mannen sin mens barna var til stede.
 • Også i Norge er politiet bekymret. Her er det registrert et kraftig fall i antallet meldinger om familievold. – Vi tror ikke det er mindre som skjer i hjemmene, men at de som er utsatt for dette, ikke får fortalt sin historie, sier politidirektør Benedicte Bjørnland til TV 2.

Dette er bare noen eksempler. Listen kunne ha vært mye lengre.

– Et mareritt

I mange land er tallmaterialet dårlig eller ikke tilgjengelig. Et slik land er Iran, ett av landene som er hardest rammet av koronaepidemien.

Aftenposten har vært i kontakt med flere kvinner i landet.

Azadeh (40) fra Teheran lider i stillhet. Før koronapandemien jobbet hun i en fabrikk. Men så kom utbruddet, og hun ble permittert.

Fra første dag ble hun og barna banket opp av ektemannen. Hun har tre barn på henholdsvis to, ni og tolv år.

Parisa (45) er fra byen Shiraz. Hun forteller at vold er en del av livet hennes. Den eneste hviletiden hadde hun da mannen var på jobb.

– Selv om det var kun en kort tid, var det nok for meg, sier hun til Aftenposten.

– Men med koronakrisen og portforbud er det slik at han må holde seg hjemme. Livet mitt er et mareritt.

Iran er hardt rammet av koronaviruset. Her fra et midlertidig sykehus hvor det er satt opp 2000 ekstra senger til pasienter med covid-19. Foto: Ebrahim Noroozi, AP/NTB scanpix

Økt stress = økt vold

Hjelpeorganisasjonen UKaid har utarbeidet en forskningsartikkel som ser på sammenhengen mellom pandemier og vold i hjemmet.

Selv om det understrekes at koronautbruddet fremdeles pågår, og at de fleste tall er hentet fra nyhetsartikler og hjelpeorganisasjoner, har de funnet noen trekk som forklarer utviklingen:

 • Økt stress fører til økt voldsbruk i hjemmet. På generell basis vet man for eksempel at økonomisk stress øker volden mot kvinner og barn.
 • Stenging av skoler kan øke risikoen for barneekteskap og seksuell utnyttelse av jenter.
 • Pandemier overbelaster politi og justisvesen og fører til at folk får en følelse av straffrihet.
 • Pandemier trekker ressurser bort fra eksisterende tilbud.

Over hele verden er skoler blitt stengt for å hindre smitten av koronavirus. Her fra Oregon i USA. Foto: Andrew Selsky, AP/NTB scanpix

Ekstra utsatt

Kjersti Dale, utenlandssjef i organisasjonen CARE Norge, sier følgende i en uttalelse sendt til Aftenposten:

«Vår frykt nå er at kvinner og jenter verden rundt går en dyster tid i møte. Vi må alle trå til for å stoppe smittespredningen, men vi må sørge for et tilbud til dem av oss som ikke er trygge hjemme.»

Hun minner om at de utfordringene man nå ser i den vestlige verden, kan bli forsterket i fattige land.

«Utfordringene ved utbruddet vil bli forsterket i områder der den humanitære nøden, allerede før virusutbruddet, var stor. Ikke bare øker utryggheten i hjemmet. De har også ofte omsorgsoppgaver som utsetter dem for større smittefare.»

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Vold
 3. Koronaviruset
 4. Barneekteskap
 5. Partnervold

Koronaviruset

 1. VERDEN
  Publisert:

  Direktestudio: Koronaviruset

 2. NORGE
  Publisert:

  Vaksine forsinkelser og mer smittefarlig virus kan forlenge koronatiltak

 3. NORGE
  Publisert:

  Nå er over halvparten av koronapasientene i Norge født i utlandet

 4. SPORT
  Publisert:

  Utenlandske idrettsutøvere slipper ikke inn i Norge

 5. DEBATT
  Publisert:

  Ungdom i Oslo sliter – langtidsvirkningene kan bli store

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Det går mot sommerferie i Norge i år igjen