Verden

Stoltenberg: Tyrkia og Hellas enig om militær direktekanal etter konflikt om grenser til havs

Tyrkia og Hellas er blitt enige om å opprette en militær direktekanal for å unngå tilfeldige sammenstøt i Middelhavet.

Det tyrkiske seismikkskipet Oruc Reis ble fulgt av tyrkiske marinefartøyer i da det gjennomføre undersøkelser i de omstridte havområdene mellom Tyrkia og Hellas i august. Foto: TURKISH DEFENCE MINISTRY

  • NTB

Spenningen mellom de to nabolandene, som begge er Nato-land, har økt kraftig de siste månedene på grunn av uenighet om naturressursene i Middelhavet og om grensene til sjøs.

Det er derfor opprettet en direktekanal mellom de to landene for å redusere spenningen og unngå sammenstøt i Middelhavet.

– Jeg ønsker velkommen opprettelsen av militære mekanismer som kan redusere faren for konflikt, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg i en uttalelse.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at Tyrkia og Hellas er blitt enige om å opprette en militær direktekanal for å unngå tilfeldige sammenstøt i Middelhavet. Foto: Francisco Seco/AP/NTB

Han kaller det en konstruktiv utvikling, og understreker at både Tyrkia og Hellas er verdsatte Nato-medlemmer.

– Denne sikkerhetsmekanismen kan hjelpe til med å skape et rom for diplomatiske forsøk på å løse den underliggende tvisten og vi står klare til å utvikle den ytterligere, slår Stoltenberg fast.

Striden mellom Tyrkia og Hellas kommer til å prege EU-toppmøtet som avholdes de neste dagene. Hellas har slått fast overfor de andre EU-landene at Tyrkias oppførsel ikke kan tolereres, og vil be om sanksjoner mot landet.

Les også

  1. Turister rømmer den greske ferieøya etter flykamp mellom Tyrkia og Hellas

  2. Hellas ruster opp militært midt i strid med Tyrkia

Les mer om

  1. Tyrkia
  2. Nato
  3. Hellas