Verden

2016 kan gi varmerekord for tredje gang på tre år

Det er allerede nærmest garantert at 2016 slår fjorårets globale varmerekord, ifølge forskere. Årsaken er de ekstreme temperaturene så langt i år.

Rekordvarm april, ifølge NASAs målinger av temperaturer verden over.

 • Ntb-are Føli

At klimaforskere kårer nye rekordår lenge før sankthans, er på ingen måte vanlig. Men allerede for flere uker siden var Gavin Schmidt, en av sjefene i NASA, sikker i sin sak:

2016 vil 99 prosent sikkert bli det varmeste året som noen gang er målt på kloden, skrev han på Twitter.

Les også

16. mai annonsrte NASA at det var satt ny varmerekord for syvende måned på rad

Schmidt får støtte fra professor Tore Furevik, som leder Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen.

– Det er nesten helt sikkert at 2016 setter ny temperaturrekord, sier han.

 • Temperaturer opp mot 30 grader denne uken, har fått mange til å ta årets første bad litt tidligere enn de hadde tenkt.

– Teoretisk sett er det mulig at resten av året blir helt usedvanlig kaldt, slik at rekorden ryker. Men det er lite sannsynlig, konstaterer Furevik.

– Vanvittig økning

Grunnen til at 2016 kan cruise rolig inn til ny varmerekord, er de ekstremt høye globale temperaturene vi har hatt så langt.

Hver eneste måned har knust tidligere månedlige rekorder. Februar og mars lå om lag 1,5 grader over nivået i førindustriell tid – og passerte dermed midlertidig én av grensene som landene på klimatoppmøtet i Paris sa de ville prøve å holde seg under.

– Dette er en helt vanvittig temperaturøkning, sa fysiker og klimaforsker Bjørn Samset da tallene for februar var klare.

Les også

117 redningsaksjoner i finværet i helgen

Grafer som viser temperaturene over tid, stiger fra 1970-tallet fram mot år 2000, før økningen dabber av. Fra i fjor peker pilene rett til værs, og begynnelsen av 2016 henger og svever langt over alle tidligere målinger.

El Niño

For å finne forrige globale temperaturrekord, trenger vi ikke gå lenger tilbake enn til 2015 – en rekord som altså neppe får leve lenger enn ett år.

Også 2014 var med stor sannsynlighet varmere enn noe tidligere år. 2016 kan dermed bli tredje år på rad med ny rekord.

Forklaringen på den globale hetebølgen er en kombinasjon av menneskeskapt global oppvarming og det naturlige værfenomenet El Niño. En svært kraftig El Niño har det siste året løftet temperaturene som i utgangspunktet er høye på grunn av klimaendringene.

I tillegg har vindretninger og lavtrykk i Nordatlanteren og Stillehavet bidratt til å øke den globale gjennomsnittstemperaturen.

– Som forventet

Blant områdene i verden som i år har hatt ekstremt høye temperaturer, er Arktis, India og den nordlige delen av Australia.

På Nordpolen steg gradestokken til rundt 0 grader ved nyttår. I Norge var mai den fjerde varmeste maimåneden som noen gang er målt.

Samtidig har hetebølgen i India krevd flere hundre menneskeliv. Og utenfor kysten av Australia er store deler av korallene i verdens største korallrev, Great Barrier Reef, i ferd med å dø av varme.

En kvinne dekker til ansiktet for å beskytte seg mot heten mens hun går sammen med familien sin på en strand i Karachi i Pakistan i slutten av mai. Foto: Akhtar Soomro / Reuters / NTB scanpix Foto: AKHTAR SOOMRO / X02626

Siden El Niño nå er i ferd med å ta slutt, vil også den globale hetebølgen avta. Det motsatte fenomenet – La Niña – kan gjøre høsten kjøligere.

Bjerknessenterets sjef Tore Furevik tror likevel ikke at temperaturene over en lengre periode vil synke tilbake til nivåene vi hadde for bare noen år siden.

– Utviklingen det siste året bekrefter det klimamodellene har forutsagt. Det er slik vi forventer at klimaet utvikler seg, sier han.

Les også

Klimaforsker: – En helt eksepsjonell varmerekord ble satt i februar

Det er heldigvis ikke bare negative klima og miljø-nyheter som kommer: Her kan du lese noen gladsaker:

Les mer om

 1. NASA
 2. Vær

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Jordas temperatur når nye høyder

 2. VERDEN

  EUs klimabyrå: Juli var den varmeste måneden som noensinne er registrert

 3. VERDEN

  Meteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne

 4. VERDEN

  Ny global varmerekord i september

 5. VERDEN

  Sårbar is i Arktis etter varmerekord

 6. NORGE

  Sjefen for FNs klimapanel: – Rekordvarmen viser at vi må handle raskt