Verden

Siv sammenlignes med Margaret Thatcher

Siv Jensen er håpet for en ny bølge av liberal politikk i Europa, konkluderer det britiske månedsmagasinet Standpoint.

Siv Jensen sammenlignes med Margaret «Jernkvinnen» Thatcher i et intervju i Standpoint Magazine. Thatcher var statsminister i Storbritannia på 80-tallet, og kjent for sin nokså kompromissløse lederstil. FOTO: SCANPIX

  • Mari Torsdatter Hauge

Les også

  1. UD-ansatt sammenligner Israel med nazistene

  2. Frp ber UD rydde opp

  3. Tror Frp bommer med Israel-støtte

  4. Siv Jensen trekker<br/>seg fra fakkeltoget

Det relativt nystartede politiske månedsmagasinet Standpoint Magazine som kommer ut i Storbritannia, har gjort et større intervju med Frp-leder Siv Jensen i forbindelse med en sak om høyrepopulistiske europeiske partier i Skandinavia.

Det selverklært høyrekonservative og Amerika-vennlige magasinet går ganske langt i å antyde at skandinavisk presse demoniserer og tegner et urettferdig bilde av blant annet Frp og Dansk Folkeparti:

«Selv om ingenting i partiprogrammet [til Frp] ville fått noen til å heve et øyenbryn i, la oss si, moderate republikanske fraksjoner i USA, har partiets avvisning av den nordiske velferdsstaten lenge fått media til å karikere Frps ideologi som farlig, medlemmene som underutviklet lavklasse og Carl I. Hagen som en folkeforfører.»

Siv Jensen blir beskrevet som en dame som passer godt inn i det gjeldende politiske toppsjiktet i Norge:

«Jensen (39) passer fint inn i den regjerende samlingen partiledere i Norge: Som henne, er også Høyres Erna Solberg og SVs Kristin Halvorsen tøffe, blonde pitbuller født på 60-tallet. Men den Thatcher-aktige livligheten Jensen bekjemper politisk korrekthet med, skiller henne fra de andre.

Hun er en skarpsindig debattant med autoritet, ufravikelig på kjerneprinsippene, men fortsatt en mer sympatisk og hyggelig type enn sin tidvis støyende forgjenger» heter det i artikkelen.

Thatcher og Palin er forbilder

I intervjuet med Jensen forteller hun det britiske publikum om innvandringspolitikk, finanskrise, velferdsstaten, Russland, antisemittisme, sitt besøk i Israel og sine politiske forbilder.

Det er Siv Jensen selv som fremhever blant annet Storbritannias Margaret «Jernkvinnen» Thatcher som et av sine store forbilder, noe som leder journalisten til å sammenligne de to, og konkludere med at om Frp får regjeringsmakt i Norge i høstens stortingsvalg, kan vi håpe at Siv Jensen «kan bidra med en tøff liberal linje og fornuftig innvandringspolitikk for hele Europa».

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: ROBERT E. DEAR

Jensen nevner også visepresidentkandidat Sarah Palin og Frankrikes president Nicolas Sarkozy blant sine forbilder.

— Jeg ser på Sarah Palin som en veldig sterk og levende kvinne som kan gjøre gode ting for USA i årene som kommer. Jeg synes Sarkozy er en sterk og god leder i Frankrike, med evne og styrke til å reformere landet, sier Jensen.

Israel, Gaza, antisemittisme

Norge har den siste tiden vært i fokus i den israelske avisen Jerusalem Post, blant annet etter at en norsk UD-ansatt ved ambassaden i Riyadh, Saudi-Arabia,

der hun sammenlignet Israels Operation Cast Lead, militæroperasjonen som landet startet mot Gazastripen tredje juledag, med nazistenes jødeutryddelse under andre verdenskrig.

I dag har avisen publisert Jensen-intervjuet fra Standpoint som en av sine toppsaker, og det er tydelig at norsk politikk har blitt interessant for israelere.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: Solum, Stian Lysberg

«Jeg er ikke redd for å forsvare Israels rett til å forsvare seg selv. Landet er dessverre omringet av veldig kaotiske land. Israel er det enetse vestlige landet i den region, det er et land som respekterer menneskerettigheter, som respekterer alle de verdiene vi holder veldig høyt her,» sier Siv Jensen i intervjuet.

Jensen var i sommer på besøk i Israel, i byen Sderot, en av byene som har blitt truffet av Hamas' raketter.

Innvandringspolitikk 30 år

Jensen ga også sine synspunkter på innvandringspolitikken Norge har ført de siste 30 årene, som partiformannen er sterkt uenig i.

Jensen påpeker blant annet at kvinner som kommer til Norge ikke vet noe om de frihetene og rettighetene de har i et fritt, moderne land, og «holdes innelåst hjemme, kan ikke norsk, og er ikke i stand til å ta del i barnas oppdragelse».

Jensen sier også at Norge ikke har vært klare nok på hva vi forventer av innvandrere og flyktninger som kommer til landet.

Hun mener at vi må kreve full integrasjon fra dem vi åpner opp landet for og ønsker velkommen. De må lære norsk, må gå på skole, få en jobb og være i stand til å ta vare på seg selv og sin familie, og får ikke lov å leve på sosialhjelp for lenge.

— Det er altfor mange innvandrere som lever på trygd, og slik har det vært veldig, veldig lenge. Jeg tror det er farlig fordi de vil ende opp på siden av samfunnet, uten utdannelse, venner og penger, sier Jensen.