Stoltenberg: Tyrkia og Hellas enig om militær direktekanal etter konflikt om grenser til havs

Tyrkia og Hellas er blitt enige om å opprette en militær direktekanal for å unngå tilfeldige sammenstøt i Middelhavet.

Det tyrkiske seismikkskipet Oruc Reis ble fulgt av tyrkiske marinefartøyer i da det gjennomføre undersøkelser i de omstridte havområdene mellom Tyrkia og Hellas i august.
  • NTB

Spenningen mellom de to nabolandene, som begge er Nato-land, har økt kraftig de siste månedene på grunn av uenighet om naturressursene i Middelhavet og om grensene til sjøs.

Det er derfor opprettet en direktekanal mellom de to landene for å redusere spenningen og unngå sammenstøt i Middelhavet.

– Jeg ønsker velkommen opprettelsen av militære mekanismer som kan redusere faren for konflikt, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg i en uttalelse.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at Tyrkia og Hellas er blitt enige om å opprette en militær direktekanal for å unngå tilfeldige sammenstøt i Middelhavet.

Han kaller det en konstruktiv utvikling, og understreker at både Tyrkia og Hellas er verdsatte Nato-medlemmer.

– Denne sikkerhetsmekanismen kan hjelpe til med å skape et rom for diplomatiske forsøk på å løse den underliggende tvisten og vi står klare til å utvikle den ytterligere, slår Stoltenberg fast.

Striden mellom Tyrkia og Hellas kommer til å prege EU-toppmøtet som avholdes de neste dagene. Hellas har slått fast overfor de andre EU-landene at Tyrkias oppførsel ikke kan tolereres, og vil be om sanksjoner mot landet.