Angrep mot jordansk etterretning i Jordan

Amman (Aftenposten): Fem mennesker ble drept.

Mohammed Al Adwan er nabo til etteretningskontoret som ble angrepet. Han sier at det skjedde før folk hadde stått opp
  • Silje Rønning Kampesæter

Det var mandag morgen klokken 6 lokal tid at væpnede menn tok seg inn på et av kontorene til jordansk etterretning cirka 20 kilometer nord for Amman. Kontoret ligger rett over veien fra den palestinske Baqa'a-leiren og angrepet skjedde på første dag av muslimenes fastemåned ramadan.

Overvåkingskamera

Mohammed Al Adwan bor like ved etterretningskontoret. Han sier at angrepet skjedde før de fleste hadde stått opp.

– Folk sov fortsatt da det skjedde, siden dette er første dag av ramadan, forteller Adwan til Aftenposten.

Han var ikke selv vitne til det som skjedde, men sier at søskenbarnet har overvåkingskamera utenfor huset, som skal ha fanget opp det han selv sier var én av to biler.

– Vi har gitt kameraet til sikkerhetstjenesten og håper de får tatt dem, sier han.

En på frifot

Han og andre tilskuere som Aftenposten møter på stedet sier det skal ha vært tre angripere som kjørte de to biler opp til etterretningskontoret, gikk inn og drepte fem personer - tre etterretningsoffiserer og to andre ansatte ved kontoret.

Al Arabiya meldte først at to personer ble pågrepet kort tid etter angrepet, mens en tredje fortsatt var på frifot. Myndighetene sa imidlertid selv i en pressemelding senere at én gjerningsmann ble pågrepet kort tid etter angrepet og at det virker som om han handlet alene. Hendelsen er fortsatt under etterforskning.

Her er etterretningskontoret som ble angrepet.
Les også

Hovedperson i kampen mot IS har en fortid som terrorist

Gammel palestinsk flyktningleir

Baqa'a-leiren ble til i 1968 og var én av seks nødleirer som ble satt opp i Jordan etter seksdagerskrigen i 1967. I dag er den én av ti palestinske leirer i Jordan, med mer enn 119.000 registrerte palestinske flyktninger.

Rundt 27 prosent av befolkningen i leiren er mellom 27 – 45 år, det er den tredje fattigste palestinske leiren og leiren med nest høyest arbeidsledighet i Jordan. Det bor totalt over to millioner registrerte palestinske flyktninger i Jordan.

Tidligere i år ble én politimann og sju andre drept i en storstilt politiaksjon, mot en islamistcelle i byen Irbid, rundt 90 kilometer fra hovedstaden Amman.

Les også

Norge sender spesialstyrker til Jordan – skal trene opp syriske krigere

Trygg havn

Jordan har lenge blitt ansett som et relativt trygt land, midt i en region fylt med krig. Landet deler grense med Syria og Irak i nord og nordøst, Israel og Palestina i vest og Saudi-Arabia og Egypt i sør.

Til tross for et ugjestmildt naboklima har jordanske myndigheter klart å slå ned på det meste av terrorisme i landet.

Ifølge Reuters har Jordan har stilt flere titalls for retten og dømt flere militante som har returnert fra Syria. Noen skal ha blitt rekruttert til Jabhat al-Nusra, Al-Qaida avlegger i Syria og noen av Den islamske staten.