Verden

Internasjonal rangering: Dette er de tryggeste landene å oppholde seg i under koronapandemien

Tyskland har tidligere diskutert om landet har for mange sykehus. Likevel utvides kapasiteten. Her gjøres en sportshall i Aalen om til et midlertidig sykehus med plass til 125 pasienter.

Norge havner på 17. plass. Sverige og USA er ikke engang på listen.

  • Caroline Enge

Hvor i verden er det tryggest å oppholde seg under en pandemi? Ikke nødvendigvis i et europeisk land, ifølge teknologi-tenketanken London Deep Knowledge Group (DKG).

Med utgangspunkt i data fra blant andre Verdens helseorganisasjon (WHO), amerikanske Johns Hopkins University og Worldometers har de laget en internasjonal rangering av 40 land.

Blant de ti tryggeste er Tyskland er det eneste europeiske landet. Israel havner øverst.

  • Les flere nyheter om koronaviruset i vårt direktestudio

Israel med strenge tiltak

– Det er ikke overraskende at Israel er øverst på listen når man tenker på at landet er i en permanent krisetilstand og har stor erfaring med stengte grenser og ulike faser av unntakssituasjoner, sier teknologigründer og ekspert på kunstig intelligens, Anastassia Lauterbach til den tyske avisen Spiegel.

Tenketanken skriver på sine nettsider at de har tatt utgangspunkt i mer enn 70 ulike parametre som skal si noe om landenes evne til å hindre spredning av koronaviruset og håndtere sykdommen covid-19.

Påskehøytiden ble feiret i Jerusalem, men med strenge smittetiltak.

Det inkluderer blant annet antall smittetilfeller og dødsfall, befolkningssammensetning, sykehuskapasitet, medisinsk ekspertise og forsvarsevne.

DKG, som står bak rangeringen, er eid av Deep Knowledge Ventures. Det er et risikokapitalselskap med kontorer i Hongkong og London, som investerer i helse, kunstig intelligens og finansteknologi. De jobber spesielt med aldring og argumenterer for at dataanalyser er viktige for å forstå pandemier.

Likevel er det ikke klart nøyaktig hvilke data de har basert analysen på, og den er kun ment som et øyeblikksbilde av utviklingen i koronapandemien.

Les mer om metodene som er brukt i rangeringen her.

Ikke overraskende er Israels statsminister Benjamin Netanyahu fornøyd med resultatene.

Landet fikk blant annet høy score på effektivite karantenetiltak, som inkluderer at man kan straffes for å bryte karantenen. Israel var også et av de første landene som stengte grensene og innførte strenge reiserestriksjoner.

Samtidig fortsetter Israel å rive palestinsk infrastruktur, noe Flyktninghjelpen kritiserer kraftig i en pressemelding onsdag. Organisasjonen mener det er svært problematisk at innbyggerne i de okkuperte områdene ikke beskyttes godt nok mot viruset.

Siden koronaviruset kom til Israel 21. februar, skal syv vann- og hygieneanlegg på Vestbredden ha blitt ødelagt, og mer enn 400 personer er berørt.

Les også

Korona-sammenligning med andre land og sykdommer er helt avgjørende | Bretthauer, Helsingen, Kalager

Mange intensivplasser i Tyskland

Tyskland, som er rangert som det nest tryggeste landet, har blant annet en fordel ved at kapasiteten på sykehusene er svært stor. Financial Times skriver at flere politikere og økonomer tidligere har ment at det er for mange sykehus i landet. Da pandemien startet, var det 28.000 intensivplasser i Tyskland. Nå er det tallet økt til 40.000, ifølge FT.

I rangeringen av 40 land er ikke Afrika og Sør-Amerika inkludert.

Flere land havner utenfor listen, deriblant USA, som ifølge tenketanken er det 70. tryggeste landet å være akkurat nå. Totalt er mer enn 26.000 personer døde av covid-19 i USA, og flere enn 600.000 amerikanere har fått påvist smitten.

Sverige blant de minst trygge i Europa

Danmark er rangert som nummer 15, mens Norge er nummer 17. Dersom man kun ser på europeiske land, er Tyskland, Sveits, Østerrike, Ungarn, Danmark og Nederland foran Norge.

Sverige, som har valgt en annen strategi mot viruset enn sine nordiske naboer, havner som nummer 24. Der er mer enn 1000 personer nå døde av covid-19. Flere svenske forskere er svært kritiske mot svenske myndigheters håndtering og ber politikerne gripe inn.

Italia og Spania er de aller hardest rammede landene i Europa og rangeres som de minst trygge landene nå.

Les mer om

  1. Israel
  2. Norge
  3. Koronaviruset
  4. Tyskland