Verden

Nye tester: Navalnyj ble forgiftet med novitsjok

Prøver analysert ved laboratorier i Frankrike og Sverige bekrefter at den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj ble forgiftet med nervegiften novitsjok.

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj ble forgiftet med nervegift under et besøk i Sibir i august.
  • NTB-AFP-DPA

Et militært tysk laboratorium konkluderte tidlig med at Navalnyj var forgiftet med den militære nervegiften fra sovjettiden.

Den tyske regjeringens talsmann Steffen Seibert opplyste mandag at dette bekreftes av tester som er analysert i Frankrike og Sverige.

Oppe og går

Navalnyj ble alvorlig syk under et besøk i Sibir 20. august. Han ble først innlagt på et sykehus i Omsk, men legene der var ikke i stand til å fastslå hva som feilet ham.

Etter internasjonalt press ble han fløyet til Charité-sykehuset i Berlin, der han har vært innlagt siden.

Sykehuset opplyser mandag at tilstanden til Navalnyj er blitt bedre, og at han nå kan være oppe av senga i korte perioder.

OPCW gransker

Ifølge Seibert har Tyskland sendt prøver til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), som også skal gjennomføre tester.

– Uavhengig av OPCWs undersøkelser har tre laboratorier hver på sin kant bekreftet at det beviselig var en nervegift fra novitsjok-gruppen som forårsaket forgiftningen av Navalnyj, sier Seibert.

Tysklands statsminister Angela Merkel, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og andre vestlige ledere har krevd at russiske myndigheter «forklarer seg» i saken.

Også Frankrikes president Emmanuel Macron ba mandag sin russiske motpart Vladimir Putin kaste lys over drapsforsøket på opposisjonslederen Aleksej Navalnyj.

– Det er helt avgjørende at det straks blir kastet lys over omstendighetene bak dette drapsforsøket og hvem som sto bak, lød Macrons budskap.

Kreml nekter

Ledelsen i Kreml nekter all kjennskap til forgiftningen av den kjente opposisjonspolitikeren og har etterlyst beviser for at det ble benyttet novitsjok.

Etter mandagens prøvesvar, kom også meldingen om at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avlyser en planlagt tur til Berlin tirsdag, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

– Vi konsulterer nå våre europeiske partnere for å finne ut hva vi skal gjøre videre, sier Seibert.

Navalnyj ble holdt i kunstig koma i én uke på sykehuset i Berlin, men legene opplyste i forrige uke at tilstanden var bedre og at han nå kommuniserer med omverdenen.

Det er uklart om han er påført varige skader som følge av forgiftningen.

Les også

  1. Navalnyj er ute av koma og på bedringens vei

  2. Russlands utenriksminister med bredside mot Vesten i Navalnyj-saken

  3. Merkel har fått nok av Putin. Nå kan det virkelig svi for russerne.

Les mer om

  1. Aleksej Navalnyj
  2. Russland