Trump varslet kamp fra golfbanen: – Dette valget er ikke over

President Donald Trump nekter å kaste inn håndkleet. Han sier Biden er en «falsk vinner» og vil slåss i rettssalene for å beholde presidenttittelen.

President Donald Trump dro til golfklubben «Trump National Golf Club», etter at det ble klart at flere amerikanske medier utpekte Joe Biden som den neste presidenten i USA.

En hel verden legger nå til grunn at demokratenes presidentkandidat Joe Biden har vunnet det amerikanske valget. Og det med det størst antall stemmer i amerikansk historie.

Samtidig blir Kamala Harris den første kvinnelige visepresidenten noen gang i USA.

Men: Rett etter at Joe Biden ble utpekt til president av flere amerikanske medier, svarte Trump-kampanjen med en kunngjøring på Twitter:

«Det enkle faktum er at dette valget langt fra er over», blir Donald Trump sitert på i tweeten.

Selv om alle de store mediehusene, Fox News inkludert, har utpekt Biden som vinner, pågår opptellingen fortsatt i flere stater. Valgresultatet er ennå ikke offisielt. Og flere juridiske prosesser er igangsatt av Trump-leiren.

Trump har i flere måneder sagt at den eneste måten han kunne tape på, var hvis demokratene jukset. Twitter her merket flere av hans påstander om dette som «ikke pålitelige».

Da han dagen etter valget gjentok at demokratene forsøkte å stjele valget og repeterte juks-påstandene, valgte flere TV-stasjoner å avbryte direktesendingen av hans pressekonferanse fra Det hvite hus.

Kl 17 amerikansk tid sendte Trump ut denne tweeten:

De opptelte stemmene viser at Biden har sikret seg flere enn de 270 valgmennene som trengs for å bli USAs neste president.

Trump bestrider resultatene i flere delstater og mener det har vært omfattende juks, gjennomført av demokratene. Men Trump og hans kampanje har ennå ikke lagt frem bevis på sine anklager om valgjuks. Det er heller ikke klart hvordan de mener jukset skal ha foregått.

– Valget er langt fra over. Joe Biden har ikke vunnet i noen delstater, understreker Trump i sin uttalelse.

Donald Trump

– Vi har også legitime juridiske bestridelser som kan påvirke hvem som er den endelige vinneren. I Pennsylvania, for eksempel, har våre valgobservatører ikke blitt gitt reell mulighet til å observere valgprosessen, la han til.

Uttalelsen kom mens Donald Trump spilte golf i Virginia og kort tid etter at hans advokat Rudy Giuliani også kom med anklager om valgfusk i blant annet delstaten Pennsylvania.

Giuliani: Vi skal i retten mandag

Rudy Giuliani varslet også at kampanjen mandag går rettens vei for å bestride valgresultatet.

– Vi vet alle hvorfor Joe Biden skynder seg å gjøre seg til falsk vinner av valget, og hvorfor hans medieallierte prøver så hardt å hjelpe ham: De vil ikke at sannheten skal bli avslørt, sier Trump.

Trumps advokat Rudy Giuliani hevder poststemmer i Pennsylvania ikke er blitt talt. Nå varsler han at de vil gå rettens gang.

Rudy Giuliani

– Rettssakene starter mandag, kunngjorde Giuliani på en pressekonferanse lørdag ettermiddag norsk tid i Philadelphia i delstaten Pennsylvania.

Pressekonferansen ble avholdt kun minutter etter at flere store nyhetsmedier erklærte Joe Biden som vinner av USAs presidentvalg.

Giuliani hevdet på pressekonferansen at de har oppdaget at poststemmer i Pennsylvania ikke er blitt inkludert i opptellingen. Han hadde med seg flere personer, som han hevdet var valgobservatører som vil bekrefte påstandene.

– Det er 50 til 60 valgobservatører som sier at de ble fratatt muligheten til å inspisere poststemmene, sa Giuliani.

– Hvis du ikke har noe å skjule, så tillater du inspeksjon, la advokaten til.

Trump-leiren har de siste dagene kommet med flere påstander om valgfusk i forbindelse med presidentvalget. Disse påstandene er så langt ikke blitt dokumentert.

Romney og Bush gratulerer Biden

Det har foreløpig kommet få reaksjoner fra det republikanske partiet.

Men den mest prominente Trump-kritikeren blant republikanerne, tidligere presidentkandidat Mitt Romney, har gratulert Biden med seieren.

Bror av tidligere president George W. Bush, og sønn av en annen president, George Bush sr. – samt utfordrer til Trump i 2016 – Jeb Bush, har også vært ute og gratulerer Joe Biden med seieren.