Bakgrunn for krigen i Gaza
Få en kort innføring i de viktigste hendelsene som ledet opp til krigen i Gaza.
Les også:
Israel trekker seg ut fra Gaza
September 2005 De siste israelske troppene trekkes ut av Gaza-stripen og med dette er Israels 38 år lange tilstedeværelse foreløpig forbi. Yassir Arafat, grunnleggeren av det sekulære politiske partiet Fatah, døde i 2004 og Mahmoud Abbas har vokst frem som hans etterfølger. Abbas mener Hamas´ rakettangrep virker mot sin hensikt.
Hamas vinner valget
26. januar, 2006 Hamas vinner en overveldende seier over Fatah i parlamentsvalget. Siden den andre store intifadaen startet i 2000 har Hamas har fått økt støtte, spesielt i Gaza. Organisasjonen har de siste årene tilbudt helsetjenester og finansiert bygging av skoler, og således vokst frem som en motvekt til Fatah og de palestinske selvstyremyndighetene som omtales som korrupte og ineffektive. Hamas hevder at en viktig grunn til deres seier var de kontinuerlige rakettangrepene mot Israel som de mener ledet til tilbaketrekningen av Israelske styrker fra Gaza. Norge er det eneste vestlige landet som anerkjenner valgresultatet.
Hamas tar kontroll over Gaza
15. juni, 2007 Etter valgseieren i 2006 opplever Hamas og den nye regjeringen for de palestinske selvstyremyndighetene, tøffe økonomiske og diplomatiske sanksjoner. Kravet er at Hamas må ta avstand fra vold og anerkjenne Israel. I mars 2007 blir statsminister Ismail Haniyah (Hamas) og president Mahmoud Abbas (Fatah) enige om å danne en felles regjering i forsøk på å bedre palestinernes isolerte situasjon. De palestinske selvstyremyndighetene klarer ikke å forbedre situasjonen og det bryter ut kamper mellom Fatah og Hamas. Etter kamper som krever mer enn 100 liv, tar Hamas kontroll over Gaza.
Våpenhvile
19. juni, 2008 Etter at Hamas har tatt full kontroll over Gaza, fortsetter rakettangrepene mot det sørlige Israel inntil Egypt forhandler frem en våpenhvile den 19. juni. Hamas uttaler at deres oppgave vil bli å stoppe rakettangrepene fra samtlige militære grupperinger i Gaza. Hamas lykkes til en viss grad med dette, men det hevdes at Israel i praksis opprettholder sin handelsblokade av Gaza.
Våpenhvilen rystes
14. november, 2008 Hamas skyter en rekke raketter inn i det sørlige Israel. Gruppen hevder dette er hevn for at Israel i løpet av de ti foregående dagene har drept 11 Hamas-medlemmer og at Israel fremdeles holder grenseovergangen stengt. Begge parter beskylder hverandre for å brutt våpenhvilen.
Våpenhvilen brytes
19. desember, 2008 Hamas uttaler at de ikke ønsker å fornye våpenhvilen ettersom Israel ikke er villige til å opprettholde sin del av avtalen. Få dager senere øker hyppigheten på rakettangrepene fra Gaza. Den 24. desember skytes det rundt 60 raketter og granater inn i det sørlige Israel.
Luftangrep mot Gaza
27. desember, 2008 Israel angriper Gaza med fly og raketter. Israel begrunner angrepet med et ønske om å svekke Hamas og gi økt sikkerhet til innbyggerne i det sørlige Israel som har blitt rammet av gjentatte rakettangrep fra Gaza. Israel sender raketter mot Gaza
Bakkeinvasjon i Gaza
3. januar 2009 Israelske bakkestyrker går inn i Gaza etter uker med intense luftangrep.
Kilder: Aftenposten, New York Times, BBC, NTB